Byggahus.se

Anlägga ny privat väg mm - granne fullständigt rabiat

 1. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Var tvungen speja lite var detta var. Om TS äger fastigheten där den rödstreckade vägen går (Kråkhult 1:14) så skulle jag rekommendera att flytta fordonsförvaringen till den egna tomten.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-10-30_13-40-6.png


  Där ser ju inte några grannar skiten och det är säkert lättare att få bygglov. :)
   
 2. F
  Husägare Nivå 1
  Oftast är det inget problem heller (tills någon klagar), men det är ett problem enligt lagboken om det är ett en- eller tvåbostadshus på fastigheten, själva parkeringen kräver då bygglov.

  Så om någon granne skulle klaga, skulle det kunna bli jobbigt även för dig.. Men det hoppas vi väl inte händer, de flesta är ändå trevliga och vettiga människor som inte börjar med att ringa till byggnadsnämnden och klaga.
   
  • Laddar…
 3. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  Nu var ju inte TS ägare till den fastigheten, men den fastighetens ägare hade inga problem med parkering på dess mark.
   
  • Laddar…
 4. D09
  Medlem · Nivå 25
  Sök om marklov på en höjning.

  Gör sedan entreprenörsavtal med svärsonen.

  markentreprenören måste ju få ha sina grejor på plats ;)
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Du skrev att "bilden är några år gammal så det ser inte ut så där nu med bilar, båtar osv". Men tidigare verkar det i alla fall ha stått ca 20 bilar och några båtar på tomten. Om det nu ska ställas upp 6-7 flak och en lastbil så kan jag iofs förstå grannens frustration. Har du inte en färsk bild som visar hur det ser ut nu? (det är ung. samma antal bilar på både Eniro och google maps, dock ser det lite mer städat ut på Apples kartor).

  Generellt så tycker jag själv att om man har köpt en tomt man vill bo på så brukar man vilja ha fint runt ikring sig och jag kan förstå att det måste vara jobbigt att ifall man tycker sig ha hamna bredvid något som man själv liknar vid ett industriområde. Det verkar ju vara ett lugnt och lantligt område för övrigt.

  Sen att du vill anlägga en väg som stryker med grannens tomtgräns tycker jag verkar som om du söker strid med någon som kanske bara vill ha lite frid och ro och som faktiskt bryr sig om hur det ser ut?

  Inte vet jag, men jag kommer i alla fall inte ge några råd på det här forumet kring hur du ska få till en väg som bara spär på eventuella stridigheter med grannen.

  M
   
  • Laddar…
 6. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  Vägen bör ju inte spä på något, den bör rimligen bara göra det snyggare.

  Parkering av fordon hur som helst är något som ägare till jordbruksfastigheter har monopol på, vilket tydligt syns i form av reklamsläpar längs vägarna.

  Om det inte går att komma överens med husägaren, så får man gå runt reglerna, men som tidigare föreslagits,visa planerna för denne och fråga hur ni kan komma överens istället.
   
 7. X
  Medlem Nivå 1
  Fy fasiken för ogina grannar! Är det deras tomtmark du vill bygga vägen mot? Är väl bara att utarbeta 4 - 5 förslag till kommunen att ta ställning till och gradera dem efter dina önskemål? Grannen /grannar som är berörda kommer ju ändå få uttrycka sina åsikter. Obs! är inte någon expert inom området. Du har alltså inget hus på fastigheten utan det är bara mark? Hägnar du in sen så kan du ju ta betalt för uppställning /vinterförvaring av diverse men det är kanske planen?
   
  Redigerat av moderator 30 okt 17:39
 8. S
  Medlem Nivå 3
  Fr o m i år behövs inget bygglov för uppställning av egen båt och husvagn på egen fastighet. Tråden här avser
  upplåtande av uppställning av lastbil och flak som del i annans näringsverksamhet som är något helt annat vilket förmodligen grannen
  anser vara störande på kvällar och helger. Om det är en näringsfastighet och del i dess verksamheten är det ok. Att använda privat fastighet som näringsfastighet kräver bygglov så berörda grannar får
  möjlighet att yttra sig och klaga. Nya uppställningsplatsen riskerar även att miljöprövas .
   
 9. X
  Medlem Nivå 1
   
 10. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  Varför då, den är på
  en jordbruksfastighet. Vad skulle det vara för nya regler som gäller för den?
   
 11. N
  Medlem Nivå 1
  Med all respekt, jag hade nog inte heller gillat att min granne använde sin tomt som en industrifastighet. Det finns en anledning till att bostadsområden och företag/industrier är separerade i samhället.
  Så, det är väl bättre att du hyr någon plats ett stycke från bostadshusen?
   
 12. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  Det är ju det som är planen (dock inte hyra utan gratis), på grannfastigheten som är jordbruksfastighet.
   
  • Laddar…
 13. S
  Medlem · Nivå 8
  Men den lösningen som ni skissat på är väl på inget sätt bättre för grannen? Har jag uppfattat det rätt så försöker ni hitta ett kryphål och slippa söka bygglov för parkering genom att parkera den på vägsnutten. För den "rabiata" grannen kommer det väl fortfarande handla om att det dagligen kör lastbilar och ut på gatan?
   
 14. N
  Medlem Nivå 1
  Du missade min poäng.
  Att ha alla prylarna någon annanstans, en bra bit från bostadsområdet.
  Ingen vill väl ha sådan tung trafik inpå husknuten. Jag kan förstå att grannen är missnöjd. Lite knepigt att du själv vill bo i en sån miljö. Det blir ju som att bo på ett åkeri...
   
 15. F
  Medlem Nivå 4
  Om man läser beslutet du bifogat, och antar att det grannen skriver är sant så förstår jag att han blir störd:
  Fordonen var timmerbil med släp, en lastbil med liftdumperfunktion med släp och en större hjullastare. På sommaren 2017 blev måttet rågat när man började köra in med fullastad timmerbil med släp, cirka 28 meter lång och cirka 60 tons vikt. Dessa transporter skedde 7 dagar i veckan och på vilka tider som helst på dygnet. Klaganden nämnde även att man bedrev bilverkstad på fastigheten och arbetade till sent på kvällarna ibland till 23.00, spelade musik med mycket bas och hög volym. Musiken trängde in i huset även när man satt och såg på TV.
  Jag skulle också bli störd om nån envisades med att köra förbi med långtradare precis utanför mitt hus dygnet runt, och dessutom spelade musik till sent på kvällen på så hög volym att det störde mitt privatliv.
  Kanske ska du försöka vara lite smidig och se till att musik inte spelas så det hörs utanför den egna fastigheten, och att timmerbilar inte dånar in mitt i natten. Tänk på att grannen kanske bara vill ha ett drägligt liv, få lyssna på den musik han själv vill och sova ostört på nätterna.