Byggahus.se

Ansluta avlopp till gäststuga utan anmälan?

  1. C
    Medlem · Stockholm · 200 inlägg

    calvin82

    Medlem
    Såhär ser förutsättningarna ut: Vi kommer byta befintlig trekammarbrunn till minireningsverk för ett hushåll pga nya reglerna. I samma veva ska vi lägga grund för en gäststuga på 36kvm. Ritar vi in BTD i bygglovsansökan så lär kommunen vilja att vi går upp till ett reningsverk som klarar två hushåll (vilket är lite orimligt med tanke på att gäststugan bara kommer användas ett par veckor per år).
    Funderar nu på att bygga stugan utan badrum och först efter den är klar bygga ut en farstu + badrum o ansluta. Men tråkigt såklart om det upptäcks och vi tvingas byta avloppslösning.
    Tacksam för input på detta.
     
  2. Claes Sörmland
    Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg

    Claes SörmlandPremiumikon: Träd

    Medlem
    Ja, du vet ju vad du ger dig in på.

    Gör du inte anmälan om att ändra ditt avloppstillstånd till att också omfatta WC och BDT så riskerar du en miljösanktionsavgift om ändringen upptäcks inom fem år. Därefter är miljösanktionsavgiften preskriberad och du behöver inte betala en sådan.

    Ditt tillstånd för avloppsanläggningen kommer dock inte att vara i överensstämmelse med verkligheten och precis som du skriver så kan det leda till att du senare får krav på att uppdatera anläggningen eller ta bort WCns anslutning till den. Eller inte, det beror lite på hur det bedöms av tillsynen.

    Sen finns förutom detta som regleras av miljöbalken också krav på att göra en bygganmälan gällande installation av VA i gästhuset. Det regleras av PBL och handläggs av helt andra tjänstemän. Där kan du får en byggsanktionsavgift om du inte gör en sådan bygganmälan.

    Det är alltså formellt två anmälan som ska göras, dels en bygganmälan om installation av VA i gästhuset och dels en anmälan enligt miljöbalken om ändring av den enskilda avloppsanläggningen. I praktiken blir det samma brev till kommunnen om man skickar snigelpost. Men med kommunernas nya kärlek för webbaserade formulär så kan det nog blir två formulär som ska fyllas i.
     
  3. Bart
    Medlem · Uppland · 1 785 inlägg

    Bart

    Medlem
    Faller en komplementbyggnad under reglerna för bostad i det här fallet? En komplementbyggnad kan ju absolut innehålla badrum, utan att påverka den totala belastningen på anliggningen. Dt kan ju vara ett generationsboende. Gäststuga som sagt mm.

    Definitionen av hushåll är väl hur många lägenheter som inreds. Kommer ni t ex ha kök i stugan?
     
  4. C
    Medlem · Stockholm · 200 inlägg

    calvin82

    Medlem
    Vi kommer ha ett pentry iaf i stugan
     
  5. Claes Sörmland
    Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg

    Claes SörmlandPremiumikon: Träd

    Medlem
    Det som avgör avloppsanläggningens dimensioneringen är den maximala belastningen som kan förväntas på anläggningen. Standard är 5 PE för ett hushåll men finns det möjlighet att inrymma en familj till under perioder, t ex under semestermånaderna så kan 10 PE krävas. HaV skriver:

    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    Skärmavbild 2023-02-03 kl. 14.52.23.png


    https://www.havochvatten.se/avlopp-.../bedomning/anlaggningens-forutsattningar.html
     
  6. L
    Medlem · 2 592 inlägg

    lbgu

    Medlem
    Du får väl uppskatta sannolikheten att kommunen får reda på ditt badrum i gäststugan. Vad jag vet så åker inte kommunen runt och går in i byggnader på folks mark för att kontrollera inredningen så det borde varar rätt riskfritt. Även om de inspekterar avloppet lär de inte se något om du inte är så oklok att du kopplar ihop systemen på något sätt som syns. Enklast är väl att koppla ihop avloppen på en trygg plats t.ex. under gräsmattan.

    Så länge man inte går runt och skryter för vänner och bekanta om sin smarta lösning så lär ingen anmäla. Gäster som man har på besök tar nog för givet att avloppet är ok.
     
  7. Bart
    Medlem · Uppland · 1 785 inlägg

    Bart

    Medlem
    Men om jag inhyser familjen i mitt befintliga hus, huvudbyggnad så blir belastningen exakt lika stor. Ska jag då anses behöva dimensionera anläggningen beroende på om jag vill kunna ha gäster i huset tillfälligt? I mitt fall när jag byggde Attefallare, dock inte med eget avlopp, så gjordes bedömningen utifrån om det var rustat för permanentboende eller inte. Det vill säga om huset ansågs kunna öka belastningen på avloppsnätet eller inte.

    Nu kan det ju vara olika regler mellan kommuner och absolut om det är enskilt avlopp eller kommunalt avlopp, men belastningsökningen måste ju beräknas på möjligheten att under långa tider, permanent, öka belastningen.
     
  8. Claes Sörmland
    Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg

    Claes SörmlandPremiumikon: Träd

    Medlem
    Reglerna, d v s lagstiftningen, är samma mellan kommunerna för det är nationell lagstiftning för enskilda avlopp. Sen får du läsa vad HaV skriver, det som jag klistrade in - det är en bedömningsfråga. Det blir således lite varierade utfall utifrån de enskilda fallen, de enskilda handläggarna och kanske också den lokalkultur som råder på en viss kommuns avloppsenhet.

    Kan det extra huset med avlopp användas för att inhysa fler människor än det ordinarie hushållet, t ex tjocka släkten eller vännerna under sommarmånaderna så ska handläggarna på kommunen ta det i beaktande och då begära en avloppsreningsanläggning som kan klara den ökade belastningen.

    Om du vet att det ska bo mer än 5 personer i ditt hushåll, säg t ex 10 personer så ska du naturligtvis skaffa en avloppsreningsanläggning som klarar den dubbla belastningen. Men det brukar synas på antalet toaletter o s v i byggnaden. Och husets storlek. Har du ett väldigt stort hus med en massa toaletter så kan du nog få en fråga från handläggaren om hur huset används, om det verkligen är ett enfamiljshus.
     
  9. C
    Medlem · Stockholm · 200 inlägg

    calvin82

    Medlem
    Vi kan ju peka på att vi endast har ett riktigt sovrum i huvudbyggnaden. I realiteten handlar det dock om att kunna vistas två familjer på fastigheten. 7-8 pers.
     
  10. Claes Sörmland
    Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg

    Claes SörmlandPremiumikon: Träd

    Medlem
    Då krävs ju en avloppsreningsanläggning som är dimensionerad för det. Kör man på med t ex en mindre anläggning för 5 PE så kan en sån slamma igen efter några veckor med sådan överbelastning. Jag tänker på t ex en infiltration eller en markbädd.
     
  11. L
    Medlem · Stockholm · 382 inlägg

    Lillekitte

    Medlem
    Värt att ta med i bedömningen är att du kanske skall sälja fastigheten någon gång? Då kan det ju vara en nackdel om man inte har alla lov/tillstånd etc i ordning. Och antingen tvingas fylla i att man inte har det, eller hålla det hemligt för mäklare och köpare - och hoppas att det inte upptäcks senare.
     
    • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.