Byggahus.se

Alternativ till ett modernt värmesystem med direktverkande el

 1. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Hej!

  Jag har försökt sondera (svenska) marknaden lite för att hitta ett bra alternativ när det nu är dags för oss att byta ut våra gamla el-radiatorer för 70-talet.

  Jag har letat efter följande:
  • Konvektorelement (Luft, ej olja)
  • Support för dag och nattsänkning med ur (timer)
  • Gå att bygga ut / byta ut / reparera i framtiden.
  • Ge ett bra inomhusklimat.
  • Helst inte exponerat på Internet

  Konvektor-element: Om jag förstått rätt så kan dagens luft-radiatorer simulera trögheten i en oljefylld radiator genom att pulsa ut ström, men den har också alternativet att reagera snabbt utan tröghet när det behövs och det verkar ju bra. (Eller är jag ute och cyklar?)

  Natt-sänkning (och dag-sänkning) tror jag kan spara in mycket pengar att tjäna där. Och det måste ju vara automatiskt med timer, man kan ju inte manuellt trycka på någon knapp varje kväll... (Att det skulle kosta mer att värma upp än vad man sparat efter en sänkning är en myt, jag kan dra den fysiska teorin i en annan tråd om någon motsätter sig. ;-)

  Internet En dag kommer säkert datorvirus som stänger av värmesystemet tills man betalat lösensumma till hackern... Och jag behöver det ju inte, varför skulle jag vilja ändra temperaturen hemma när jag är borta?!?

  Ge ett bra inomhusklimat. Jag har sett att det finns system där man sättre önsketemperaturen (bör-värdet) per rum eller för hela huset på en central plats (istället för att ställa in temperaturen på varje radiator), men däremot inte hittat något system där man har en temperatur-kännare (termostat?) på ett centralt ställe i rummet och som samtidigt har natt- (och dag-) sänkning. (Men det kanske inte spelar så stor roll? Känns ju bättre med en central termostat för rummet än en per radiator.

  Här är vad jag hittat. Det är mina personliga anteckningar efter att ha läst på webbplatserna samt pratat med deras support. Ta det för vad det är, uppdatera gärna informationen om den är fel eller blir utdaterad.

  Adax NEO
  230 V + 400 V - Luft (ej olja)
  Automatisk dag och nattsänkning med ställbara tider. Inställningen görs lokalt på varje radiator. Verkar hyfsat enkel att ställa in. Manualen finns i länk nedan, verkar OK.
  Web: http://adax.net.dynamicweb-cms.com/swedish/alla_produkter/adax_produkter/radiatorer/neo.aspx
  Manual: http://adax.net.dynamicweb-cms.com/Files/Images/Adax/Nedlastninger/Clea/Adax Multi DT termostat.pdf

  Nobö
  230 V + 400 V - Luft (ej olja)
  Automatisk dag och nattsänkning med ställbara tider.
  Lokal inställning av tider för dag och nattsänkning, eller central via en HUB kopplad till Internet.
  Individuella programmet memoreras över sommaren, men klockan får ställas in till hösten igen om radiatorerna varit avstängda.
  Men HUB:en är värmesystemet exponerad på Internet och kan styras via mobilen.
  Web: http://www.glendimplex.se/produkter/vaermestyrning/
  Manual: http://www.glendimplex.no/assets/uploads/files/80390186_User_guide_DCU-2T.pdf

  Tego Reco Roundline
  230 V + 400 V - Luft (ej olja)
  Automatisk dag och nattsänkning med ställbara tider, separat ur vid huvudcentralen.
  Ingen dag- nattstyrning direkt på radiatorn.
  Oviss räckvidd på huvudenheten i stenhus men man kan köpa huvudenhet + radiator och testa samt reklamera om det inte räcker enl mail från supporten.
  Finns huvudenhet och rumstermostat.
  Rumstermostaten hjälper radiatorerna att mäta är-värdet, är-värdet från radiatorns termostat samt rumstermostaten kombineras.
  Rumstermostaten kan bara hjälpa till med är-värdet om den också sätter bör-värdet, och då man man inte utnyttja dag- och nattsänkning från huvudenheten.
  Man kan växla huvudenheten mellan NATT och OFF så att rumstermostaterna sätter bör-värdet på dagtid och huvudenheten sätter bör-värdet på natte-tid. Då måste man dock ha rumstermostat i alla rum eftersom de radiatorerna som inte har rumstermostat annars får standardinställning på 5 grader när huvudenheten går i läge OFF.
  Web: http://www.tego.se/web/Roundline_Reco.aspx
  Manual: http://www.tego.se/web/Reco_tradlost_styrsystem.aspx

  LVI Yali
  Yali Digital, Yali Parada, Yali Ramo har trådlös styrning, Yali Comfort har styrning med styrkabel
  230 V + 400 V - Olja
  Automatisk dag och nattsänkning med ställbara tider via central Touch E3
  Exponerat på Internet på samma sätt som Nobö HUB.
  Jag har inte läst på så mycket på denna... Den har nog den mest avancerade centralenheten, snyggt användarinterface i alla fall.
  Web: http://www.lviprodukter.se/produkter/panelradiatorer.htm
  Manual: http://www.radson.com/docs/E3_touch.pdf

  Malmbergs - Classic
  230 V + 400 V - Luft (ej olja)
  Automatisk dag och nattsänkning med ställbara tider, lokalt på varje radiator. Använder Adax termostater.
  Web: http://adax.net.dynamicweb-cms.com/swedish/alla_produkter/adax_produkter/radiatorer/neo.aspx
  Manual: http://adax.net.dynamicweb-cms.com/Files/Images/Adax/Nedlastninger/Clea/Adax Multi DT termostat.pdf


  Andra märken som inte hade automatisk dag/nattsänkning.

  Malmbergs oljefylld: http://www.malmbergs.com/frmProductList_new.aspx?family=X&group=8502
  PAX: http://www.pax.se/sv/produkt/tillbehor-radiatorer/termostatskydd-pax-radiatorer
  Termo Gnosjö/Lids Industri: http://www.termognosjo.se/sv/produkter/oljefyllda-radiatorer-basic/oljefyllda-radiatorer-basic/
  Ensto Taso: http://www.ensto.com/sv/produkter/Varmesystem/Elradiatorer/Taso/
  Frico Fläktradiator PF: http://www.frico.se/Produkter/Konvektorer/konvektorer/flaktradiator--pf/
  Gnosjö Klimatprodukter Elektronsik Design: http://gkp.se/product/oljeradiator-elektronisk-design/
  Mill Glass: http://www.millheat.com/mill-glass/
  Newlec Economy

  Sen finns det ett par till på prisjakt, men de såldes antingen bara av en återförsäljare i Sverige eller hade väldigt få modeller (antal watt) så de har jag skippat.
   
  Redigerat 28 sep 2016 21:49
  • Laddar…
 2. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Nackdelen med central styrenhet som jag kommit på är väll främst att man låser in sig till ett system, man måste köpa framtida radiatorer i samma system/tillverkare om något skulle gå sönder eller man bygger ut.

  Jag har funderat på att bygga något själv som samlar in data från termostaterna och sedan slår på och av radiatorerna, men det som blir svårt då är att få till en mjuk temperatur-stegring på konvektor-element som man får med den inbyggda termostaten så den kan pulsa ut ström och simulera en tröghet i radiatorn. Ska man bygga ett eget system för temperaturreglering (och temperaturövervakning) så behöver man bra komponenter, och det har jag inte riktigt hittat. Ett vanligt relä på matningsspänningen tror jag är ett stort steg tillbaka från de inbyggda termostaterna...
   
 3. R
  Medlem Nivå 3
  Så ingen slags värmepump eller ved/pellets kamin är intressant alls? Är dina element på väg att gå sönder eller vill du bara "uppdatera" dem? Tror inte du kommer få något större utbyte av enbart nya radiatorer/ ny styrning till radiatorerna - men jag kan ha fel...

  Jag skulle behållt de gamla elementen om de fungerar och kompletterat med en tystgående luft-luft värmepump på strategiskt ställe då du verkar bo i Skåne?
   
 4. Isakare
  Medlem · Nivå 15
  Jag monterade Roundline när jag renoverade mitt hus 1991, och dom går som sagt inte jämföra med en äldre elradiator, elektronisk termostat och pulserande värme ger fin komfort. Jag styrde dom med timer vid centralen, trådlöst fanns inte då, hade standardsänkningen på 5 grader kl 23-05.
  Vad har det att göra med elelement 2016 undrar säkert nån, jo dom ser exakt likadan ut nu som då.
   
 5. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Direktverkande elvärme?
  Det osar verkligen nittonhundratal.

  Numera skaffar man en luft/luft-värmepump till halva kostnaden, och en tredjedel av elförbrukningen.

  Vad har du för ventilationssystem i huset förresten?
  Bostadsyta? Elförbrukning per år?
   
 6. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  De flesta önskemål uppfylls av en schysst luft/luftvärmepump. På köpet får man lägre värmekostnader och kyla sommartid.
   
  • Laddar…
 7. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Tråden handlade inte om alternativa värmekällor. allt är utrett. :)

  Det kommer att kompletteras med en luft/luft-värmepump. Jag vill inte svara med om vår utredning i denna tråden, för då kommer tråden bara att handla om folks tycke när det kommer till skillnader mellan olika uppvärmnings-sätt. Jag har fått all hjälp jag behöver från energirådgivarna i Lunds kommun, en bra vvs-firma och egna studier och slutsatsen blev, vi behöver radiatorer med direktverkande el.

  Huset är stenhus på ca 180 kvm. Nya treglasfönster med ventilation ovanför varje fönster. Två fläktar, en på ovanvåningen och en på nedanvåningen sköter forcerad ventillation. Alla tips, erfarenheter och andra bra-att-veta kring el-element och speciellt styrenheterna mottages tacksamt! :D
   
 8. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Det är väldigt stor skillnad på de gamla bimetall-termostater som vi har och moderna termostater. Mest förmågan att simulera en tröghet som jag beskrev i inlägget. Jag bor i Skåne, så det är inte omöjligt att komma upp i 20% besparing på bara dag- och nattsänkning. Man har gjort tester på Nobö som visar upp till 30%, men de är förstås inte oberoende eftersom de har ett intresse i att visa på hur bra det är. Och med en luft/luft-värmepump blir besparingen mindre eftersom den redan sparar en del (Den har ju inte faktor 1:1, så besparingen blir inte heller 1:1)

  Sen kan man dessutom spara mer i att hålla en jämnare temperatur. Om alla element har samma bör-värde så värmer de mer jämnt och man blir av med värme-spikar som är kostsamma. Det är väldigt svårt att få samma bör-värde med en analog ratt, speciellt om den är från 1970-talet. :) (Men här är besparingen betydligt mindre än dag/natt-sänkning, det handlar mest om komfort.)
   
 9. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Om det är ett stenhus, med sten/mur/betong/tegel i väggar, tak och golv, så är det väl väldigt värmetrögt?

  Är det då någon idé att satsa på avancerade system för natt- och dagsänkning av temperaturen?
  Värmen (eller kylan) sitter väl ändå kvar i väggar, tak och golv?

  (När vi år 1998 köpte ett hus med direktel-värme från 1969 var en av våra första åtgärder att byta ut alla elradiatorer mot nya oljefyllda LVI-element. De gamla elementens bimetalltermostater hade slutat fungera, så var elementet på, så var det fullt effekt 24/7)
   
 10. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Det blir inte så mycket extra kostnad för att få just nattsänkning, speciellt inte om man ändå har en central som sätter börvärdet för all värme i huset. Och det är trästomme upptil och det läcker trots allt en hel del värme... Sen kan man ju laborera med att sänka temperaturen tidigare och då på den tidigare också.

  Är ni nöjda med radiatorerna från LVI? Har ni central styrning av vilken temperatur som önskas?
   
 11. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Huset såldes år 2009. Men ja, elementen var bra. Ingen central styrning, vissa vill ju ha svalt i sovrummet, andra varmt.
  Nu har vi inga el-element, inga element alls faktiskt. Ingen golvvärme heller.
  Enda uppvärmningskällan vi har nu är en luft/luft-värmepump.
  (Plus en liten kamin för myskvällar vintertid)

  Så uppriktigt sagt förstår jag inte varför ni behöver en massa radiatorer nere i Skåneland.
  Hur många kWh gör ni av med per år, totalt?
  Jag inser att det är skillnad mellan nybyggda och "gamla" hus.

  (Har faktiskt inte satt igång värmepumpen än, det blir väl någon gång i oktober.
  Den stängdes av någon gång i april.
  Och vi har inte eldat i kaminen sedan början på april heller)
   
  • Laddar…
 12. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Det är fortfarande ett gammalt jus (med gammaldags planlösning). I sovrummen på gavlarna dras ju utomhus-luft in som sedan går den ut genom fläktar i våtutrymmena som är mitt i huset. I år har vi faktiskt inte behövt slå på L/L värmepumpen ännu, men de tidigare fyra vintrarna vi haft huset så har vi behövt slå på radiatorerna varje vinter.

  Men det är som du säger, man vill väll aldrig ha samma temperatur i varje rum... Känns nästan som om det enklaste är enskilda termostater (med support för nattsänkning) på varje enskild radiator. Visst, för vissa rum med flera radiatorer blir det lite mer pill om man vill ändra temperaturen, men det kanske man inte vill så ofta ändå...
   
 13. A
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Om du även ska stoppa in en kompletterande källa (L/L VP, kamin etc.), se till att minska effekten rejält på dom nya radiatorerna, oavsett vilken typ du väljer och hur du styr dom. Dels minskar inköpskostnaderna, men det är framförallt ett effektivt sett att se till så att elementen bara funkar som stödvärme. I mitt 70-talshus på 140kvm med ganska öppen planlösning och L/L plus en murad kamin funkar det skapligt med en 400W i varje rum. Gör av med ca 10MWh/år.

  //Anders
   
 14. D
  Medlem Nivå 3
  Är smarta termostater som Nest och Ecobee ett alternativ? Eller är dom bara anpassade för USA?
   
 15. S
  Medlem Nivå 13
  Blir det inte ruskigt kallt med nattsänkning på 5 grader själv har jag aldrig känt behov av att ha kallare på natten ?