Altan med staket och pergola utan att fästa i fasaden?

1k läst  9 svar

 1. Stiffler3
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Håller på att bygga altan som ska ha liggande staketribbor som fästes på stolpar 95x95 och ovanför hade vi tänkt oss något pergola liknande runt om ytterkanterna. Problemet är bara att vi inte får lov att fästa något alls i fasaden så nu undrar vi hur man ska få detta stabilt nog. Kan inte själva komma på någon estetiskt snygg lösning men det viktigaste är väl kanske allt säkerhetsmässigt att det kommer att fungera. Annars bör vi nog tänka om helt.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 6
  Hur hög är altanen och vad står den på? Plintar? Är ingen snickare, men om det är plintar, ordentligt med krysstöd under och det endast är pergola (inte tätt tak som samlar snö och vind) har jag svårt att se hur det kan bli instabilt.
   
 3. Stiffler3
  Medlem Nivå 1
  Själva altanen är 45 cm ovan marken. Plintar är nergrävda, bjälkar, reglar etc enligt konstens alla regler. Själva trädäcket är inte instabilt på något sätt, enbart staketet. Det kanske är så enkelt att det är höjden som gör att när man ruckar på staketet/planket vinglar det fram och tillbaka. I hörnet är det stabilt, går inte att röra det alls, men blir instabilt ju längre från hörnet man kommer. I och med att vi inte får fästa det i fasaden undrar vi om det går att åtgärda på något annat sätt eller om det är så det ska bli? Kanske får vi leva med att det går att rucka på det. Konstruktionen i sig kommer ju liksom inte välta eller liknande men kände som att vi missat något.
   
 4. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Jag har putsad fasad och krävde därför att ramkonstruktionerna på bägge husets långsidor med trädäck inte fick fästas i husväggen. På södersidan dessutom flera segeldukstak som kräver stabilitet. Jag har inte haft några problem med att ramkonstruktionen är fäst på plintar.
   
 5. Stiffler3
  Medlem Nivå 1
  Har du också staket med överliggare? Hur högt är det?
   
 6. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Ca tre meter högt. Överliggare som bildar fyrkanter varje 2,5 m ca. I de övre rutorna har kryssats med stålvajrar. Det är snyggt!
   
 7. Stiffler3
  Medlem Nivå 1
  Hade gärna sett en bild pm du har möjlighet!
   
 8. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Inte så bra bild - ca 1/4 av söderdäcket.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · Nivå 11
  Du behöver få stöd för de fria ändarna av väggarna om du vill ha dem stabilare. Det bör du kunna lösa med takkonstruktionen. Annars kan du sätta ett stag för att stabilisera. Typ en plint en meter ut och ett stag nära toppen på väggen ned till plinten.

  Hörnet är stabilt just för att det har stöd i båda ledder (dels staketet som ger sk skivverkan om det är ordentligt skruvat, dels mötande vägg). Tänk att du ska få till liknande stabilitet i de andra hörnen!
   
 10. L
  Medlem · Nivå 10
  Ett diagonalstag längst ut i dom fria ändarna som går ca 1-2m in på altanen. Du monterar dom 1cm från fasad så snubblar du inte på dom. En smidesfirma slänger ihop något sådan åt dig för några hundringar, komplett med spännskruvar.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: