Byggahus.se

Åtgärda fukt i garage - tips på inriktning?

 1. B
  Medlem Nivå 2
  Hej alla!

  Som rubriken lyder så har vi ett garage där det som i så många andra garage är "problem" med fukt. Huset och tillhörande garage är byggt -74. Garaget står på platta med träsyll, har tegelfasad, ca 7cm glasull samt innervägg i gips ändå ner till sockeln. Dessutom saknats fuktspärr mellan platten och syll samt gått trälist längsmed hela sockeln. Oklart hur dränering ser ut för garage men förmodar att den är obefintlig Som kvitto på detta är det förhöjda fuktvärden i hela innerväggen från plattan och ca 30cm upp.

  I sig ingen större grej utifrån vad jag uppfattat det från besiktningsman och hantverkar-bekanta. Garaget står kvar, det finns ingen direkt lukt och vi har inga planer på att förvara dyra träsnickerier direkt mot plattan eller så. Garaget kommer fungera som förvaring samt har vi extra kyl- och frys inkopplat. Kommer även fungera som fixarbod för hemmaprojekt men inget mekande och någon bil kommer inte att köras in.

  Däremot tänkte vi byta ut gipsskivorna då dessa smular sönder i nuläget vilket gör att jag gärna gör ett grundligt arbete så att innervägg inte måste bytas igen efter x antal år. Som novis som läst på både i facklitteratur och här på forumet så öppnar detta upp för en helt drös med potentiellt vettiga åtgärder och då man som novis saknar erfarenheten som gör att man kan sålla och sätta saker i perspektiv ber jag om forumets hjälp.

  I nuläget har jag en fundering på att bit för bit byta ut byta ut syllarna de nya syllarna placeras på 2-3 lager leca-block istället för direkt på platten. Därefter byts isolering ut efter behov samt alla inneväggar. Sedan innan har vi installerat en mindre luftvärmepump som går på underhållsvärme (ca 12 grader C) och avfuktning.

  Vad hade ni valt att fokusera på i vårt läge? Räcker gott med att i grova drag beskriva åtgärder eller tankesätt.

  P.S. Bilden på fasaden där det syns en sprucken tegelsten är på andra sidan av väggen där syllen är som hårdast angripen. Undrar om det potentiellt kan vara sättningar som gjort detta? D.S.
   
 2. B
  Medlem Nivå 2
  Så klart glömde jag lite info :)

  Tanken men åtgärderna är att ha ett vettigt garage där vi kanske investerar lite mer i tid, pengar och arbete nu för att få det vettigt gjort och förhoppningsvis inte får några tråkiga överraskningar kommande 10-20-30 år. Samtidigt är det många poster med husköp och därför helst vara hyfsat ekonomiska alternativ. Försöker tänka 80/20 här; att 80% av nyttan kan åstakommas med 20% av tiden/kostnaden medan resterande 20% kommer kräva 80% av tiden/kostnaden. På svenska; ska vara bra men behöver inte vara perfekt.