Ang: Tomt Med Förhandsbesked

4k läst  7 svar

 1. K
  Medlem Nivå 2
  Hej! Rätt ny här på forumet. Har läst igenom många trådar men inte funnit några svar på våra funderingar.

  Vi har hittat en tomt som vi är intresserade av. Men den ligger vid en sjö och det finns både året runt och sommarstugor. Tomten ligger i en sluttning där det nu är skog. Till höger ligger ett hus ungefär lika som vi tänkt bygga som. Men till problemet, det finns 2st stugor nedanför våran till tänkta tomt. Enligt killen som tänkte bygga här innan var att dom sagt nej till bygglovet pga att dom var rädd att det skulle komma in vatten på deras tomter om det byggs där vi tänkt. Denna kille som först skulle bygga orkade inte bråka och tjafsa om detta och hittade en annan tomt och byggde där. Så nu återstår detta problem för oss. Det finns ett posetivt förhands besked även förre killen ha tage ut nybyggnads kartor samt haft grävare mm där.

  Så kan dessa grannar avstyra detta bygge pga vatten risk på deras tomt? Det finns en lösning på detta med drenering och sten kista.

  För övrigt skulle samma problem uppstå om han avverkade där och det behövs ju det inge bygglov för;)
   
 2. F
  Medlem Nivå 7
  Grundregeln är att granne ansvarar för skador som denne orsakar på grannfastighet.

  Spränger man på sin fastighet och orsakar sprängskador på grannfastigheten ansvarar man för detta.

  Gräver man och orsakar sättningar hos grannen ansvarar man för detta.

  Detta oavsett om man har bygglov eller inte. Bygglovet är en annan rättsfigur och har egentligen inte med relationen mellan grannar i strikt fastighetsrättslig betydelse. Bygglovet är primärt samhällets kontroll över markanvändningen.
   
 3. K
  Medlem Nivå 2
  Ja men teoretiskt sett. Kan dom noppa ett bygglov p.g.a att grannen är rädd att vatten ska hamna på hans tomt. Om detta skulle hända får vi naturligtvis stå för det om det beror på att vi byggt där.

  Men kan dom neka oss att bygglov där pga att dom är rädd för vattnet?
   
 4. F
  Medlem Nivå 4
  Omöjligt att besvara din fråga. Det är aldrig en granne som bestämmer om bygglov eller inte. Det gör Byggnadsnämnden i din kommun. Men dina grannar kan tjafsa och överklaga även ett beviljat ett bygglov på många sätt, om de motsätter sig att tomten bebyggs, och därmed förhala din byggstart väldigt länge (beroende på situation och framförda argument).

  Det enda rådet är att prata med (alla) grannar och höra deras synpunkter. Varför motsätter de sig ett bygglov, och höra vilka lösningar de är beredda att acceptera.
   
 5. O
  Medlem Nivå 1
  Om det finns ett positivt förhandsbesked om bygglov på aktuell tomt bör det inte vara några problem med att få igenom bygglovet. Nedanstående citat är från PBL kapitel 8 §34

  "På ansökan skall byggnadsnämnden ge förhandsbesked huruvida en åtgärd som kräver bygglov kan tillåtas på den avsedda platsen. Meddelas det sökta tillståndet får bestämmas de villkor som behövs. Tillståndet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från dagen för beslutet."
   
 6. F
  Medlem Nivå 7
  Förhandsbeskedet är en lokaliseringsprövning. Själva detaljprövningen sker vid den regelrätta bygglovsansökningen. Om grannarna har befogad oro är detta något som bedöms av BN.
   
 7. H
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Verkar solklart att du kommer bli beviljad bygglov. Att nekas bygglov med bakgrund till grannarnas argument verkar inte alls troligt, då du dessutom själv bidrar med lösningar (stenkista/or) på problemet. Dessutom finns ett positivt förhandsbesked om att få upprätta en byggnad på denna tomt, det säger ju i princip allt. Dock tillhör det nästan regeln att grannar har åsikter (ibland mycket starka) det ska du försöka att bara se profesionellt, som en oundviklig del av byggprocessen. Lycka till,tänk positivt!


  Med vänlig hälsning
  HELLAS
   
 8. F
  Medlem Nivå 6
  Jag vill bara lägga till att ett positivt förhandsbesked är giltigt i två år.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: