Alternativ till gräsmatta?

604 läst  8 svar

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Efter den torra sommaren är gräsmattan totalförstörd, det finns lite grästuvor, nästan bar jord/sand, mycket mossa och mycket ogräs. Vi har bara ca. 30 cm matjord, under är det berg och spängmassa.

  Att riva ut allt och anlägga en ny gräsmatta/fylla med jord är dyrt och blir det en mycket torr sommar igen har vi samma problem. Därför funderar vi över alternativ till gräsmatta. Har nu hittat "örtgräsmatta" i en artikel om forskning kring alternativ till gräsmatta ( https://www.slu.se/ew-nyheter/2018/10/alternativ-till-grasmattor/ ), det verkar bra.

  Är det någon som har testat örtgräsmattan? Eller kan man helt enkelt ha mossa? (är grön, mjuk att gå och sitta på och behöver inte klippas.) Vi vill inte vinna något designpris eller ha vackrare gräs än grannen, bara något grönt som man kan gå på och som inte behöver en massa skötsel och vatten. ;)

  Ninni
   
 2. R
  Medlem · Nivå 11
  En stor grön presenning borde duga...

  Mossa är ok.
  Kommer nog bli vanligast då ogräsbekämpningsmedel är förbjudna.
   
 3. E
  Medlem · Nivå 10
  Mossa kan vara riktigt fint,. Den gillar visserligen inte torka heller.
   
 4. A
  Medlem · Nivå 14
  Visst kan du ha mossa, jag har odlat mossa i många år i trädgården. En växt som säkert trivs ypperligt i den torra och näringsfattiga miljön är vår inhemska prästkrage, trivs den så sprider den sig. Även rödklöver som är en av humlornas viktigaste födokälla på sensommaren gillar säkert den miljön. Våga pröva!
   
 5. harry73
  Allvetare · Nivå 21
  En örtgräsmatta eller äng är inte något man vill ha på den delen av gräsmattan man använder mest. Där behöver man en slitstark växt som tål att klippas kort. Och det är gräs. Sedan behöver man för den sakens skull inte utrota allt som ändå trivs där trots klippning.
  Har man stor gräsmatta, kan man välja att inte klippa alls på utvalda delar. Där kan man även så andra ängsväxter.
  På våra delar där vi inte klipper, har ängsväxter svårt att etablera sig. På de delar vi klipper finns allt möjligt, men humlorna och vildbin älskar det.
   
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Var i landet ligger gräsmattan, och hur stor är den?
  Ett bra sätt att hålla gräset friskt är väl att vattna när regnet inte räcker till.
   
 7. G
  Medlem Nivå 1
  Jag skulle satsa på grässorter som klarar torrperioder. Rödsvingel klarar torka mycket bättre än tex Ängsgröe eller Rajgräs som de flesta blandningar består av. Kolla Skånefrö Siesta eller Barenbrug Water Saver.
   
 8. L
  Medlem · Nivå 10
  Eller nu när allt endå är dött så gräver ni ner ett bevattningssystem för att sköta all bevattning i framtiden. @elpaco tror jag har installerat ett
   
 9. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  Japp. Och min matta var grön i somras .. :)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: