Byggahus.se

Åtgärda misslyckad kakelsättning

 1. Baumeister Bubb
  Medlem · 8 inlägg

  Baumeister Bubb

  Medlem
  Hej där,

  Jag har en par frågor om kakelsättning. Jag åkte bort till vårt bygge idag för att inspektera vårt nysatta kakel i köket. Kakelsättaren har då satt kapade plattor mitt på väggen, och krönat verket med en liten plastlist längs alla avslut; och det ser verkligen förfärligt ut. (Se bilder) Försöker få klarhet på följande punkter:

  • Han hävdar att vi måste ha okapade plattor runt fönsterna; annars ser det dåligt ut. Har detta någon som helst sanning i sig? Var skulle ni sätta de kapade plattorna?
  • Han har som sagt satt en vit liten plastlist längs alla kanter; runt fönster längs det övre avslutet och jag har aldrig sett något liknande användas i sådant överflöd. Måste man ha det så? Hur brukar det göras? Vad kallas denna list? Referensbilder bilder / idéer på bättre avslut?
  • Kan man knacka bort kaklet utan att ta sönder det? Är det rimligt att be honom göra om det?

  Alla svar uppskattas,

  /T
   
  • Laddar…
 2. S
  Medlem · Västernorrland · 6 636 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  man kan ju förstå båda parter för att göra på ett annat sätt hade ju blivit lika konstigt och sett tokigt ut det också. Valet av kakel känns ju helt galet.......Sen förstår jag inte behovet av att kakla en vägg sådär ända ner till golv?
   
 3. Hus tomte
  Renoveringsnovis · Södra Stockholm · 302 inlägg

  Hus tomte

  Renoveringsnovis
  Va fan hände :surprised:
   
  • Laddar…
 4. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 5 328 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Jag får känslan av att nån gjort så gott de kunnat utifrån förutsättningarna... Sen kan man ju tycka att plattsättaren borde förklarat vilka nackdelar det för med sig att sätta de där plattorna på högkant....

  Angående plastlisterna så beror det ju på hur kaklet ser ut på kanterna... Det finns fina(re) aluminiumlister som jag brukar köra med, de ser roligare ut på nära håll...
   
 5. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 561 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Plattsättare vi har anlitat har diskuterat hur vi vill att de sätter plattorna innan de påbörjar arbetet. Det kan väl inte vara en professionell plattsättare som beskär plattor mitt på en vägg sådär?
   
  • Laddar…
 6. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 802 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Det är möjligt att dessa plattor är svåra att få till bra men då borde han ha avrått för detta ser tyvärr inte klokt ut. :(:cry:
   
  • Laddar…
 7. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 561 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
 8. S
  Medlem · Västernorrland · 6 636 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  jo men problemet är ju tydligen fönstret, det går antagligen inte jämnt upp där heller så det kanske blir en halvplatta runt fönstret på endera sida och det kommer man också att se. frågan är ju vad det ska vara under fönstret? Kommer man att se dessa plattor överhuvudtaget? Fattar liksom inte hur det ska se ut sen?
   
 9. A
  Medlem · 1 427 inlägg
  Den bilden har inga fönster att ta hänsyn till så det blir inte en rättvis jämförelse
   
 10. V
  Hobbysnickare · Stockholm · 754 inlägg

  vanpire

  Hobbysnickare
  Knacka bort kakel måste man göra så snart som möjligt. Att skära till smala plattor och sätta dom i mitten är helt fel. Gör om gör rätt!
   
 11. L
  Medlem · 180 inlägg

  LoTiX

  Medlem
  Passa på när de tas bort att sätta stora härliga plattor istället. Vilket av kakel och fogfärg och på högkant blir inte bra. Ens me vettig montör.
   
  • Laddar…
 12. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 2 112 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Istället för att kapa en bit mycket så hade jag kapat två bitar betydligt mindre och lagt vid varje fönster. Hade sett betydligt bättre ut.
   
 13. T
  Medlem · stockholm · 1 997 inlägg

  toolman77

  Medlem
  När plattorna inte går jämnt ut måste ju diffen tas upp någonstans. Jag hade valt att sätta så centrerat det går runt fönstren, låtit nischen bli som det blir och ha kapet i hörnet.

  Annars tycket jag att sättningen av plastlisterna är katastrofal. Det är glipor i hörnen och de avkapade bitarna under nischen sitter ojämt. Skulle föredra att sätta kakel hela vägen in och jolla hörnen. Alternativt bara jolla smådelar till hörnen.

  https://www.byggahus.se/badrum/jolla-saga-snygga-horn-vid-plattsattning
   
 14. tensiden
  Husägare · Sydöstra · 1 287 inlägg

  tensiden

  Husägare
  Ser ju ganska snett ut under fönstret också?
   
 15. U
  Verktygstokig · 235 inlägg

  Utsliten och utdömd

  Verktygstokig
  Ser ut att finnas ganska mycket utrymme runt fönsterkarm och salning. Hade snickare och plattsättare kommunicerat lite så tror jag absolut att detta hade gått att göra snyggare.

  Men som andra redan påpekat så blir det lite tricky att få snyggt när plattor är så smala. Det är ju ganska fult också att ha smala bitar på var sida om fönstret, speciellt om de är olika breda så det ser ocentrerat ut. Det finns inte mycket spelutrymme med detta kaklet på högkant.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.