Asfalterat väg utan servitut - Vägförening

329 läst  1 svar

 1. andr.ljung
  Renoverare · Nivå 8
  Hej,

  Vår fastighet ingår i en vägförening som hanterar en större väg i området. En avstickning till denna som även löper förbi vår fastighet och till ett par andra har tidigare ej ingått i föreningens ansvar eftersom den varit i dåligt skick. På föreningens uppmaning har man asfalterat avsticket (på berörda fastighetsägares bekostnad) och den togs därefter upp under föreningens ansvar. Vad som inte framgick var att avstickningen aldrig ägts av föreningen utan av en annan fastighetsägare som inte varit med och betalat. Det finns inga servitut eller liknande registerade för avstickningen heller... nu är detta inget problem i dagsläget då han som äger marken som vägen är på är med på detta och också med i vägföreningen, men tänk om han säljer eller någon ärver hans mark? Borde inte vägföreningen ordnat ett servitut eller liknande innan man uppmanade fastighetsägarna att bekosta en asfaltering, eller är det helt på deras ansvar?

  Vad tror ni?
   
 2. J
  Medlem Nivå 1
  Så som jag har förstått det så rent juridiskt så tror jag inte det är något problem egentligen. Det som skulle hända om personen säljer och nästa ägare motsätter sig det är ju att han har någon annans ägda byggnad på sin tomt som han inte får röra rent juridiskt. Hade det där gått till domstol hade resultatet nästan garanterat blivit att det antingen blivit ett servitut eller att marken helt enkelt bytte ägare till föreningen.

  Dock är det ju betydligt smidigare för alla om ni kan få in det som servitut nu när ägaren är med på det än att eventuellt behöva ta det till en domstol eller liknande senare.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: