Byggahus.se

Alu-Zink kontra zinktak

 1. S
  Medlem · halland · 126 inlägg

  spindel

  Medlem
  Nyfunkishus, ett pulpettak ca 14 grader.

  Vad är fördelen och nackdelen med Alu-zink eller ren zink(bandtäckt), prisuppgifter?
   
 2. P
  Medlem · värmland · 85 inlägg

  plåtslagarn

  Medlem
  Alu-zinken är billigare och faktiskt enklare att jobba med då den bearbetas på ett mer traditionellt sätt än t.ex rheinzinken som man måste bearbeta på ett annat sätt. bla annat måste man med zink borra i urklippen vilket inte behövs med alu-zinken. ren sink är mjukare och påminner mer om koppar medans alu-zinken mer liknar traditionell galvaniserd stålplåt. vidare har jag erfarenheter av att ren zink har tendenser till att spricka i kalla väderlekar. zinken enl min mening gör sig bättre på lite sydligare breddgrader.. har jobbat med bägge varianter. röstar på alu-zink...
   
 3. K
  Medlem · Jönköpings län · 20 inlägg

  Kezz

  Medlem
  Alu Zink eller Al/ZN har i alle fall en fordel at den er mer rustbestandig enn kun zink. Har hørt at Al/ZN er opp mot tre ganger mer rustbestandig enn Zink. Men har dog ingen erfaring selv.
   
 4. A
  Byggveteran · Trollhättan , Västra Götaland · 1 959 inlägg

  anaitis

  Byggveteran
  Rostar gör bara järn och stål.
  Zink används för att skydda dessa metaller mot rost.
  Kallas galvanisering. Finns två typer, varm och kall.
  Kallgalvning görs elektrolytiskt.
   
 5. L
  Medlem · Dalarnas · 221 inlägg

  LOS

  Medlem
  Förutom galvning så finns även Alu Zink-beläggning, som så vitt jag förstår är i princip det samma som en galvning (varm) med den skillnaden att man har en blandning av zink och aluminium istället för enbart zink.
   
 6. K
  Medlem · 82 inlägg

  KOB

  Medlem
  Det är bra att begrepp klarläggs. En del blev rätt men inte allt. Det är ganska nyttigt att ha klart för sig att all förzinkning inte kallas galvanisering. Galvanisering kallas det när objektet el-förzinkats. Alltså att beläggningen påförts genom en galvanisk process.

  Varmförzinkning kallas däremot inte galvning. Antingen doppas objektet i smält zink eller också valsas smält zink ut på en plåtyta.

  Galvaniserat=elförzinkat=blankförzinkat ger ett mycket tunnare zinkskikt än varmförzinkat. Alltså ska man ha en förzinkning som håller länge så är det varmförzinkning som gäller.

  Förkortningar:
  FZV= varmförzinkning
  FZB=blankförzinkning

  Kallgalvanisering brukar ibland användas som beteckning för måla som innehåller mycket zinkpulver. Eg helt felaktig benämning eftersom målningsprocessen inte har något med galvanisering att göra.
  KOB.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.