Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Ångtät vindslucka?

 1. annav-
  Medlem · 43 inlägg

  annav-

  Medlem
  Har hantverkare hemma som hjälper oss sätta upp ångspärr och nytt gips i tak mot kallvind. Sätter alltså upp ångspärr invändigt mellan råspont och nya gipsskivor. Det finns en vindslucka som sattes in på 90-talet vilken vi även bett att få ångtät. Hantverkarna menar att det räcker att sätta ångspärr fram till och runt kanten på luck-ramen och sedan såklart ångtät list i själva öppningen. Jag funderar på om detta verkligen räcker, behöver inte ramen och själva luckan (trä och spånskiva) också kläs in med plast/tejp eller är det osannolikt att ånga kan tränga igenom dessa material?

  Har inga fuktskador på kallvinden i nuläget men rejält hög luftfuktighet just nu. Tror dock det beror på att vinden är alldeles för mycket ventilerad.
   
 2. Silver78
  Självbyggare · 2 199 inlägg
  Det kommer förmodligen läcka ytterst lite i en sådan konstruktion. Det viktiga är att isoleringen är skyddad. Det är den som saknar hydroskopiska egenskaper. Om det läcker lite från en vindslucka upp i vinden har ingen större betydelse. I så fall skulle man aldrig kunna ha inspektionsluckor. Om du har en hög fuktkvot på vinden så bör du fundera vad det kommer ifrån. Det kan mycket väl bero på att det finns för mycket kall luft som kommer utifrån som du skriver. En lösning på det problemet kan vara en avfuktare kombinerat med mindre utbyte av luften.
   
  • Laddar…
 3. annav-
  Medlem · 43 inlägg

  annav-

  Medlem

  Tänkte kanske främst på risk för kondens i själva luckkonstruktionen (om det skulle vara mycket övertryck i huset) då vi nu har tätat resten av innertaket. Men å andra sidan krävs det ju att det ska vara kallt för att ångan ska kondensera och det blir det kanske inte i själva luckan då det är isolering ovanpå..?
   
 4. Silver78
  Självbyggare · 2 199 inlägg
  Ta det lugnt. Det är tätning mot isoleringen som är det viktiga. Om snickaren gör det han ska så kan du sova tryggt om nätterna.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.