Byggahus.se

Assa 2000! Hur ta bort??

 1. B
  Medlem · 792 inlägg

  brevik

  Medlem
  Jag blir så trött! :(

  Hur tar man bort ett ASSA 2000 lås? Jag har köpt 2000 EVO låskista och slutbleck för att uppgrader mitt vanliga 2000 lås. Hur får jag bort "dekorhylsan" runt cylindrarna? handtag m.m får jag bort men inte de runda hylsorna man trär på de runda cylindrarna. Skulle bli glad om nån vet hur man gör.
   
 2. Z
  Medlem · 103 inlägg

  Zany

  Medlem

  Re: Assa 2000! Hur ta bort??

  Har för mig det sitter nån liten skruv på undersidan...
   
 3. F
  Medlem · 294 inlägg

  FredrikB

  Medlem
  • Laddar…
 4. N
  Medlem · 155 inlägg

  NordiCs

  Medlem

  Re: Assa 2000! Hur ta bort??

  På cylindern på insidan av dörren så sitter ett litet stift längst ut på cylindern, som låser hylsan i sitt läge. Den måste du trycka in med något litet verktyg och sen dra ut hylsan så blottas två "halvmånar" som blockerar skruvarna. Dessa måste du ha nyckeln för att ta bort.
  Först så vrider du nyckeln så att den pekar på en av "månarna" och plockar sedan ut den andra "månen".
  När det är gjort vrider du nyckeln till den du precis plockade bort och tar då ut den andra.
  Sedan är det bara att skruva loss som vanligt.
  På den yttre Cylindern så sitter stiftet längst in, vilket gör att den får man inte bort förrän man skruvat bort cylindern.
  De har verkligen lyckats med att göra det krångligt, men bra ur säkerhets synpunkt.

  Lycka till
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem · 792 inlägg

  brevik

  Medlem

  Re: Assa 2000! Hur ta bort??

  Kanonsvar! Det var detta jag var ute efter. Enda problemet för mig är att det är ännu värre :). Jag "borde" ha använt en cylinderförlängare när jag monterade mitt ASSA 2000 förrut men det gjorde jag inte. Detta resulterade i att cylinder och cylinderkoppen på insidan i princip sitter i linje med dörren. Jag har alltså ingen möjlighet att sätt på den sk. dekorringen som sitter på utsidan och som även ska sitta på insidan. Detta borde i sin tur resultera i att jag knappast kommer åt det lilla stift innifrån som du pratar om ???.

  Det blir till att ta fram kobenet :). Eller har nån något annat tips??

   
 6. N
  Medlem · 155 inlägg

  NordiCs

  Medlem

  Re: Assa 2000! Hur ta bort??

  Stiftet sitter max ca. 5 mm in från kanten och med typ en tång och en böjd nål eller något liknande borde det kanske gå om du har 3 mm ledigt runt om.
   
 7. B
  Medlem · 792 inlägg

  brevik

  Medlem

  Re: Assa 2000! Hur ta bort??

  Tack för svaren. Det löste sig genom att borra ett litet 3mm hål precis under den inre cylinder. Nu har jag bytt till ASSA 2000 EVO och även satt dit en ASSA borrskyddsplatta.
   
 8. S
  Medlem · 231 inlägg

  siamthai

  Medlem
  Med tanke på vad som nu visat sig angående ASSA 2000 EVO var det nog ett riktigt dåligt byte att ta bort ASSA 2000 och istället montera ASSA 2000 EVO. Har du kvar det gamla borde du nog byta tillbaks
   
 9. ByggaNytt
  Medlem · Stockholm · 2 711 inlägg

  ByggaNytt

  Medlem
 10. E
  Medlem · 4 194 inlägg
  4 år gammal tråd....
   
 11. S
  Medlem · 231 inlägg

  siamthai

  Medlem
  Det såg jag redan innan jag postade kommentaren men dessvärre var bytet till ASSA 2000 EVO lika dåligt för fyra år sedan som det är idag och jag skämtar inte när jag säger att det är bättre att montera tillbaks ASSA 2000.
   
 12. M
  Medlem · Skåne · 3 123 inlägg

  Mats Bengtsson

  Medlem

  Byta Ruko lås cylinder

  Väljer att låna från denna tråd då mitt behov är ganska likartat. Jag har ett sommarhus där jag har nyckel in, men inte till alla dörrar. Ett par dörrar med vred på insidan saknar jag nyckel till.

  Frågan är om den beskrvnina metoden (vrid några grader åt höger, ta bort plugg, och några grader åt vänster, ta bort plugg) fungerar om det är vredet man vrider på istället för en nyckel i cylindern?

  Mitt behov är att byta låscylinder så jag har nyckel till dörrarna. Om metoden ovan fungerar kan jag köpa en ny låscylinder och byta den på plats enligt anvisningen.

  Om det inte fungerar måste jag kanske anlita en låssmed för att byta ut cylindern?

  --- Mats ---
   
 13. F
  Medlem · Västra Götaland · 2 203 inlägg

  frohike

  Medlem
  Nej inlägget beskriver hur man tar loss en dubbel rund assacylinder dvs cylinder på in och utsida. Har man vred är det vara att skruva loss de skruvar man ser. Har man en rund vredcylinder på insidan, utan några synliga skruvar behöver man en liten index för att lossa vredet, sen trycker man in spärren på undersidan den kromade koppen som döljs av dekorringen , den ring som är fasad. Den sitter men en liten spårskruv . Bakom sitter det 4å skruvar. Har man ett vanligt vred med synliga skruvar är det vara att lossa dessa
   
  Redigerat 6 dec 2011 21:13
 14. M
  Medlem · Skåne · 3 123 inlägg

  Mats Bengtsson

  Medlem
  Tack, nästa gång jag åker dit blir det med hög förväntan och ett nytt lås.

  --- Mats ---
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.