Byggahus.se

Använder ni egentligen era borrhammare till trä och metall...?

 1. Herr Hysteres
  Medlem · Stockholms län · 406 inlägg

  Herr Hysteres

  Medlem
  Hej

  Jag är sedan ett par veckor lycklig ägare till en batterislagborr, Makita DHP458. Skall nu köpa en nätdriven borrhammare för att borra i betong och sten samt bila litegrann.

  Jag har i min jakt på det optimala verktyget noterat att alla märken med självaktning numera erbjuder borrhammarmodeller som levereras både med en chuck för SDS+ och en chuck för "vanliga" borrar. Den här flexibiliteten kostar givetvis extra.

  Min fråga är nu: Använder ni era borrhammare med "vanlig" chuck för trä och metall?? Jag ser ingen riktig vits med det eftersom man inte hammarborrar så jag undrar ifall man inte bara kan strunta i den här funktionaliteten. Har också noterat att även väldigt kraftiga borrhammare har väsentligt lägre vridmoment än min Makita (vilken drar omkring 90Nm) så om en rejäl träborr skall användas vill jag väl hellre ta den?

  Vad säger ni? Har jag missat något på grund av okunskap eller kan jag med gott samvete köpa en ren SDS plus-maskin och bara använda för betong och sten?
   
 2. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Många använder borrhammaren till att blanda bruk/fix/fog med.
   
 3. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 12 449 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Jag kan inte dra mig till minnes att jag någonsin satt ett vanligt borr i chucken till borrhammaren. Däremot har jag använt borrhammaren som "visp" till exempelvis flytspackel och då hade jag nytta av chucken.

  Huruvida det är bra för borrhammaren att blanda spackel kan vi ta i en annan tråd... ;)
   
 4. Remne
  Verktygstokig · Jönköpings Län · 1 192 inlägg

  Remne

  Verktygstokig
  En spontan undran..varför köpa en batterimaskin med slag om du ändå tänkt köpa en nätdriven borrhammare???
  känns lite "kaka på kaka"....
   
 5. M
  Medlem · Norrbotten · 215 inlägg

  MUSS

  Medlem
  Det finns väl vispar med SDS fäste? Alternativet är att köpa eller tillverka en adapter, är ju inte så avancerat.
   
 6. M
  Anonym

  MaxPax

  Anonym
  Jag har aldrig använt vanlig chuck till någon borrhammare förutom på ett bonnabygge där di hade en hilti TE5 till borrning i mur/sten och skruvdragning av feta skruv och den hade riktigt bra vrid.

  Nä, har du bra grejjer att borra i allt som inte kräver slag så är det väl onödiga pengar, ploppar behovet fram ändå kan du ju alltid köpa en sånhär, dock blir det aningen vobbligt men det funkar...
  [​IMG]:
   
  Redigerat av moderator 11 nov 2013 18:32
 7. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 12 449 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Det kanske det gör även om jag aldrig sett någon. Har iofs inte letat heller. Bra tips!
   
 8. P
  Medlem · 1 472 inlägg

  pr95

  Medlem
  Min Bosch används mest som blandare men har också ett läge med bara slag-funktion ,bra att vibrera gjutform med.
   
 9. F
  Medlem · Halland · 1 310 inlägg

  frav

  Medlem
  Min AEG BH 2600 RX2 3.0J borrhammare har FixTec chuck. Så jag kan byta mellan SDS+ & vanlig chuck genom ett "snäppfäste". Får säga grymt smidigt att ibland kunna ha möjlighet till båda chuckarn, beroende på vad man vill utföra. Denna AEGn är ivf inte slö.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  AEG BH2600 RX2.PNG


  Vad är det för maskin Herr Hysteres tittar på?
   
  Redigerat 11 nov 2013 20:50
 10. S
  Medlem · - · 5 834 inlägg

  smurfen72

  Medlem
  Om du tänker borra lite grövre hål i järn eller borra med tex hålsåg så behöver du en riktig chuck batterimaskin är inte mycket att ha till lite grövre jobb.
   
 11. Herr Hysteres
  Medlem · Stockholms län · 406 inlägg

  Herr Hysteres

  Medlem
  Herr Hysteres tittade först extensivt på Bosch GBH 2-28 DFV och Metabo UHE 2850. När jag sedan hittade en gömd kabelgenomföring i en granitvägg i källaren försvann behovet av att borra 16-20mm hål i granitmur. Jag växlade då ned till den mer beskedliga 2-20 D. Den kostar cirka 120 Euro mindre än storebrorsan och täcker såvitt jag kan bedöma de omedelbart kvarvarande behoven, med undantag för att bila sönder några betongblock på tomten. De 120 Euro som sparas går oavkortat till Herr Hysteres hemliga fond för behjärtansvärda ändamål, vilket för närvarande innebär införskaffande av en Festool TS 55.

  Synpunkter på denna strategi och på 2-20 D i synnerhet emottages gärna.

  I övrigt är jag glad att jag ställde den här frågan. I den utsträckning jag någonsin behöver blanda någonting så kommer det vara runt en halv liter bruk för att laga en sprucken fog i grundmuren. För den tillämpningen kan jag använda en gammal äcklig grön Bosch som jag verkligen tycker illa om. Det är inte mer än rätt att det aset slutar sina dagar som bruksvisp.

  Tre skäl:

  a) Löjligt bra pris hos Toolstop på kombon med en DTD146 slagskruvdragare, laddare och tre ackar
  b) Gillar det tunga vridet (förmodligen överdrivna) då jag ser mig komma behöva borra en del grova hål utomhus nästa sommar
  c) Gillar inte att välja bort funktionalitet om jag inte behöver

  Vet inte ifall det är bra eller dåliga skäl, men de räckte för mig. (Vad gäller punkt b) så erkänner jag villigt att jag gillar ett visst mått av overkill när det handlar om kapacitet. Det finns få saker som irriterar mig så mycket som när jag upptäcker att jag köpt något som nästan eller precis räcker till).
   
  Redigerat 11 nov 2013 21:10
 12. Herr Hysteres
  Medlem · Stockholms län · 406 inlägg

  Herr Hysteres

  Medlem
  Hm. Det kan vara en poäng värd att fundera över. Tror inte behovet kommer uppstå men skall fundera en gång till på just det. Tackar!
   
  • Laddar…
 13. P
  Medlem · Stockholm · 1 246 inlägg

  PCLarsson

  Medlem
  Använder min borrhammare med vanlig chuck när jag vispar flyt och borrar större hål i limträbalkar/pelare...
   
 14. C
  Medlem · Stockholm · 5 285 inlägg

  corre

  Medlem
  Det brukar sitta momentstop i borrhammare, till skillnad från batterimaskinernas momentspärr.
  Den har räddat min handled flera gånger när jag kört med dosborr.
  Det är också ända anledningen förutom visp som gör att vanliga chucken används på min borrhammare.

  I övrigt har jag en vanlig högvarvig nätdriven borrmaskin som tjänstgör när det ska borras fler hål än något enstaka. Då är 1800r på batterimaskinen lite tråkigt.
   
 15. A
  Medlem · Stockholm · 7 254 inlägg

  Andy78

  Medlem
  Kul att du ställer fråga, man får tron ibland när man läser på forumet att man inte får äga något annat än en borrhammare.
  Om jag inte ska borra i trä eller metall så ser jag ingen anledning att ta borrhammaren, jag måste använda extra chuck och tycker att maskinen inte är lika smidig det extrachucken gör verktyget längre sen glappar det lite, där är slagborren utmärkt den klarar dessutom högre varv om man känner för det, självklart stänger man av slaget.
  Oftast ska jag skruva när jag borrar i metall och då funkar skruvdragaren utmärkt till båda jag kan dessutom ta med den ut där det inte finns tillgång till el.
  Men ibland är det skönt att slippa byta mellan borr och bits då är det utmärkt att använda den nätdrivna borrmaskinen och sen skruva med dragare.
  Jag gillar slagborren då det går att göra mycket, borra i olika material, slipa med rondell, koppla en pump till chucken, mätarjustera miltalet på amazon om man nu vill det.

  Men för att förtydliga man måste ha en borrhammare även om man äger något annat det går inte att jämföra när man borrar i hård betong, där fungerar inget annat.

  Ingen av verktygen är bäst på allt även om det går.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.