Byggahus.se

Amorteringskraven - Ökat intresse för fritidshus?

 1. kaked08
  Medlem Nivå 3
  Halloj

  När amorteringskraven slår in 1a mars, drabbar det framförallt storstadsregioner.
  Regioner där bostäder är i prisklass att belåningen mer troligt slår över gränsen på 4,5 ggr årsinkomsten.
  Dvs den gräns där amorteringskravet ökar ytterligare.

  Kan man spekulera i / ana / att detta innebär en ökad trend att folk börjar köpa och spekulera i separata fritidsboenden istället?

  Jag tänker att istället för att slå i amorteringstaket på större eller fräsigare bostäder, kommer man undan med ett ytterligare fritidsboende. Ett fritidsboende som då blir långt mycket billigare, utöver att man ju bor kvar med det man har (eller flyttar billigare).
   
 2. J
  Medlem Nivå 8
  Eller också gör det att boende i regioner med höga priser inte har råd att köpa fritidshus i samma utsträckning. Samtliga lån läggs ju ihop när banken tittar på amorteringskravet.
   
 3. kaked08
  Medlem Nivå 3
  Jag har haft det i tanken. Men hur är det då?
  Det står i vissa fall att det är fastigheten som inte ska överstiga 4,5 ggr.

  Menar man att det är totala belåningen av just fastigheter som inte får överstiga 4,5 ggr, så blir det ju lite hett om öronen. Dessutom känns det som att en sådan regel motverkar syftet med amorteringskravet, dvs minska värdehöjningen.

  [edit]
  Korrigering av hur jag tänkte kring anledningen med kravet. Här är citerat från någon upplysningssajt; "Anledningen till att det införs ett skärpt amorteringskrav 2018 är för att hushållsskuldsättning ökat mer och mer. När den höga belåningsgraden stiger, utgör högbelånade hushåll ett hot mot stabiliteten inom finansiell ekonomi och makroekonomi. Det skärpta amorteringskravet är därför främst riktat åt de hushåll som är tar stora bolån i jämförelse med deras inkomster."
  [/edit]
   
  Redigerat 15 feb 2018 16:31
 4. J
  Medlem Nivå 8
  Ja, det är lite snåriga regler, men så här skriver t ex Nordea:

  Vilka påverkas av det skärpta kravet?
  Det skärpta kravet påverkar dig som tar nya bolån där dina nya och eventuella befintliga bolån tillsammans överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst.

  Och:

  Vilka bostäder berörs av de nya kraven?
  Alla privatbostäder som bostadsrätter, villor, radhus, fritidshus, nyproducerade bostäder samt tomträtter som avses för bostadsändamål omfattas. Däremot berörs ej skogs- och lantbruksfastigheter.

  Alltså gäller det summan av samtliga bolån som finns, inklusive fritidshus. Så om en familj ligger nära gränsen 4,5 gånger årsinkomsten och köper ett fritidshus efter 1/3 så blir det till att amortera 1% extra.
   
 5. J
  Medlem Nivå 8
  Ett enkelt räkneexempel: ett hushåll har en månadsinkomst på 70 000 kr brutto. Årsinkomsten blir således 840 000 kr. 840 000 * 4,5 = 3 780 000 kr. Om hushållet har ett bolån på 3 000 000 och lånar 1 000 000 kr så får de 4 000 000 i lån totalt och hamnar över gränsen för det nya amorteringskravet och ska alltså amortera 3 333 kr/mån. Detta är alltså utöver det tidigare amorteringskravet som baseras på belåningsgrad på 50 respektive 70% på respektive boende.
   
 6. J
  Medlem Nivå 8
  En annan teori (som jag hört av en fastighetsmäklare som är specialist på fritidshus) är att det kommer bli svårare att sälja lite dyrare fritidshus, t ex över 2,5 Mkr och att det istället kommer bli högre tryck på billiga fritidshus.
  Den som lever får se. :)