Byggahus.se

Amorterar ni ner huslånen när räntan ökar?

 1. L
  Allvetare · Västernorrland · 410 inlägg

  lodin92

  Allvetare
  Hej, amorterar ni bort mer av huslånen nu när räntan ökat såpass mycket? Tidigare har vi inte brytt oss men nu börjar räntan ändå kännas dum att stå att betala. Dock fruktansvärt iriterande att man ska behöva in på banken för att få betala av en större summa av lånet, är det lika hos alla banker?
   
 2. B
  Medlem · 149 inlägg
  En vanlig taktik är att amortera mer när räntan är låg och minska på amorterandet när räntan är hög. Då får man en jämnt "utflöde" av pengar.
   
 3. L
  Allvetare · Västernorrland · 410 inlägg

  lodin92

  Allvetare
  Ja men gäller inte de dem med stor belåningsgrad? Jag gissar det är många som amorterar ner till en viss nivå sen sprarar eller investerar pengarna i annat. Vi hade tidigare inget behov av amortera eftersom vi var vid en nivå där de kändes meningslöst eftersom räntan påverkade ekonomin så lite. Men nu med högre ränta så känns det som man återigen slösar massa på betala ränta.
   
 4. B
  Medlem · 149 inlägg
  Jag tycker det är bra att ha en plan som fungerar i alla väder. Det är bra att tänka långsiktigt.

  Har du råd och mår bra av det så amortera på så mycket du vill. Det är ju bra att sprida sina risker, att ha en slant på börsen eller andra värdeslag även om du behöver amortera.

  Det är svårt att ge några råd hur ni ska göra, bäst att finna sin egna väg och risk.
   
 5. S
  Hobbysnickare · Östergötland · 2 465 inlägg

  Styrman_jansson

  Hobbysnickare
  Vi dubblade vår amortering när räntorna började gå upp till knappt 100k om året. Vi har det uppdelat i 4st olika lån med olika bindningstider så vi drabbas inte fullt ut av höjda räntor förrän 2025 så vi passar på att amortera nu. Målet är att hamna under 70% belåningsgrad till 2025 men kan bli svårt när huspriser samtidigt sjunker.

  Oavsett så känns det motiverande att amortera när räntorna stiger då det faktiskt märks på månadskostnaderna.
   
  Redigerat 20 dec 2022 14:04
 6. Anna_H
  Husägare · Värmland · 12 647 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Så gjorde vi, höjde amorteringen för varje gång räntan sjönk, den var på över 10% från början. Så nu har vi inga lån.
   
 7. B
  Medlem · 149 inlägg
  Vi själva har bundet lån till 2029 till 1,29% så vi amoterar på som vanligt med 2%. Belåningsgrad runt 60%. Lägger ungefär lika mycket på börsen som på amotering.
   
 8. S
  Hobbysnickare · Östergötland · 2 465 inlägg

  Styrman_jansson

  Hobbysnickare
  Får be att gratulera ;) Vi var i valet och kvalet att binda på lång tid men gjorde någon mellanlösning. Men som alltid är det lätt att vara efterklok.
   
 9. A
  Medlem · 49 inlägg

  Anders_Tranås

  Medlem
  Hoppas banken går med på att pausa amorteringen i vinter för att betala de höga elräkningarna istället.
   
 10. K
  Medlem · Västerbotten · 1 964 inlägg

  Krille4

  Medlem
  Vi har under 50% belåningsgrad och turen att ha 1,29% ränta i fem år till - ändå har vi valt att prioritera sparande före amortering och amorterar bara 1%.

  Framtiden känns osäker på många sätt och ett privat sparande ger större flexibilitet. Om man t ex bor i hus och inte har buffert nog att klara vinterns elräkningar utan att pausa amorteringen borde man prioritera sparande före amortering.

  Samma sak om man blir sjukskriven eller arbetslös - då är för mig en årslön extra på banken "mer värd" än att ha amorterat en årslön mer på huset.

  /Krille
   
 11. S
  Hobbysnickare · Östergötland · 2 465 inlägg

  Styrman_jansson

  Hobbysnickare
  Det där är ju lite tveeggat. En årslön amorterar ger ju kanske en mindre räntekostnad på 2-3tsek i månaden beroende vad man tjänar. Man blir också mindre känslig i och med att man får mindre utgifter.

  Med det sagt så är det ju lättare att hantera plötsliga utgifter om man har en årslön ;)
   
  Redigerat 20 dec 2022 16:02
 12. Anna_H
  Husägare · Värmland · 12 647 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Lite av varje är nog bra tänker jag. Vi har prioriterat hög amortering och har därför inga lån kvar. Det har lett till att vi "har mer i plånboken" och vi har därför kunnat köpa nytt badrum, nytt tak, solceller, ny panel på huset mm utan att låna mer, medan flera grannar haft så höga månadskostnader att pengarna inte byggs upp så de har tvingats låna mer varje gång något behöver göras istället. Litegrann spelar det väl också in att det "kliar i bakfickan" på dem när lönen ramlar in och det dras iväg på shoppingrundor förståss.
   
 13. K
  Medlem · Västerbotten · 1 964 inlägg

  Krille4

  Medlem
  Håller med dig men för att minska räntekostnaden med så mycket som 2-3 kkr krävs rätt lång tid av hög amortering för två personer som tillsammans har rätt höga månadslöner i kombination med hög ränta.

  En kombination är absolut det bästa men känns lite fel om man satsat hårt på att amortera mycket samtidigt som man inte har buffert för vinterns elräkningar.

  /Krille
   
 14. A
  Medlem · 49 inlägg

  Anders_Tranås

  Medlem
  Har bara 20år kvar att komma ner till 50% belåning med mina 2% amortering om värdet på huset står still.
   
 15. K
  Medlem · Västerbotten · 1 964 inlägg

  Krille4

  Medlem
  Absolut - finns många aspekter på vad som är "lämplig" amortering beroende på livssituation.

  /Krille
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.