Byggahus.se

Anmärkningar på rörgenomföringar & avlopp - Åtgärder

 1. M
  Medlem Nivå 3
  Hej,

  Har nyligen varit och tittat på en bostadsrätt och låtit besiktiga denna då det inte fanns dokumentation på ett av badrummen i bostaden. Besiktningen gick överlag bra men givetvis fanns det anmärkningar på badrummet som saknade dokumentationen.

  Det som står skrivet är:
  Avlopp under handfat ligger under färdigt golv (Går detta att åtgärda på ett enkelt sätt?). Rörgenomföringar kommer upp genom golvet bakom duschkabin samt under handukstork.

  Är det någon som vet hur man kan åtgärda detta på ett fackmannamässigt sätt eller är alternativet att renovera hela badrummet? Ska tillägga att bostadsrätten är från 1982.

  Tacksam för svar!
   
 2. P
  Medlem · Nivå 6
  Hur gammalt är badrummet?
   
 3. M
  Medlem Nivå 3
  Det är renoverat 2008.
   
 4. B
  Medlem · Nivå 24
  Välkommen till forumet!

  För 10 år sen var det väldigt vanligt att man inte fick någon dokumentation efter en badrumsrenovering och det var också andra regler som gällde för att ett badrum skulle vara fackmässigt gjort. Men man kan inte flytta rör som kommer upp genom golvet så att de i stället kommer ut genom väggen utan att bryta tätskiktet för golvet och väggen, dvs. det blir en fullständig renovering.

  Men om föreningen inte har bestämt att alla badrum som gjordes för 11 år sen eller mer omedelbart måste göras om så går det ju bra att fortsätta använda badrummet.

  Dock eftersom du skriver att det är duschkabin, viket inte var vanligt 2008 utan då gjorde man ju normalt badrum där det gick att stå och duscha direkt på golvet, kan man misstänka att den renovering som gjordes då inte var en riktig totalrenovering utan kanske bara nytt kakel och klinker ovanpå det gamla och i så fall kan ju tätskiktet vara från 1982 och då är det hög tid att renovera badrummet. Försök få reda på mer av säljaren (via mäklaren) om vad som gjordes då.
   
 5. M
  Medlem Nivå 3
  Hej och tack!

  Kan vara bra att nämna att der inte fanns några förhöjda fuktvärden vid mätningen. Har bett mäklaren skicka fotodokumentationen från renoveringen och kommer ladda upp den.
   
 6. M
  Medlem Nivå 3
  @BirgitS, har nu laddat upp bilder som jag fick av mäklaren. Verkar som om man renoverat tätskikt.
   
 7. B
  Medlem · Nivå 24
  Jag hade hoppats att någon annan som duktigare än jag på området skulle svara. Men det ser inte ut som att det är fuskrenoverat genom att lägga på ovanpå gammalt tätskikt i alla fall. Sen kan jag inte avgöra om det är gjort helt enligt då gällande branschregler. Men om det inte är några fuktproblem idag så bör det gå att fortsätta använda badrummet på samma sätt med duschkabin ett tag men det kan vara bra att planera för en totalrenovering så du slipper duschkabin.
   
 8. M
  Medlem Nivå 3
  Har nu fått hjälp av en kvalificerad hantverkare som gett sin syn på saken och det verkar som det är en vanlig lösning att ha kvar rör som kommer ur golv om huset är byggt med detta. Det enda som är oortodoxt är avloppet, men vi har nu kommit överens med säljarna om prisavdrag på grund av detta. Tack för all er återkoppling och hjälp!