Byggahus.se

Åtgärda knarrande trappa från 1926

 1. Y
  Medlem · 47 inlägg

  yeehaa

  Medlem
  Jag har en stängd gammal trappa från 1926 som knarrar rejält. Är en glad amatör så har försökt läsa in mig på vad knarret beror på. Som jag förstår det är det gliporna mellan plantsteg och sättstegen som skapar knarret.

  Vad är den bästa åtgärden? Trappan är som sagt väldigt gammal och spikad och som ni ser på bilderna är det väldigt stora glipor på sina ställen. Ska jag limma fast träkilar underifrån?

  Jag har spikat i varenda spik som syns. Läste någonstans att att skruva är det bästa, men känns inte som en bästa lösningen då trappan just nu är trären och jag inte orkar ge mig ännu mer jobb med att måla trappan.

  Så vad säger experterna. Träkilar underifrån trappan eller någon annan åtgärd?
   
 2. Y
  Medlem · 47 inlägg

  yeehaa

  Medlem
  Ser att tidigare ägare har satt vinkeljärn. Bra/dåligt?
   
 3. J
  Medlem · Blekinge · 9 164 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Den primära orsaken till knarret är att trappkonstruktionen sviktar för mycket. Ett 90 cm brett plansteg skulle ensamt behöva vara 40-50 mm tjockt för att upplevas som stumt. Därför använder man sättstegen för att stödja planstegen. Planstegets framkant ska ligga dikt an mot sättstegets överkant. Sedan ska sättstegets nederkant vara skruvat i nästa lägre planstegs bakkant.
  Sättstegen ser ut att vara alldeles för ojämna i överkanten för att det ska gå att åtgärda enkelt. Jag tror att du måste ta loss sättstegen ett och ett och hyvla dem jämna i överkant. Infästningen i nedre planstegets bakkant är helt avgörande för stabiliteten.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.