Byggahus.se

Alla är med, utom tjänstemannen...

 1. N
  Medlem · 3 inlägg

  Nobody

  Medlem

  Vi vet inte vad vi ska göra.

  Till skillnad från många av er här har vi utmärkt kontakt med våra grannar, de älskar våra planer på nytt hus och alla har skrivit på och godkänt våra ritningar, som dessutom enligt oss helt följer detaljplanen.

  Den ende som inte gillar vårt nya hus är en tjänsteman på byggnadskontoret. Han har en fis på tvären och fått för sig att vårt torn är för stort, trots att detaljplanen uttryckligen tillåter torn. Politikerna går lydigt i hans ledband och ifrågasätter inte kontorets beslut.

  Vad gör vi? Hur stort får ett torn vara? Praxis? Vårt torn täcker området där två huskroppar möts, alltså i skarven av ett L. Huset är otroligt vackert och ritat för miljön. Måste vi vara utelämnade till ett "tyckande" av en tjänsteman som hatar allt annat än traditionella 1,5-plans tegelpaddor?
   
 2. J
  Medlem · 990 inlägg

  JonasHolm

  Medlem

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  Hej!

  Tråkigt att ni har problem med kommunen... Jag kan bara säga att jag vet precis hur det känns... >:( :'(

  Vad jag kan förstå så har ärendet redan varit uppe i nämnden, och fått avslag.

  Det som finns kvar då är väl en överklagan, eller att ta upp ärendet i länsrätten, eller att gå till de lokala tidningarna och ta ärendet den vägen.

  Politiker brukar inte gilla dålig publicitet... ;)

  /Jonas
   
 3. P
  Medlem · 484 inlägg

  Pedda_P

  Medlem

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  Usch, är i samma läge, inget avslag än men våran handläggare (tillika stadsarkitekt) gillar inte huset och ringer titt som tätt och gnäller och försöker pådyvla oss sin smak, drygt.....
   
 4. N
  Medlem · Stockholm · 335 inlägg

  niclasella

  Medlem

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  Hej.

  Stå på er Nobody.
  Vi hade kontakt med vår handlägare i fyra månader innan vi lämnade in bygglov.
  Området vi bygger i är Q-märkt och vi provade med fyra olika hus innan han kände att han kunde driva igenom vårat hus i området.
  Men vi blev nöjda till slut och har snart huset på tomten.
  Så ge inte upp det kommer att lösa sig.

  Lycka till häls Niclas & Ella
   
 5. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  Har ni redan fått avslag i nämnden?  Eller har du bara ringt och pejlat lite vad politikerna tycker?  Bästa taktiken är IBLAND att "lobba" grundligt.  Kartlägg hela nämnden tillsammans med någon som vet "allt om bygden".  Välj ut lämpligaste "offer" i respektive partigrupp och snacka dem tillrätta en efter en manuellt.

  Denna variant tar en stund, och är mentalt krävande.  Risken är att metoden blir kontraproduktiv.  Man kan komma på kant med en eller flera av dem man istället skulle vunnit på sin sida.

  Alternativet är att attackera handläggande tjänsteman med hans egen metod.  Låt honomresonera sig själv tillrätta.  Fråga hur han karaktäriserar ert område.  Fråga hur han tycker att ni ska anpassa ett torn bäst till de andra tornen.  Lyssna på honom och ta er tid att låta honom förklara hur man bygger en "tegelpadda" med torn.  Till sist kanske han märker att ni respekterar hans yrkeskunnande, och då snackar ni ju affärer!

  Detta är betydligt mindre tidskrävande, möjligen psykologiskt krävande, men sannolikt också det mest givande.
   
 6. N
  Medlem · 3 inlägg

  Nobody

  Medlem

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  Tack för alla svar och tips.

  Jag återkommer när vi agerat och berättar vad som händer. Men, nej, vi kommer inte att ge oss och bygga ännu en tegelpadda.
   
 7. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  Tänk på att begära "personlig inställelse" när nämnden skall sammanträda och besluta i Ert ärende (se Förvaltningslagens 14§)
  Är man angelägen att få rätt i sitt ärende, får man jobba för det, kanske genom att ta reda på vem som sitter i nämnden, 7 eller 9 politiskt tillsatta brukar vara där, kanske någon av din blivande granne. Tala om för kansliet att du önskar en förteckning över personerna. Sedan kan du någon kväll ringa dessa i bostaden och fråga t ex vilken  inställning Centerpartiet (en centerpartist) har till personer som vill bygga lite efter egna ideèr, hänvisa gärna till att det finns ett liknande hur på x-gatan. Sedan kan du ringa Folkpartisten och ställa samma frågor. När du sedan dyker upp på sammanträdet förstår personerna där att du är väl påläst, och inte gärna vill få in en sådan bråkstake som springer till tidningarna stup i kvarten. Det blir nog ett godkännande och ett nej till tjänstemannens godtyckliga beslut/förslag. ps. tag gärna med hela familjen till nämndens sammanträde, tala om för barnen att de skall se gråtfärdiga ut.........

  Har för mig att vi hade borgeligt styre när nya plan- och bygglagen kom, och det var folkpartisten Birgit Friggebod som beslutade om förenklingar, så bara på Folkpartisterna.
   
 8. N
  Medlem · 3 inlägg

  Nobody

  Medlem

  Re: Alla är med, även tjänstemännen...

  Jag lovade komma tillbaka och berätta hur det gick.

  Tro det eller ej, men kommunen ändrade inställning! En tjänsteman tog sig tid att hjälpa oss göra korrigeringar (faktiskt till vår fördel) och vårt bygglov gick igenom idag!

  Ännu märkligare var att vi blev kontaktade av kommunen som informellt, självmant och ärligt verkade mena att "det blev dumt på något sätt" och att "självklart ska vi ju hjälpa till så ni ska få bygga, det är ju för tusan det vi är till för".

  Vi är lika chockade som ni andra som läser detta. I kväll blir det Bollinger!

  En stor fin guldstjärna till sådana tjänstemän!
   
 9. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 228 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  Stort grattis!

  hade själv lite småproblem med  godtycke från tjänstemän men behövde aldrig ens fundera på att lobba på politiker (tack o lov) men...

  ....hur orkar man vänta så länge, hade antagligen brutit ihop på halva tiden. Om ni dessutom haft tidspress pga tidigare försäljning, uppskov med reavinstskatt så hade det varit närmast skandal om tjänstemannens godtycke satt käppar i hjulet för er.

  Nu är det bara hårt arbete kvar ;) lycka till!

  /me
   
 10. T
  Medlem · Stockholm · 1 080 inlägg

  tiggre

  Medlem

  Re: Alla är med, utom tjänstemannen...

  spännande att se att det finns folk på byggnadsnämden som fortfarande inser att de faktiskt lyfter sin lön från alla skattebetalare som faktiskt bor i områdena...

  har personligen lite problem med nya saker som kommer hela tiden och får göra om allt från grunde (de skickar inte tillbaka ritningarna som tex saknade underskrift från grannarna etc, utan får göra nya i rätt skala, nu inne på 3e vändan, antar de hunnit gå på semester nu så de slipper svara)
   
 11. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Alla är med, även tjänstemännen...

  Allt för uppenbart att tjänstemannen sitter och lusläser vad som skrivs här på Forumet ;D ;D, men Grattis ändå.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.