Byggahus.se

Ang. Köksfläkt, kolfilterfläkt

 1. K
  Medlem Nivå 3
  Hejsan. Jag tänkte på en rostfri kolfilterfläkt hos Ikea, http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40222400/

  Huset jag ska flytta till har ingen ventilation in till köket så tänkte på när jag ska ha fläkten ovanför spisen, funkar kolfilter att köra utan ventilation ut eller hur fungerar sånt där?

  Jag kommer ju att måsta dra el dit för motorn och lampan då men det sköter inte jag själv!

  Tackar på förhand.
   
 2. T
  Medlem · Nivå 6
  Kolfilter är tänkt att användas där man inte har någon imkanal ut ja. Hur bra det sedan fungerar i verkligheten är upp till var och en att avgöra. Jag personligen hade sett det som en absolut sista utväg att sätta in ett sådant. Men det påstås att nya fläktar med kolfilter håller en bättre kvalité än tidigare fläktar, om man nu ser till att byta filtret då och då.

  Finns det verkligen ingen möjlighet att dra in ett ventilationsrör?

  I mitt hem kommer jag vara tvungen att sätta en takhuv och gå genom taket genom kattvinden för att få ut min fläktkanal.
   
 3. electroluxaren
  Medlem · Nivå 18
  Jaja det är hela vitsen, du behöver ingen imkanal.
  Även om lukten från matoset minskar så är ju vattenångan kvar så det kanske blir lite immigt
   
 4. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Kan man dra en ny kanal för fläkten så gör det, väldigt väl investerade pengar! Den bästa lösningen helt enkelt.

  Är det omöjligt och ej försvarbart rent ekonomiskt så sätt en kolfilter-variant istället. Men risken är stor att du ångrar dig!

  Tänk dock på brandskyddet en imkanal från fläkt i kök ska ha!
  https://www.soliduct.se/imkanal/i-67.htm
   
  • Laddar…
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Om man lagar ett mål mat om dagen på vardagarna och två på helger så kostar kolfilterna ca 500-2500 kr/år. Kolfilterna behöver bytas 2-4 ggr/år beroende på modell vid ovanstående användning.
   
 6. K
  Medlem Nivå 3
  Hejsan, ett lite sent svar men haft fullt upp!

  Har varit och kollat nu, finns kanal bredvid ett fönster i ögonhöjd samt så fanns det en mellan vedspisen och diskbänken längst nere ovanför golvlisten. Inte direkt några ultimata ställen för att kunna dra en slang dit, slangen kommer vara som en berg och dalbana! Verkar som att det blir en kolfilterfläkt.. Någon som har några tips?
   
 7. K
  Medlem Nivå 3
  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50222409/, det filtret ska vara till fläkten jag länkade! 150 kr för 2 stycken! Fast sen om det blir just den fläkten låter jag vara just nu.
   
 8. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  150*3=450kr. 450kr är ca 500kr/år.
  Enligt bruksanvisningen http://www.ikea.com/se/sv/manuals/luftig-koksflakt__AA-575073-1.pdf sida 27 ska kolfilterna bytas var fjärde månad.

  På fem år kostar kolfilterna ca 2200kr, på tio år ca 4500kr. Plus jobbet att åka/beställa nya filter plus utbyte av filter plus återvinning av dom gamla.
   
  Redigerat 3 mar 2015 18:59
 9. G
  Medlem Nivå 7
  Samtidigt måste man ju ha en fläkt i köket och i många äldre lägenheter finns inga möjligheter att koppla in fläkten till någon imkanal så ditt resonemang har ganska liten betydelse. Men visst, det är en driftskostnad man får räkna på som alla andra.
   
 10. K
  Medlem Nivå 3
  Jupp, är väl kostnader man får ta då jag inte har möjlighet till anslutning av någon kanal. 500 kr per år är ungefär 42 kr per månad och det har jag råd att lägga undan.
   
 11. L
  Medlem · Nivå 8
  Bruksanvisningar överdriver ofta. Det ligger väl i IKEAs intresse att man byter så ofta som möjligt. Det bästa är väl och köra på så länge de verkar funka. Sen byter man.
   
 12. n_sandstrom
  Medlem Nivå 4
 13. K
  Medlem Nivå 3
  Absolut, blir nog bättre! 2300kr för en rostfri fläkt tycker jag var billigt ändå, då passar det filtret du länkade! Tackar för tipset.