Byggahus.se

Amorteringskravet: Så hanteras tilläggslån

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Blir nog mer eller mindre stopp för större tilläggsarbeten som utbyggnader och takbyte, om dessa skall amorteras av på tio år.
   
 3. N
  Medlem · Nivå 5
  Känns som något positivt, kanske husmarknaden går ner till normala priser, menar kan man inte amortera av ett takbyte som kanske kostar 200.000kr på 10 år dvs. ca 2500kr/månaden inkl. ränta så ska man nog inte bo i hus.
   
  • Laddar…
 4. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Nu är det oftast också ett huslån på x miljoner som skall räntas och amorteras av, så därför är det fel att lägga ännu större kostnader på en husägare som behöver byta tak eller bygga ut.
   
 5. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Livslängden för ett takbyte är ju dock längre och gör du en utbyggnad så ökar ju husets värde såklart i paritet med detta. Därmed förstår jag inte varför man skulle behöva amortera av dessa enligt andra regler.
   
 6. N
  Medlem · Nivå 5
  Enligt mig så ska man amortera det man lånar, eftersom det är lånade pengar, jag förstår snarare inte hur man kan leva på lånade pengar dvs. hus etc. utan att amortera ett öre. Men alla har väl olika uppfattningar angående lånade pengar.
   
 7. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Uppenbarligen. Om du bor i en hyresrätt då? Då betalar du ju räntekostnaderna på fastighetsägarens lån istället. Är det ett bättre alternativ?

  Banken vill inte heller att du amorterar då de tjänar mindre pengar för varje inbetalning du gör. Du betalar ju en räntekostnad för de pengar du lånar så jag förstår inte varför så många har svårt att förstå hur ett bolån fungerar.
   
 8. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Köper jag en bil för lånade pengar, är den för det mesta mindre värd när lånet är betalt. Köper jag ett hus är det historiskt sett en värdeökning, så att jag oftast kunnat sälja det med en vinst som gör att det går att betala av hela lånet. Därför ser jag en skillnad på vad pengarna lånas till och om det skall amorteras under tiden jag lånar dem av banken.
   
  • Laddar…
 9. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Så är det ju och eftersom vi i dagsläget har större värdeökning på bostäder än räntan för att låna så tjänar man ju pengar på att låna mer och köpa ett dyrare boende som man sedan kan sälja med större vinst.
   
 10. P
  Medlem Nivå 5
  Detta känns ju helt befängt!

  Behålla den amortering man har och lägga på 10% av tilläggslånet i årlig amortering får ju helt orimliga konsekvenser...

  Det måste ju räknas mot den totala belåningsgraden. Om tilläggslånet ryms inom 50-70% ska amorteringen vara max 1% av det totala lånet, om tilläggslånet ryms inom 70-85% ska amorteringen vara max 2% av det totala lånet.


  Räkneexempel:

  Hus värderat till 5 000 000
  Lån 3 000 000

  => 60% belåningsgrad => 1% amortering enligt nya regler => 30 000 årlig amortering

  Tilläggslån 1 000 000 (utbygge och ett badrum t.ex.)

  Anta ny värdering 6 250 000
  Lån 4 000 000
  => 64% belåning => 1% av 3 000 000 + 10% av 1 000 000 => årlig amortering på 130 000


  Edit: Enligt https://www.byggahus.se/forum/prise...t-m-m/273971-amorteringskrav-tillaggslan.html pratas det om att man ska kunna välja nya reglerna eller detta, då skulle det fungera precis som det tak jag beskrev i ingressen av mitt inlägg...
   
  Redigerat 4 apr 2016 13:25
  • Laddar…
 11. MultiMan
  Realist · Nivå 12
  Det är väl lika befängt att man bygger ut en redan befintlig bostad och ett nytt badrum för 1 miljon om man inte har råd att betala tillbaka?
   
 12. M
  Medlem Nivå 3
  Verkar finnas en stark tilltro till att priserna på bostäder bara skall fortsätta konstant uppåt i detta forum. Sveriges politiker delar inte den uppfattningen, därav fokuset på att begränsa skuldsättningskvoten.
   
  • Laddar…
 13. F
  Medlem Nivå 10
  Det blir väl så att om tilläggslånet är tillräckligt stort så blir det "bättre" (om man vill undvika hög armortering) att amortera enligt grundregeln på summan av det gamla och det nya lånet. Den möjligheten måste ju också rimligen finnas.
   
 14. M
  Medlem Nivå 3
  Thomas33, klarar man inte av att finansiera underhåll och reparation av sitt hus medelst en tioårig avbetalningsplan skall man nog inte bo i hus.
   
 15. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Så länge det finns bostadsbrist, är det knappast någon risk att förlora pengar på bostäder i orter med befolkningsökning.
  Vad skall politikerna göra, för att råda bot på det? Idag är det i princip omöjligt att genomföra ett nytt miljonprogram, då miljökonsekvenser stoppar storskaliga projekt.