Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Allrum: behövs det verkligen?

 1. I
  Medlem · Östergötland · 6 inlägg

  ingmi353

  Medlem
  Vi håller på att rita vår övervåning (Kalmar hus SMV) som är ca 60 m2. Vi började tänka traditionellt med 3 små sovrum, ett badrum och ett allrum, men desto mer vi funderar desto mer vi undrar över användningen av allrummet. Ni som har ett allrum på övervåningen, använder vi verkligen det? Är det någon som har valt att inte ha något allrum på övervåningen som kan berätta?
   
 2. B
  Medlem · Stockholms · 2 206 inlägg

  byggankan

  Medlem
  Nu har ju inte vi någon övervåning alls, men ett allrum har absolut varit hög prio. Känns oväderligt att ha ett extra umgängesrum för barn och tonåringar och att de inte behöver stänga in sig i sovrummet när de får besök. Har växt upp med allrum på övervåningen och det användes jämt.
   
 3. A
  Medlem · Blekinge · 9 637 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Behövs och behövs... I många planlösningar blir det en stor hall med dörrar i alla väggar. Det brukar ofta kallas "allrum" på ritningarna, men kan i praktiken knappt användas till någonting.
   
 4. N
  Medlem · Skellefteå · 145 inlägg

  Nillinsim

  Medlem
  uppväxt helt utan allrum och tycker det ärhelt bortkastad yta, extra städning bara. däremot har vi haft ett spelrum/datarum i källaren och där hängde vi...när vi var inne.
   
 5. T
  Medlem · Stockholm · 1 818 inlägg

  Tiger79

  Medlem
  Vi har ett allrum på övervåningen, det är perfekt att ha.

  Nån mer städning får vi inte eftersom det ändå är samma yta ;-)
   
 6. I
  Medlem · Östergötland · 6 inlägg

  ingmi353

  Medlem
  Problemet är att våra sovrum blir så små då! Vi har valt att ha ett stort vardagsrum med öppen planlösning för att ha ett stort rum att leva i. Därför känns allrummet lite onödigt, speciellt om minska allrummet innebär att vi får större sovrum...
   
 7. B
  Medlem · Stockholms · 2 206 inlägg

  byggankan

  Medlem
  Det är ju en avvägning man får göra. Vi har minskat på sovrummen för att få plats med ett allrum. Sovrummen bredvid är 9,5 kvm. Allrummet är precis så stort att det får plats en hyfsat normalstor 3- sits soffa och lagom avstånd till tv (4,4 m). Vi har också öppen planlösning vilket jag tycker ökar behov av allrum. Kök/vardagsrum är ju mer vuxenyta och jag tycker inte barnen ska vara hänvisade till sovrummen.
   
 8. B
  Medlem · Stockholms · 2 206 inlägg

  byggankan

  Medlem
  Fast det kan man ju kalla allrum i källaren, så egentligen är du ju uppväxt utan allrum på övervåning. Inte utan allrum.
   
 9. F
  Medlem · Västra götaland · 7 526 inlägg

  fsn

  Medlem
  Vi har förvisso enplanshus och har ritat huset själva och proriterade 12 m2 rum till barnen framför allrum. Det är ju relativt stora barnrum men kan ändå tycka att ett allrum för barnen hade varit bra, framför allt på sikt när dom blir lite större. Vi har möjlighet till allrum/tv-hörna i relativt öppen planlösning och så kommer det att bli framöver.
   
 10. slaskman
  Medlem · Skåne län · 1 061 inlägg

  slaskman

  Medlem
  Sovrum är väl rum att sova i ? Lite benutrymme runt sängen och en stol att hänga kläderna på är allt som behövs. "Allrum" ju större ju bättre
   
 11. jarlh
  Medlem · 1 519 inlägg

  jarlh

  Medlem
  Har inget allrum på övervåningen. Rymliga sovrum är trevligt, bl.a. för läxläsande barn.

  Funderar dock på att inreda vinden för att få ett till allrum längst upp.
   
 12. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 643 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Helt och hållet en smaksak, beror på vad familjen har för behov. Vi har "master bedroom" på 20 kvm(sovrum, dusch, toa, serverrum) och vardagsrum på 40 kvm uppe och matsal på 30 kvm nere. Grannen har två stora sovrum (15 vardera), stort badrum och pytteallrum (TV, bäddsoffa till gäster) uppe. Nästa granne har 4 små sovrum (7-10 kvm vardera), två klädkammare och litet badrum uppe.

  Vardagsrummet uppe är egentligen en klassisk gillestuga, matsalen nere är det gamla hederliga "finrummet", men där har alla andra sitt vardagsrum.
   
 13. N
  Medlem · Skellefteå · 145 inlägg

  Nillinsim

  Medlem
  Problemet med att bygga ett allrum på övervånging är ju att man inte kan använda det till något annat än just ett allrum medans ett gemensamt rum på övervåning kan användas som dels sovrum gästrum spelrum vardagsrum.... Det är däremot trevligt att ha en rymmlig hall, med mycket ljus, kanske inte så praktiskt. Sovrum för vuxna är oftast överdimensionerade, vi sover ju bara för det mesta där...för det mesta. Men barn använder rummet på ett annnat sätt, sova, leka, ostäda, läxläsning övernattningar som inte sker i deras säng osv. Och även om ett allrum är trevligt i tanken och när barnen är mindre så kommer det en tid då privatliv inte inkluderar brorsan och hans kompisar...
   
 14. Enk Projektet
  Medlem · Uppsala · 5 895 inlägg

  Enk Projektet

  Medlem
  Uppväxt med "allrum" och tyckte det var Ok, men inte tillräckligt för att vilja ha det nu, bygger mitt 3e hus nu och har valt att inte något riktigt v-rum heller...och ingen TV i kök/v-rum...hemmabiorum på sikt....
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.