Såhär ser förutsättningarna ut: Vi kommer byta befintlig trekammarbrunn till minireningsverk för ett hushåll pga nya reglerna. I samma veva ska vi lägga grund för en gäststuga på 36kvm. Ritar vi in BTD i bygglovsansökan så lär kommunen vilja att vi går upp till ett reningsverk som klarar två hushåll (vilket är lite orimligt med tanke på att gäststugan bara kommer användas ett par veckor per år).
Funderar nu på att bygga stugan utan badrum och först efter den är klar bygga ut en farstu + badrum o ansluta. Men tråkigt såklart om det upptäcks och vi tvingas byta avloppslösning.
Tacksam för input på detta.
-
-
Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg 3 feb 14:27
Claes Sörmland
Medlem- Sörmland och stan
- Medlem apr 2015
- 15 131 inlägg
- 22 922 gillningar
- 1 366 bilder
3 feb 14:27 #2
Gör du inte anmälan om att ändra ditt avloppstillstånd till att också omfatta WC och BDT så riskerar du en miljösanktionsavgift om ändringen upptäcks inom fem år. Därefter är miljösanktionsavgiften preskriberad och du behöver inte betala en sådan.
Ditt tillstånd för avloppsanläggningen kommer dock inte att vara i överensstämmelse med verkligheten och precis som du skriver så kan det leda till att du senare får krav på att uppdatera anläggningen eller ta bort WCns anslutning till den. Eller inte, det beror lite på hur det bedöms av tillsynen.
Sen finns förutom detta som regleras av miljöbalken också krav på att göra en bygganmälan gällande installation av VA i gästhuset. Det regleras av PBL och handläggs av helt andra tjänstemän. Där kan du får en byggsanktionsavgift om du inte gör en sådan bygganmälan.
Det är alltså formellt två anmälan som ska göras, dels en bygganmälan om installation av VA i gästhuset och dels en anmälan enligt miljöbalken om ändring av den enskilda avloppsanläggningen. I praktiken blir det samma brev till kommunnen om man skickar snigelpost. Men med kommunernas nya kärlek för webbaserade formulär så kan det nog blir två formulär som ska fyllas i. -
3 feb 14:43 #3
Faller en komplementbyggnad under reglerna för bostad i det här fallet? En komplementbyggnad kan ju absolut innehålla badrum, utan att påverka den totala belastningen på anliggningen. Dt kan ju vara ett generationsboende. Gäststuga som sagt mm.
Definitionen av hushåll är väl hur många lägenheter som inreds. Kommer ni t ex ha kök i stugan? -
-
Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg 3 feb 14:52
Claes Sörmland
Medlem- Sörmland och stan
- Medlem apr 2015
- 15 131 inlägg
- 22 922 gillningar
- 1 366 bilder
3 feb 14:52 #5
Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
https://www.havochvatten.se/avlopp-.../bedomning/anlaggningens-forutsattningar.html- Laddar…
-
3 feb 14:55 #6
Du får väl uppskatta sannolikheten att kommunen får reda på ditt badrum i gäststugan. Vad jag vet så åker inte kommunen runt och går in i byggnader på folks mark för att kontrollera inredningen så det borde varar rätt riskfritt. Även om de inspekterar avloppet lär de inte se något om du inte är så oklok att du kopplar ihop systemen på något sätt som syns. Enklast är väl att koppla ihop avloppen på en trygg plats t.ex. under gräsmattan.
Så länge man inte går runt och skryter för vänner och bekanta om sin smarta lösning så lär ingen anmäla. Gäster som man har på besök tar nog för givet att avloppet är ok. -
3 feb 16:18 #7
Nu kan det ju vara olika regler mellan kommuner och absolut om det är enskilt avlopp eller kommunalt avlopp, men belastningsökningen måste ju beräknas på möjligheten att under långa tider, permanent, öka belastningen. -
Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg 3 feb 16:37
Claes Sörmland
Medlem- Sörmland och stan
- Medlem apr 2015
- 15 131 inlägg
- 22 922 gillningar
- 1 366 bilder
3 feb 16:37 #8
Kan det extra huset med avlopp användas för att inhysa fler människor än det ordinarie hushållet, t ex tjocka släkten eller vännerna under sommarmånaderna så ska handläggarna på kommunen ta det i beaktande och då begära en avloppsreningsanläggning som kan klara den ökade belastningen.
Om du vet att det ska bo mer än 5 personer i ditt hushåll, säg t ex 10 personer så ska du naturligtvis skaffa en avloppsreningsanläggning som klarar den dubbla belastningen. Men det brukar synas på antalet toaletter o s v i byggnaden. Och husets storlek. Har du ett väldigt stort hus med en massa toaletter så kan du nog få en fråga från handläggaren om hur huset används, om det verkligen är ett enfamiljshus. -
3 feb 17:14 #9
Vi kan ju peka på att vi endast har ett riktigt sovrum i huvudbyggnaden. I realiteten handlar det dock om att kunna vistas två familjer på fastigheten. 7-8 pers.
-
Medlem · Sörmland och stan · 15 131 inlägg 3 feb 18:51
Claes Sörmland
Medlem- Sörmland och stan
- Medlem apr 2015
- 15 131 inlägg
- 22 922 gillningar
- 1 366 bilder
3 feb 18:51 #10 -
Medlem · Stockholm · 382 inlägg 4 feb 10:394 feb 10:39 #11
Värt att ta med i bedömningen är att du kanske skall sälja fastigheten någon gång? Då kan det ju vara en nackdel om man inte har alla lov/tillstånd etc i ordning. Och antingen tvingas fylla i att man inte har det, eller hålla det hemligt för mäklare och köpare - och hoppas att det inte upptäcks senare.
- Laddar…
Liknande trådar
-
Ansluta avloppsslang på diskmaskin till avlopp under diskho
Vatten & Avlopp -
Ansluta avlopp till trekammarbrunn
Vatten & Avlopp -
Ansluta dränering luftvärmepump till avlopp i krypgrunden
Vatten & Avlopp -
Ansluta köksavlopp till befintlig stam i gjutjärn
Vatten & Avlopp -
Ansluta till befintligt enskilt avlopp
Vatten & Avlopp