Byggahus.se

Använda sprängsten effektivt?

 1. D
  Medlem Nivå 1
  Hej! Vi har börjat planera vårt lilla drömhus och det kommer att innebära en hel del sprängning på tomten. Saken är att det är omöjligt för en stor lastbil att ta sig dit för att forsla bort sprängstenen. Vi behöver därför använda oss av den på annat sätt. Är det någon som har erfarenheter av vad som kan göras? Finns det möjlighet att hyra någon sorts stenkross, som gör sprängstenarna mindre - så att det kan användas som fyllnadsmaterial? Alla tips är varmt välkomna!!!
  P.S. Det rör sig om drygt 100 kubik.....:S
   
 2. M
  Moderator · Nivå 18
  antagligen får man då se till att spränga ned dem till nått mindre som går att forsla fram till en lastningsplats.
  En stenkross är både större och tyngre än lastbilen tyvärr
   
 3. N
  Medlem Nivå 6
  Självklart finns det alternativ till stor lastbil, man kan t.ex. använda en dumper av mindre slag runt 5-10 ton. Beror ju på hur mycket sprängmassor vi pratar om. Även lite mindre maskiner kan flytta ganska många ton/dag.

  Jag tror som mats att någon vettig stenkross i mindre storlek är svårt att få tag i, kanske kan du hitta någon som har en äldre och mindre variant.
   
 4. D
  Medlem Nivå 1

  Tack för svar !!!

  Det verkar precis som ni säger svårt att hitta en mindre stenkross att hyra. Vi har surfat runt nätet många timmar utan att hitta något :(. Men om vi förstår det rätt kan sprängfirman, genom att borra fler, tätare hål, se till att sprängstenen blir mindre? Ju mindre stenen blir, desto mer kan vi hantera den själva. Och också använda den till fyllning. Frågan är bara hur stora stenarna blir.....? (och hur mycket extra det kostar)
  Vi har också sett här på forumet att en del har använt sig av sprängsten när de byggt murar, så det är något vi tänkte ta efter! (av drygt 100 kubik är det kanske inte så mycket som går åt, men många bäckar små...d^_^b )
   
 5. M
  Moderator · Nivå 18
  Det blir ju en koppling mellan antalet borrhåll, mängden sprängmedel och priset.
  Ju mer jobb ju dyrare men det ger ju också mindre stenar men du måste nog prata med en lokal sprängare för att få ett mer precist svar.
   
 6. P
  Medlem Nivå 12
  Ett vanligt sätt att få tag på sprängsten är att tipsa närboende om att ni skall spränga, det finns kanske de som är villiga att hämta stenen gratis.

  Sprängaren kan ju inte hellre spränga större sten än ha har maskin på plats att lyfta undan den, så är det en minigrävare så är det inga jättebumlingar.
   
 7. N
  Medlem Nivå 6
  Ett annat alternativ som finns om inte berget är för hårt är ju att knacka sönder stenbumlingarna med en hydraulhammare. Finns även till mindre maskiner även om en maskin runt 10-15 ton är att rekommendera.
  Bara att hamra på tills du når önskad storlek.
  Men räkna på alternativ, allt kostar.
   
 8. haavard
  Medlem Nivå 11
  Du kan elda på stenarna och hinka på med kallvatten efteråt så att de spricker.
  ;)