Byggahus.se

Allt fler väljer solvärme

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  Fler och fler överväger solvärme när det är dags att byta värmesystem. Sedan tidigt 80-tal har solfångarnas verkningsgrad mer än fördubblats och priset har halverats. Dessutom kan du få bidrag för installationen.


  Du kan läsa artikeln här: Allt fler väljer solvärme
   
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: Johan

  En ytterligare variant som finns vilken höjer effekten/verkningsgraden på traditionella solfångare är EviHeat's lösning.

  En solfångare får betydligt högre verkningsgrad ju lägre vattentemperaturen är till och från solfångaren.

  Genom att ta upp jordvärmeslingans-/borrhåls- vattnet (sk. Köldbäraren) som bara håller 4-5 grader upp i solfångaren gör att man även vintertid når temperaturer på 20-30 grader i solfångaren innan den går in i värmepumpen och växlas upp till 60 gradig vattentemperatur.

  Dessutom när det är sol och värmepumpen inte går så värmer solfångarna upp jordvärmeslingan så att värmepumpen senare får högre temperatur på köldbäraren och därmed så förbättras verkningsgraden betydligt.

  Vi har nyligen installerat en 6Kw värmepump, 300 meter jordvärmeslinga och 8 kvm solfångare. Så fort solen sticker fram nu i månadsskiftet Nov/Dec. så står det i flera timmar på dagen "Värmer hus (sol)" i displayen och köldbärarvattnet IN är höjt ifrån +5 grader till +8 till +10 grader.

  Dessa grader har stor betydelse för värmepumpens verkningsgrad.

  Dessutom skulle jag tro så slipper man problemet med att jordvärmeslingan blir onödigt kall på senvintern efter som vårsolen kommer att tina upp jorden snabbt.

  Sommartid ställer sig system automatiskt om till ren solfångaranläggning och drifttimmarna på kompressorn blir nära noll och därmed kommer kompressorn troligen hålla i X år längre än för en vanlig jordvärmepump.

  Se mer på www.eviheat.se
   
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: N-O

  Det där byggde farsgubben redan i slutet på 70-talet åt en släkting i Jämtland som hade
  ett bergvärmesystem som inte gick som det skulle .

  Hans version värmde även upp borrhålet , när solfångarna fått upp huset och acktanken
  i en viss temperatur så shuntades varmvatten ned i borrhålen för att ljumma upp berget .

  Inget är nytt under solen
   
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Andreas

  Det är en bra kombination för ett uppvärmningssystem det här alternativet och är korrekt i mångt och mycket. Dock är jag väldigt tveksam till att värmen från solpanelen som matas ut i jordvärmeslingan påverkar verkningsgraden på värmepumpen. Detta för att marken blir så minimalt varmare att de knappast påverkar uppvärmningen i ett senare skede.
   
 5. E
  Anonym
  Skrivet av: Anders

  Jag har kört en eviheat pump i två år utan solvärme, har beställt två solvärmepaneler nu som ska kopplas in.
  Det ska bli intressant att se hur effektivt det är, för nu kan man ju jämföra exakt hur mycket mindre energi som går åt, och hur det funkar att tina upp gräsmattan igen...
   
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Johan

  Har nu kört anläggningen 4 vintermånader och studerat just köldbärartemperaturen. Om det inte varit sol på nästan en vecka så har temperaturen växlat mellan 0 och +1 grad in. På kvällen efter en solig dag så håller köldbäraren in +3 och ibland +4 grader för att sedan på morgonen åter vara nere på +1 till +2 grader (fortfarande högre än efter de mulna dagarna).

  Efter som köldbäraren ut håller samma eller till och med +2 grader högre temperatur under typ 6 timmar så får den vila och återhämtar sig där med.

  Kan tillägga att slingan är bara 300 meter lång och ligger inte i grundvatten utan í sandblandad jord på 90cm djup.

  Så, jo. solen har en helt klart positiv effekt på köldbärartemperaturen utöver att solen höjer COP-värdet på värmepumpen.

  För övrigt är det konstigt att solvärmebidraget baseras på solfångarnas effekt vid 50 grader när man i denna lösning borde få bidraget på 20 grader i snitt (Vattnet in på vintern håller +7 till +11 grader under 4 vinter månader).
   
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Holger Wästlund

  Solfångare har verkligen en stor potential. Om alla 10 000 småhus som beräknas byggas under 2009 skulle utnyttja solfångare, skulle de producera över 21 miljoner kilowattimmar värme med hjälp av solenergi. Ett koncept som detta har potential att få en stor betydelse för den framtida svenska energianvändningen.
   
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: Byggfirma Jönköping

  Anta att vi ska bygga ett nytt hus som har ett sadeltak. Vardera sida av taket är 80 kvm. Om vi nu vill gå hela vägen och anlägga solpaneler på hela södersidan skulle detta kosta 5000 * 80 = 400.000 kr. Jämför detta med att anlägga ett vanligt tegeltak så skulle det kosta 80.000 / 2 = 40.000. Totalkostnad med 80 kvm solpaneler, 80kvm tegel: 440.000 kr Totalkostnad med 160 kvm tegel: 80.000 kr. Kvar att lägga på energi med tegel: 360.000 kr. Det lär räcka till många års energiförbrukning. Slutsats: Solpaneler är alldeles för dyrt i förhållande till vad man får tillbaka (ROI). Först när solpaneler kostar 1000-1500 per kvm kan det bli intressant att börja bygga hus med solpaneler.
   
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Daniel

  Anlägga 80 kvm solpaneler!? Vem behöver 80 kvm solpaneler? Inte ett småhus iaf!

  Företaget jag arbetar på (men inte min avdelning) genomför just nu ett test av ett sk plus-hus (dvs som levererar överskott av energi). Här kommer man även att titta på hur "lite" solpaneler man kan klara sig på i kombination med god isolering. Som guiden sa "vem som helst kan bygga ett plus-hus, det är bara att fläska på med solpaneler".

  Om du läser artikeln lite noggrannare så ser du att 15 kvm räcker väl för ett vanligt hus. Täcker inte hela behovet, men det kan solfångare aldrig göra i Sverige.
   
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: Göran

  80kvm solfångare (vatten), nej. Men kanske han menade solceller (el)?
   
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: Anonym

  Vi blir blåsta allihop.På 60talet var olja ok men skattades bort 75 till 90 talet elpannor och direkt verkande el skattades bort 90 till 05 värmepumpar fjärrvärme pellets mm
  solvärme vindkraft Vilka blir det energiskatt på? det kommer va så säker .Vi kan inte hålla på att konvertera om våra hus vart 15 år .Förslag till staten lägg energiskatt på kläder.
   
 12. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Du kan aldrig lägga en skatt på solvärme så detta är inte samma sak. Vindkraft hamnar under det vanliga sättet att beskatta el-energi men solen kan de aldrig beskatta
   
 13. E
  Anonym
  Skrivet av: Vasan1628

  Vi kommer installera Evi Heat Geosun II. Den har inbyggd solvärmemodul och kan lätt kopplas till solfångare. www.eviheat.se
   
 14. E
  Anonym
 15. C
  Medlem Nivå 8
  Det står nu att denna artikel är uppdaterad i oktober 2014, men den är nog inte aktuell.

  Såvitt jag vet avskaffades det statliga bidraget för solvärme 2012-01-01.