Byggahus.se

Arkitekt pris??

 1. D
  Medlem · 233 inlägg

  Dahlino

  Medlem
  hej! ska bygga hus men hittar inget som passar :-/... har fullt med ideer om hur vi vill ha det och eftersom våra ritkunskaper är så gott som obefintliga har vi tänkt anlita en arkitekt som skissar ner våra planer. är det någon som vet ungefärligt pris på vad det kostar att få hjälp av en arkitekt? har inte tänkt att gå igenom hustillverkares arkitekter...
  mvh
  stefan
   
 2. C
  Medlem · 779 inlägg

  co

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  Vi använde oss v en släkting och fick nästan fullständigt oanvändbara ritningar när det gällde om/tillbyggnaden av vårt hus. Vi har tre barn och ville att alla barn skulle få ett eget rum men kunde inte arkitekten få till för det förstörde det estetiska uttrycket i rummet. Det gick inte att få dem att fatta att antalet rum var viktigare än det estetiska uttrycket så det slutade med att jag fick rita själv. arkitekterna tog ändå 20 000:- för sitt arbete och det tror jag är billigt. Min lärdomav detta är att det är viktigt att hitta en arkitekt som är lyhörd för dina behov och som utgår från dem. Lycka till och välj med omsorg!
   
 3. P
  Medlem · 484 inlägg

  Pedda_P

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  Vi ritade själva efter att ha kopierat, klippt och klistrat ur en massa kataloger, lärt oss standardmått på väggar etc. och till sist kommit fram till vår dröm-planlösning, sedan skissade vi hur huskropparna skulle se ut och lämnade därefter in till ett par husfirmor vi tyckte verkade vettiga, nu har vi fastnat för en lösvirkesbyggare som f.ö var den enda som inte ändrade på våran ursprungliga idé, och som dessutom blev billigast :)
   
 4. yonna
  Medlem · Österlen · 6 936 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  Ta kontakt med ett par arkitekter i ditt närområde och begär in offert - efter att du träffat respektive. En bra arkitekt lämnar tydliga kostnadsförslag och skall framför allt vara någon ni känner ni kan kommunicera med.

  Den arkitekt jag anlitar krävde inget förrän efter att han besett tomten och vi var överens om vad han uppdrag skulle innefatta. Kontraktet innehåller ett antal färdigställandedatum - jag betalar inget förrän vissa moment är färdiga. Kontraktet går att bryta när som helst och betalning sker endast enligt upparbetad tid.
   
 5. D
  Medlem · 233 inlägg

  Dahlino

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  tack för alla svar... man betalar väl inget till arkitekten förrän man är nöjd med resultatet? om inte det som arkitekten gjort blir vad man hoppats på borde man väl kunna bryta kontakten och kolla efter nån annan?det borde väl oxå bli billigare om man vet så gott som hur man vill ha det och det bara är för arkitekten att skissa ner och kanske komma med lite ideér?
  stefan
   
 6. V
  Medlem · 78 inlägg

  vatten

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  Skicka efter kataloger från hustillverkare och se hur de har ritat sina planlösningar. Till att börja med räcker det ju att ni ritar ut ytter och innerväggar till de olika rummen, ungefär vart fönster och dörrar ska vara och har lite ideér om vilket sorts tak ni vill ha osv. Man kommer ganska långt med sina egna bilder...det gjorde i alla fall vi!
   
 7. A
  Medlem · 2 414 inlägg

  AndersG

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  "man betalar väl inget till arkitekten förrän man är nöjd med resultatet?"

  Jasså?? Jag tycket att det är rimligt att betala Arkitekten, men välj först en arkitekt som ritar sådana hus som du vill ha. Avtala ett tak för kostnaden för en skiss. Om du inte är nöjd då avbryter du och betalar Arkitekten för den tid han/hon lagt ner.
   
 8. kalleanka70
  Medlem · Östergötland · 2 144 inlägg

  kalleanka70

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  Vi betalar 675 kr inkl moms/timma. Ritar 232 kvm + 54 kvm garage.
   
 9. D
  Medlem · 233 inlägg

  Dahlino

  Medlem

  Re: Arkitekt pris??

  det var billigt! var ska ni bygga?
   
 10. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 682 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
 11. F
  Medlem · Västra Götaland · 75 inlägg

  Fortissima

  Medlem
  När vi skulle bygga ut huset, med ca 80 kvadrat, inkluderat tre sovrum med klädkammare, uterum och ny vardagsrumsdel så betalade vi 18500 för ritningarna hos en arkitekt. Vi fick ge honom de yttre förutsättningarna och våra önskemål och sedan gjorde han fyra olika alternativ i grovskiss och efter modifieringar så gjorde han en riktig måttsatt ritning.
   
 12. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem
  Det är ungefär som att ställa frågan:
  Vad kostar en tavla?

  Det beror på vem som gjort tavlan och hur känd den personen är.
  En "ritare" dvs någon som bara ritar bygglovsritningar men som inte har ett "namn" kan kosta från 500kr/tim.
  Ska man gå via ett känt arkitektkontor blir prislappen flera gånger högre. Någon övre prislapp finns nästan inte.

  Man ska tänka på att en arkitekt är att se på som en konstnärlig ledare som lyckas finna bra lösningar på kunders krav. Inte nödvändligtvis göra en avritning av kundens egna skiss.
   
 13. L
  Medlem · Västra Götaland · 1 062 inlägg

  Lane

  Medlem
  Vi betalade 750 kr/ h.
  Vi fick 6 rätt olika skisser (planlösning plus miljöbilder dvs 3D-simulering) och kompletta ritningar för bygglov för ett av förslagen för 25 000 kr. Vi hade två möten på kanske 2 h/möte samt mycket mailkontakt. Utbyggnaden blir på ca 50 kvm plus då ändrad planlösning/fönsterplacering i befintlig del av huset. Vi tycker själva vi fått mycket för pengarna.

  Håller med ovanstående om att man inte ska se det som en som ritar ens egna förslag. Kan nämna att skiss 1 var baserat väldigt mycket på hur vi spånat på i förväg och i backspegeln vill jag säga att det inte var det bästa förslaget. vi bad arkitekten fritt rita ett förslag och det passade inte oss heller då vi tyckte planlösningen blev för låst för framtiden. Det blir en lösning vi inte alls tänkt oss och vi är supernöjda. Ett talande exempel för vår process är ett fönster som arkitekten ritat in där vi med vändande mail sa nej, så vill vi inte ha, utan isåfall en annan typ av fönster. Varvid vi fick en ritning med vår typ av fönster samt en beskrivning hur hon tänkt (ljusinsläpp i en korridor man kunde möblera rummet friare utan att det blev osymetri) Efter att ha vänt och vridit på skisser och argument, så är det hennes fönster som sitter på ritningen idag.


  tycker också man ska låta det ta tid, att saker får mogna, vi vred på våra 6 skisser i säkert 2,5 månad innan vi meddelade vilken vi ville jobba vidare med. Detta gjorde vi klart med arkitekten från början och det uppskattades väldigt mycket av henne att vi ville jobba så.
   
  Redigerat 16 apr 2013 11:05
 14. D
  Medlem · Stockholms Län · 151 inlägg

  danielandersson

  Medlem
  Någon du kan rekommendera?
   
 15. L
  Medlem · Västra Götaland · 1 062 inlägg

  Lane

  Medlem
  vi anlitade Ritbyrån i Göteborg, Margareta Jonsson.

  Vi hittade henne på arkitekt.nu som jag tror drivs av sveriges arkitekter. Där kan man söka på vad man tänkt göra och sen gå in och se lite exempel på arbeten de gjort. vi letade efter någon som gjort väldigt olika typer av utbyggnader vilket vi tycker tyder på att arkitekten är lyhörd för kundens önskemål och inte bara kan rita en viss stil/typ.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.