Byggahus.se

Anläggningen funkar inte i vårt hus! Vad har vi för möjligheter?

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Vi anlitade en firma för en helentrepenad att installera bergvärme. De frågade oss om vi ville ha den dyrare eller billigare pannan där vi valde den dyrare. Det enda förbehållet som fanns var om ledningarna som ledde in i huset var i fel vinkel då skulle offerten inte kunna hållas.

  Allt gick fint och bergvärmen installerades i mars. Vi betalade räkningen. Kort därefter så upptäckte vi att pannan slog av sig och vi hörde av oss till firman. De skulle skicka en kille att göra inställningar, inget konstigt tyckte vi.
  Killen kom och fixade lite och nu trodde vi allt var frid och fröjd.

  Men pannan fortsatte att stänga av sig och vi kontaktade firman upprepade gånger. De skulle höra av sig till tillverkaren då pannan verkade ha problem med vårt system; vi har radiatorer uppe och golvvärme nere så att det blir då två system som går in i pannan.
  Vi fick beskedet att vårt system var för litet och därför stängde pannan av sig. Men de skulle prata med tillverkaren igen.

  Nu (typ ett halvår senare) har de dock kommit fram till att vårt system är för litet för pannan och vill installera någon slags behållare i tvättstugan, den skulle uppta typ ett väggskåp i storlek något vi inte har plats för då tvättstugan är liten nog.
  Detta nekade vi till och tyckte att de borde byta ut pannan till en som var anpassad efter våra behov (vilka varit desamma under hela tiden vi haft kontakt) eller så fick de installera och bekosta installation av utbyggnad av radiatorer uppe.
  De har nu svarat att de kan stå för installation av en radiator uppe. vi har svarat med att vi behöver träffas för att komma överens om HUR denna installation skall ske. Vi har nämligen inte renoverat färdigt ovanvåningen och just nu har vi inte råd att göra det.
  Skall installationen göras bra misstänker jag att golven behöver brytas upp och detta stör ju givetvis vår plan i renoveringen.

  Det drar ut väldigt mycket på tiden och pannan stänger av sig i stort sett varje dag vid olika tidpunkter men oftast under natten.
  De är väldigt långsamma att höra av sig och vi börjar ledsna! Känns som att vi snart behöver "börja bråka" för vi tycker ju att de borde ha vetat hela tiden vad för utrustning vårt system och hus krävde och inte komma med det nu... Eller?

  Vilka påtryckningsmetoder kan vi använda för att få detta gjort bra och som passar vårt hus?
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem Nivå 6
  Hur stänger pannan av sig? Vad är det för modell och hur stort är huset?

  En bergvärmepump stänger ju inte bara av sig om kapaciteten är för dålig, i första hand går ev. Elpatron in och om inte det räcker/inte finns borde det märkas att temperaturen inomhus är lägre än förväntat/önskat. Jag tror att ni ska fortsätta felsöka, ev. bekräfta med annan firma vad felet är.

  Edit:missuppfattade, så systemet är för litet och dom vill installera ackumulatortank låter det som.
   
  • Laddar…
 3. R
  Medlem Nivå 1
  Kanske beskrev jag för mycket Var väl mest påtryckningsmöjligheterna jag var ute efter. Är det konsumentverket eller domstol man kontaktar om inget händer... Och vad har man rätt till?
  Vi tycker ju att vi borde bli helt "kompenserade" med en panna som passar vårt hus och inte behöva göra några eftergifter för att de valt fel panna från början...
  Tidsfaktorn är ju en annan sak, vi vill ju öka påtryckningarna då det nu är kallare väder och bara blir kallare så vill man ju åtminstone ha varmvatten säkrat på morgnarna
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem Nivå 6
  Är ingen expert, men det är väl allmänna reklamationsnämnden du kan vända dig till. Går säkert att ta det längre efter det men sunt förnuft säger att det inte är värt besväret. Jag tycker dock ändå det låter konstigt att den stänger av sig p.g.a. för litet system, har aldrig hört om det och verkar inte helt logiskt. Stänger av sig som i att kompressorn får mycket start och stopp, ok, men inte annars? Hade undersökt detta mer om jag var i din sits.
   
 5. R
  Medlem Nivå 1
  Det var väl just att inte behöva kunna detta som gjorde att vi valde helentrepenad... Men kanske måste vi lära oss det :(

  Pannan är en Daikin och huset är 175kvm, golvvärme nere och radiatorer uppe max två radiatorer till finns det plats för, vi har redan tre.
  Felkoden när pannan stänger av är "Vattenflödesproblem".
   
 6. GoC
  Medlem · Nivå 13
  Enda lösningen för att du långsiktigt skall få ett bra fungerande system är en arbetstank, som är det dom vill installera. Tre vattenradiatorer och golvvärme är nästan dömt att misslyckas. Värmepumpen har ingen vattenvolym att jobba mot. Jag förutsätter att du har termostatventilerna fullt öppna på övervåningen.
  Men en seriös firma borde ha konstaterat att du behöver den arbetstanken dom föreslår. Så vill du ha ett bra fungerande ekonomiskt värmesystem så bör du få den tanken installerad, och så klart utan kostnad.
   
 7. L
  Medlem Nivå 9
  vi har problem med att pumpen larmar denna årstid pga "högtryck löst". De sa det skulle lösa sig med fler element (vi byggde ut och hade inte konverterat hela äldre delen vid installation) men det har det inte gjort. Känner flera med nya hus där pumpen också krånglar nu (och på våren) när den bara ska jobba lite på natten här i Göteborg. Det är dock ett litet problem och vi har bara accepterat att det löser sig när det behövs värme hela dygnet.
   
 8. GoC
  Medlem · Nivå 13
  Det beror oftast inte på VP, men om du har termostatventiler på elementen som inte står på max.
  Har du en värmepump så se för guds skull till att öppna alla termostatventiler på max. Endast i t.ex sovrum där du vill ha svalare kan du sänka termostaten på elementet. Annars så reglerar du allt med värmepumpens värmekurva.
  Gör du inte detta så får du det problem du beskriver. När värmepumpen drar igång och producerar värme, då utetemperatur givaren säger åt att det är dags att göra värme, och termostatventilerna på elementen säger nått annat så bryter VP på högtryck då den inte blir av med den värme den producerar då termostatventilerna är stängda.
  Öppna alla termostatventiler och justera värmekurvan på värmepumpen tills du får lagom innetemperatur, det tar en några dagar att hitta rätt läge, så bryter inte VP på högtryck. Alternativt komplettera med en innetempsgivare till värmepumpen. Men absolut inte reglera med ventilerna på elementen förutom enstaka rum. Resultatet blir som du beskriver med att högtryckspressostaten löser ut.
   
 9. R
  Medlem Nivå 1
  Ja det är ju just det att de borde vetat det tycker vi och att vi nu när det är klart inte ska behöva få försämrat från vad som från början var utlovat.
  Övervåningen är ju bara sovrum så max på radiatorerna funkar inte.
  Låter som om du är i branschen? Detta är en lösning man alltså inte borde ha föreslagit oss?
  Vi har ju inget litet hus. Och vi borde inte vara de första med denna storlek som önskar bergvärme... :)
   
 10. H
  Medlem · Nivå 6
  Låt dem montera in tanken. Den behövs o inget ovanligt.

  Sen är allt frid o fröjd.

  Jag har satt en på min anläggning (bergvärme)

  Du har helt enkelt för liten volym i ditt värme system att arbeta emot.

  Aldrig hört att en kund begär total ombyggnad av värmesystem då de är tanken som krävs

  Kan ju varit så i ditt fall att dem gjorde bedömningen att den inte behövs först. Men sen visade de sig att den behövs.
   
 11. R
  Medlem Nivå 1
  Det är bara sovrum uppe så max på radiatorerna skulle inte funka.
  Nedre våningen är redan så varm nu med 23-24°
  De har varit här och petet på "värmekurvan?" men inget har tydligen hjälpt utan de har nu kommit fram till att antingen installerar de en extra tank eller installerar en radiator till uppe...
   
 12. useless
  Lök. · Nivå 25
  Man ska ställa upp termostaterna på max så att dom inte stänger i tid och otid så att vattenflödet stannar av och värmepumpen inte blir av med värmen.
  Det är inte samma sak som att man ska ha maximal temperatur i rummet. Temperaturen styr man på värmepumpen och via injusteringsventiler på radiatorerna.

  Men detta ska såklart installatören känna till.
   
 13. useless
  Lök. · Nivå 25
  Om ni kan offra platsen för en tank så är en mycket bättre lösning i det långa loppet.
   
 14. Staffan2000
  Banned by Bo · Nivå 17
  Mer radiatorer låter som ett uselt förslag redan från början och det blir inte bättre av att det bara är sovrum på övervåningen. Tydligen är pumpen överdimensionerad, vilket i sig är bra. Bara den får en tank att fylla med god värme.

  Staffan
   
 15. S
  Medlem · Nivå 8
  Låter som flödesproblem pga termostater! Jag antar att du har en separat shunt grupp till golvvärmen, då ska ju radiatorerna lämnas i princip fullt öppna, värmepumpen justeras efter raddarna och sen justeras golvvärmens shunt efter det! Då blir det lägsta möjliga framledningstemp, inga termostater som stryper flödet och en fungerande anläggning! Sen skadar ju inte en arbetstank heller. Jag kör 3 raddar på övervåningen (sovrum) och 60m2 golvvärme i en utbyggnad utan problem, utan arbetstank.