Byggahus.se

Akta dig för uppgörelser med LB-Hus

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Ingen uppgörelse med LB-Hus

  Som många besökare hos byggahus.se känner till så har vi byggt två hus med LB-Hus under 2003. Trots att husen konstaterats vara felaktigt byggda och ha tillsammans ca 350 st fel vid slutbesiktningen som ägde rum ett helt år för sent i maj 2005, så har LB-Hus vägrat att åtgärda dessa enligt våra kontrakt om totalentreprenad.

  Du kan läsa mer om våra husbyggen och mardrömmen med LB-Hus i en artikel som skrivits av Ulrika Sundström och publicerats på byggahus.se den 25 april 2006 om du följer denna länk http://www.byggahus.se/bygga/blindback.htm. I artikeln säger sig LB-Hus förhandla med oss och deras byggchef utfäster sig också att "relevanta fel och brister i entreprenaden kommer inte att lämnas oreglerade". Det stämmer inte och någon vilja att avhjälpa fel finns inte hos LB-Hus.

  Vi har nu hållit på och ältat våra problem med LB-Hus i snart två år efter att de bägge husen skulle vara färdigställda och kan konstatera efter ett nytt möte i förra veckan att LB-Hus inte har för avsikt att avhjälpa några kvarvarande fel. Till uppgörelse erbjöd de oss att betala ett miljonbelopp till dem för deras kostnader som helt enkelt inte har med verkligheten att göra. Samtidigt skulle vi avstå från alla garantianspråk på företaget och i princip också avsäga oss det skydd som finns i den s k 10-åriga byggfelsförsäkringen via GAR-Bo Försäkring AB. Någon ersättning för den årslånga förseningen skulle vi inte få trots klausul om förseningsviten på långt över 200.000 kr per hus till vår fördel. Några skador på vår egendom tänkte LB-Hus heller inte ersätta. Våra kostnader för fördyrad byggfinansiering pga förseningen har uppgått till många tiotusentals kronor men även här nekades ersättning från företaget.

  Självklart kunde vi inte gå med på någon sådan ensidigt dikterad och helt obalanserad uppgörelse även om den gjordes under hot om stämning från deras ständigt närvarande advokat. "Den stores rätt" kan emellertid inte användas i alla sammanhang för att köra över den lilla och ensamma människan i vårt samhälle.

  Våra hus har redan en massa allvarliga fel och det uppstår hela tiden nya eftersom husen är felkonstruerade från början. LB-Hus hävdar att vi enbart har kosmetiska fel som inte behöver åtgärdas. Men är det kosmetiskt fel att inte ha en värme- och elanläggning som fungerar med pålitlighet under vintern? Hur kosmetiskt fel är det att ha ett uterum för året-runt-bruk som förblir otillräckligt isolerat för användning under vintern och saknar ventilation för användning under sommaren? Hur kosmetiskt fel är det att fortfarande, snart tre år efter kontraktstecknande, sakna giltiga bygglov och vara jagad av sin kommun som "svartbyggare" och hotad av kännbara ekonomiska vitesbelopp?

  Nej, någon framtvingad uppgörelse blir det inte tal om från vår sida på sådana villkor. Rättvisan får istället ha sin gång. Oavsett hur det blir med detta så fäller marknaden sin dom över aktörer som LB-Hus. Det är vi övertygade om.

  Nu vill vi uppmärksamma andra kunder på att inte ingå några uppgörelser med sina totalentreprenörer på sådana ensidiga och otillräckliga premisser som erbjuds. Allt tal om nöjda kunder, "Optimal Living", helhetsåtagande osv. har ingen djupare innebörd hos ett företag som LB-Hus när man väl har hamnat i deras klor. Och nu hävdar de även att vi inte har köpt ett hus på totalentreprenad enligt deras koncept Optimal Living! Hur seriöst detta är får läsaren själv avgöra.

  Örnen  ;)- höjer en varningens flagga för LB-Hus
   
 2. V
  Medlem Nivå 4

  Re: Akta dig för uppgörelser med LB-Hus

  Vad menar dom med att ni inte köpt huset på totalentreprand enligt konceptet optimal living ?
  Antingen har ni väl köpt på totalentreprenad eller inte !? Det vet man väl då man skriver kontraktet .. ? :-?

  /M
   
 3. S
  Medlem Nivå 5

  Re: Akta dig för uppgörelser med LB-Hus

  Fy tusan vilket skamligt bemötande ni råkat ut för.

  Att inte LB-hus tar sitt ansvar i detta fall är inget annat än skandal. Det ända rätta vore att LB-hus köper tillbaka dessa misslyckade hus. Sådant har utförts förr och skulle påvisa ett visst ansvarstagande ifrån deras sida.

  Alla misslyckas ibland, men då får man se till att rätta till problemen på ett bra sätt, inte strunta i dem och komma med hot.
   
 4. F
  Medlem Nivå 1

  Re: Akta dig för uppgörelser med LB-Hus

  Vi har varit hos LB-hus och där har vi fått det absolut trevligaste bemötandet av hustillverkare hittills. Kan tänka mig att det skiljer sig oerhört hur man blir bemött beroende av vem man träffar...

  Kanske skall tillägga också att vi hittills inte har bestämt om vi över huvud taget skall bygga hus.
   
 5. R
  Medlem Nivå 7

  Re: Akta dig för uppgörelser med LB-Hus

  Jo självklart får du ett trevligt bemötande för det är en säljare du får kontakt med först av alla och dom slickar väl både upp och ner i sin strävan att sälja hus. Men när väl kontrakt är påskrivet så kan det ju i vissa fall bli ett annat ljud i skällan det finns det ju ett otal exempel på. När sen problemen dyker upp är det ju inte så kul som säljare att ta i detta och då kommer verkligheten ifatt dom stackare som råkat få en ansvarslös icke ansvarstagande säljare.
   
 6. A
  Medlem Nivå 3

  Re: Akta dig för uppgörelser med LB-Hus

  Vi valde LB-Hus av flera skäl.

  Bäst bemötande, de har nyligen byggt flera hus i området med bra omdömen, de anlitar bra och omtyckta hantverkare här i trakten.

  Och sist men inte minst: huset passar fantastiskt bra på tomten :) (det kan iofs andra hustillverkare ordna också)
   
 7. A.Nygren
  Medlem Nivå 7

  Re: Akta dig för uppgörelser med LB-Hus

  Inte för att ursäkta husföretagen på något sätt, de verkar bete sig som " >:( " (i brist på bättre) men det har säkert mycket med vart man bygger och vilka hantverkare man använder om det går åt skogen. Tyvärr hoppas alla på att man inte ska råka ut för " >:( " själv. Att sedan huvudkontoret inte tar ansvar är ju mer än fel.
  Men som sagt var, man letar o letar efter ett hus att bygga, man hittar ett i rätt pris & rätt modell, så köper man det, ÄVEN att man läst om företaget på tex. det här forumet, eller sett skräpet på tv (Triveshus på Plus i måndags). Titta bara på oss, vi bygger med Eksjöhus även att de varit med på tv & på det här forumet & i vissa tidningar.

  Örnen har all sympati och mina lyckönskningar med sitt case & ibland hoppas man att husföretag som håller på o har sig försvinner från marknaden och att ingen köper av dem mer igen. I ditt fall är det helt horibelt hur de hanterat hela affären! Inget bygglov osv! Fy f*n rent ut sagt!

  Lycka till ännu en gång