Återställa lånad mark?

15k läst  40 svar

 1. P
  Medlem Nivå 2
  En ideell idrottsförening har haft ett muntligt avtal med en markägare om att använda dennes mark mot viss ersättning i form av tjänster och viss skötsel.
  Föreningen har lagt ner mycket ideellt arbete och pengar på att förbättra marken, anlägga en väg som markägaren flitigt använder och byggt ett antal fasta träningsredskap.
  Samarbetet har pågått i ca 40 år men nu vill markägaren ta hutlöst betalt för varje dag som föreningen använder ytorna och det är helt olösbart för föreningen.
  Min fråga är vad föreningen har för skyldigheter att återställa och riva det som byggts? Inom vilken tid?
  Frågar eftersom det kommer att vara svårt att hitta ideella krafter att göra detta då besvikelsen på markägaren givetvis är stor!
   
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Svårt läge, jag tror de måste prata med jurist.
  Rimligtvis bör de omedelbart sluta använda marken, och troligen måste de återställa den till ursprungsskicket, inklusive då riva vägen.

  Om markägaren vill ha vägen kvar bör föreningen kunna sälja den till honom, det är deras egendom, även om den är på hans mark. Finns ett flertal trådar på forumet om just detta med vem som äger en väg, och det är den som gjort vägen, inte den som äger marken.
   
 3. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 10
  Kanske vore läge att ta kontakt med kommunen också? Om föreningen funnits i 40 år tyder ju det på att verksamheten i någon mån är uppskattad av invånarna, och borde väl i så fall kunna husera på kommunens mark?
   
 4. T
  Medlem · Nivå 14
  Har du fotodokumentation hur marken såg ut innan föreningen började? Om inte markägaren har annt för sig med marken går det kanske att förhandla och säger: om vi drar bort får du ingenting och marken blir lika ovårdad som innan. Alternativet är att vi stannar till rimliga kostnader.
   
 5. H
  Medlem · Nivå 7
  Tror också på att ni bör koppla in en jurist.

  Frågan är dock varför markägaren helt plötsligt vill ha betalt för att ni ska använda marken? Ett bråk som uppstått eller är det en personlig sak mot någon i föreningen?

  Vad är det för idrott?
   
 6. Karl_Pedal
  Besserwisser Nivå 8
 7. Karl_Pedal
  Besserwisser Nivå 8
  Det rör förvisso inget avlopp men det är en muntligt given nyttjanderätt
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Det låter som förhållandet varit väldigt löst avtalat? Det gör å ena sidan att föreningens rätt kan vara rätt lös, men därmed även skyldigheter.

  Fast någon kanske har tid att låna en traktor och plöja upp vägen.
   
 9. D
  Medlem · Nivå 16
  Det är väl bättre att lämna vägen, men åandra sidan inte återställa något annat heller.
   
 10. S
  Medlem Nivå 13
  Hur mycket är hutlöst betalt och hur mycket har han fått de tidigare 40 åren ?
   
 11. P
  Medlem Nivå 2
  Tack för era svar och resonemang kring detta.
  Det är en stiftelse som äger marken och med nya personer i ledningen så vill de inte längre ha muntliga överenskommelser utan ett skriftligt avtal som tål att visas upp. Så långt mycket förståeligt!
  Problemet är att det nya avtal som föreslagits är fantasisummor för en liten ideell förening trots att de har fått presenterat vad motsvarande kostnader ligger på andra ställen.
  Föreningen som nog är beredda att lämna allt som det står och försöka gå vidar istället. Men frågan är hur de ska agera om det kommer krav på att allt ska rivas/återställas?
   
 12. B
  Medlem Nivå 5
  Har föreningen mycket tillgångar ? Om inte så är ett alternativ att lägga ner gamla föreningen och sen starta en ny från början, då kan markägaren inte ställa några krav i framtiden på den nya föreningen och då den gamla upphör att existera kan han inte ställa krav på den heller... En tanke...
   
 13. T
  Medlem · Nivå 14

  Det är samma tanke som en del byggföretag gör. Vid problem kursar man för att slippa betalningskrav och startar nytt. Inte särskilt moraliskt.
   
 14. B
  Medlem Nivå 5
  I det här fallet så är det en ideell förening som någon markägare vill kräva på orimliga arendeavgifter efter att de har bedrivit verksamheten där i 40 år!! I det här fallet anser jag att det är markägaren som är omoralisk som ställer orimliga krav en ideel verksamhet sponsrar man i min värld! Men det är tyvärr så vårt samhälle har blivit den starke roffar åt sig så mycket som möjligt på den svages bekostnad!
   
 15. S
  Medlem Nivå 13
  Föreningen verkar anse att avgifterna är orimliga just för att dom är en ideell förening men i det här fallet har troligtvis inte markägaren nått intresse av föreningen och då kan man förstå att dom inte vill sponsra den heller för hur många sponsrar saker man inte är intresserade av gör du det ?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: