Anlägga gräsmatta på tidigare grusgång

736 läst  3 svar

 1. M
  Medlem · Nivå 7
  Vi har planer på att gräva ur grusgången på sidan/baksidan av huset för att istället anlägga gräsmatta med stegstenar.

  1) Vår tanke är att gräva ur bara några centimeter under där respektive stegsten ska vara och att gräva ur mer där vi ska fylla på med jord och så gräsmatta. (Tänker att det är bra att utnyttja att gruset redan är packat – eller är det bättre att gräva ur allt/fylla på med jord överallt för att sedan gräva ur och fylla på med grus just under stegstenarna? Kanske blir det lättare att packa jorden då, för det förmodar jag att vi behöver göra i någon grad?)

  2) Hur mycket måste vi gräva ur? Vi har grävt en "testgrop" för att se hur det ser ut under ytan, bifogar bild. Efter att ha grävt ur cirka 15 centimeter kommer vi ner till markduken. under den finns ytterligare ett lager med grövre grus. Osäker på hur djupt detta är. Räcker det att gräva ur till markduken eller måste vi ner djupare? Hur djupt? (Vi har handvävt en hel del tidigare, så vi förstår vilken arbetsinsats som krävs och ... det är ju fullt görbart men det känns lite motigt att gräva djupare än nödvändigt ...)
  Kan tillägga att det förmodligen inte skadar med lite extra dränering när det är som blötast eftersom gången ligger mellan huset och ett berg där det då rinner vatten ner vid kraftiga regn. Men vi vill ju inte behöva stödvattna hela sommaren ...

  3) Vad tror ni förresten om att bli av med gruset via Blocket/Facebook? Det vore skönt att slippa momentet med att lasta på släp och köra en massa vändor till tippen :)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  grusgång.jpg
   
 2. B
  Medlem · Nivå 15
  Markduken måste bort för att få en väl fungerande jord med maskar och mikroorganismer, samt att lägga 15 cm jord ovanpå grovt grus låter som att det kommer bli väldigt väldränerat och därmed kommer jorden ovanpå att fort bli väldigt torr, vilket inte är så kul torra somrar. Dessutom kommer jorden att åka ner i det grova gruset och snart blir det bara grus kvar till gräset.
   
 3. M
  Medlem · Nivå 7
  Tack för svar! jag läste ett tips någonstans om att låta markduken ligga kvar just för att jorden inte ska åka ner i gruset, men det kanske inte funkar då ... Får fundera över hur vi ska göra ...
   
 4. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  En normal matta har ju först anläggningsjord och sedan gärna 20-30cm åkerjord. Du kommer få set extremt snabbdränerat!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: