Byggahus.se

Ärver vårat halvsyskon en tredjedel av pappas bostadsrätt?

 1. M
  Medlem · Halland · 1 529 inlägg

  Markarbetaren

  Medlem
  Den moraliska aspekten i detta kan man tvista om. Huruvida det är rätt eller fel att undanhålla särkullsbarnet sin laglott, men det hör inte till sakfrågan. Jag tror att en jurist kan hjälpa er med diverse konstellationer hur detta kan läggas upp för att "slippa" (hemskt uttryck) låta en del arvet överföras till särkullsbarnet. Skuldsätta lägenheten med er 2 barn i borgen. Sedan skänker era föräldrar pengarna till er som gåva, ej förskott på arv, med gåvobrev. Då finns 15% av värdet av lägenheten kvar i form av kontantinsats som särkullsbarnet kan göra anspråk med 1/12-del av.

  Det finns mängder med upplägg som gör särkullsbarnet i princip arvslös. Enligt lag så kan föräldrar skänka bort sin förmögenhet idag utan att det ska räknas som förskott på arv och gåvoskatten är borttagen.
   
 2. T
  Medlem · Blekinge · 7 121 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Du är på mycket tunnt is. Precist som barn kan välja att bryta kontakt med sina föräldrar (av vilken anledning de må vara) så kan även det omvända gälla. Barnet ifråga kanske hade en jättebra familj, vad vet du om det? Varför skulle man byta födelsadagskort med nån man inte vill ha kontakt med?
  Tänk även på att "barnet" bör vara rätt vuxen i detta läge, för han/hon är ju äldre ärn TS. Kanske han/hon är IS-terrorist eller utöver våld i nära relationer. Är det då fortfarande förkastligt att inte vill ha kontakt?
   
 3. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 756 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Du glömmer att det i många fall handlar om äldre barn. Min man fick en ny halvbror för ett år sedan när vi hittade hans pappas bouppteckning i samband med att hans mamma dog. Han är född 1943 oh bor 3 kilometer ifrån oss på ett gruppboende. Hans andra halvbrors dotter (som vi trodde var hans helbror tills för 10 år sedan) bodde nästan granne med honom utan att veta om det.

  Och svin är sådana föräldrar. Ett barn får aldrig träffa sin far, modern flyttade till Stockholm och skaffade ny familj. Ett barn växer upp i tron att den man hans mamma är gift med är hans far, och får inget veta förrän han blir kallad till bouppteckning. 85 000 fick han. Min makes äldre halvbror fick också en slant. Sedan får väl maken en del av det tillbaka när han avlider, då han inte har några barn.
   
 4. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Som jag fått lära mig, så är det omöjligt den lagliga vägen att ta bort särkullbarnet. Om man inte har några skrupler och håller sig inom lagens råmärken. Så kanske det går. Men den vägen hittar jag inte.
  Det man kan göra är att skriva att särkullbarnet ska ha ut sin arvslott i pengar. Det ökar möjligheten att bo kvar.
   
 5. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 756 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Då adopterar man bort dem. Inte ljuger för allt och alla. Det är sorligt att i vuxen ålder upptäcka att man inte har en helbror utan två halvbröder, och det via bouppteckningar.
   
 6. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 863 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Det är såklart möjligt att du inte läste trådstarten lika bra som jag gjorde, annars förstår jag absolut inte hur du kan komma till ditt resonemang.
  Vi behöver inte hitta på olika scenarion som skulle göra pappans val försvarligt eller för den delen rimligt.
  Det räcker med att läsa trådstarten (som jag citerar här)
  I inlägget skriver TS:

  Han tog då beslutet att han inte ville ha någon kontakt med det barnet förutom att betala underhåll
  ...
  Han vill inte att hans barn som han valt att inte ha någon kontakt med ska ärva något från honom. Han har därför alltid sett till att hans tillgångar står på vår mamma.


  Det är för mig solklart att pappan bestämde sig innan eller vid födelsen av barnet att han inte ville ha kontakt med barnet och att pappan under resten av sitt liv försökte planera för att barnet aldrig skulle få kontakt med sin pappa och inte heller skulle få något arv när pappan dör.

  Dessa uppgifter räcker för mig att konstatera att pappan är ett svin och jag är faktiskt förvånat att det finns folk som inte håller med om det.
   
 7. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 704 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Jag tolkar det inte alls så. Synd att du tror det värsta. Det kan lika gärna vara så att pappan vill gardera sig mot att barnet inte ska kunna komma och kräva ett stort arv utan att pappan önskar det. Det kan ju vara så att pappen tar eller tagit upp kontrakten med sonen under åren men det sket sig totalt av olika anledningar. Det är ju omöjligt för oss att veta!?
   
 8. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 863 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Det är en tolkning som inte har något stöd i TS inlägg.
  TS skriver väldigt tydligt att fadern valde att inte ha kontakt med sitt nyfödda barn, och här kan man omöjligt lägga över ansvaret på barnet.
  Dessutom skriver TS att fadern ville se till att barnet som HAN inte ville ha kontakt med, inte heller skulle få ut något arv.

  Mer info finns inte och det finns inte heller någon anledning att anta att det skulle ha varit otaliga kontaktförsök från fadern som det då vuxna barnet hade vägrat.
   
 9. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 212 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Är det verkligen relevant om pappan är ett svin eller inte och är det förenat med god ton att ens diskutera detta? TS har ställt en juridisk fråga i juridikforumet och det är väl ändå de juridiska aspekterna som ska avhandlas.

  Att överhuvudtaget diskutera faderns moraliska vandel är väl helt off topic!
   
 10. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 075 inlägg

  Tomtom79

  Medlem
  Dumma frågor tarvar dumma svar heter det ju så svaren tycker jag går helt i linje med frågan :)
   
 11. catherineb
  Husägare · Västerbottens län · 776 inlägg

  catherineb

  Husägare
  Jävligt elakt att försöka göra sitt barn arvslöst.

  Med det sagt så har iallafall pappan möjlighet att testamentera så att särkullbarnet endast ärver en sjättedel av hans kvarlåtenskap. Bäst att be en jurist om hjälp med detta för att få det vattentätt.
   
  • Laddar…
 12. catherineb
  Husägare · Västerbottens län · 776 inlägg

  catherineb

  Husägare
  Jag är särkullbarn och min pappa gjorde sitt bästa för att göra mig arvslös till sin frus och mina halvsyskons fördel. Tvi fick dom, för jag har gott och väl råd att anlita en riktigt bra jurist och se till så livet blir lagom surt för alla inblandade.

  Så mitt råd är att inte mucka gräl i onödan. Det kan bli jobbigt för dom som lämnas kvar.
   
 13. A
  Medlem · Stockholm · 11 inlägg

  andvar

  Medlem
  Arvsrätten är inte avhängig om din pappa har valt att ha kontakt eller inte. Om en sådan lagstiftning fanns som tog hänsyn till det, så skulle det bli galet.

  Samtliga barn, även särkullabarn har rätt till sin arvslott, vilket är en sjättedel av din pappas tillgångar, beräknat att halva arvslotten är han fri att testamentera och av resterande hälften har varje barn rätt till en tredjedel. Du och ditt helsyskon får inte ut er lagstadgade arvslott förrän er mamma avlider.

  Jag anser personligen att det är märkligt att barn ska ha en rätt att äga, även om den avlidne skulle vilja att hela kvarlåtenskapen ska gå någon annanstans, men det är en annan diskussion.


   
 14. A
  Medlem · Stockholm · 11 inlägg

  andvar

  Medlem
  Edit: det är väl ändå pappan som har valt att inte ha kontakt med barnet, vilket knappast är barnets fel. Det är lite obehagligt att ni gör allt ni kan för att ett barn som en pappa valt att inte ta ansvar för, ska fortsätta att berövas sin rätt.
   
 15. C
  Medlem · älvsborg · 199 inlägg

  carl fabian

  Medlem
  Suck,hur hjärtlös kan man vara mot ett halvsyskon,han/hon valde väl inte själv pappa som rumlat runt.En sak är att mamman kan förträngas men barnat kan ju inte gjort något ont.Vill inte komma med goda råd i en sådan omoralisk situation
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.