Byggahus.se

"Aeroreflexduk" eller byggplast för att isolera krypgrund?

 1. W
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Vi har fukt- och mögelproblem i vår krypgrund och därav har olika firmor kommit med offerter och förslag på lösningar. Fukten kommer delvis från marken och det rekommenderas en duk som läggs i hela grunden för att hundra fukt i kombination med avfuktare.

  Ett bolag har talat väldigt väl om att lägga en så kallad "aeroreflexduk" i aluminium (6mm) istället för vanlig byggplast. Argumentet är att det då reflekteras värme från huset och hela grunden blir markant varmare (Upp till 10 grader varmare enligt dem!!). Värmen ska göra att avfuktare går effektivare och att huset får bättre klimat.

  Är det någon som har erfarenhet av denna typ av duk?
  Vad tror ni, kan det vara då bra som det påstås?

  Tacksam för råd och synpunkter!
   
 2. B
  Medlem · Nivå 3
  Hej

  Har ingen personlig erfarenhet utav aeroreflexduk men är betrogen med principen. Tanken är att ju mer du höjer temperaturen desto mer sänks den relativa fukten förutsatt att du inte har något externt fukttillskott. Vilken typ utav avfuktare handlar det om? Sorption eller trygghetsvakten?

  När jag själv renoverade min torpargrund valde jag att lägga ångspärr & betongtäckmatta (typ liggunderlag) i kombination med en sorptionsavfuktare för att ge utrymmet ett bättre klimat. Men om det ska bära sig att en firma gör det får du nog räkna på prisskillnad och värmeförlust. Ämnar du använda trygghetsvakten är det förmodligen väl spenderade pengar såtillvida det inte är väldigt stor prisskillnad då den jobbar med värme.

  Första inlägget här på forumet förresten.
   
 3. holmberg87
  Självbyggare · Nivå 14
  Jag tror inte att di får så mycket varmare med den duken.
  Använd byggplast och som ovan nämnt betongtäckmatta om du vill isolera lite. Om dom pratar värme kanske dom vill använda en kondensavfuktare som inte fungerar vid kallare temperaturer.

  Jag har byggplast i min krypgrund
   
  • Laddar…
 4. W
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaren. Det är sorptionsavfuktare som är offererat.

  Säljarna hänvisar till en studie från Chalmers som jag gick in och tittade på. Det verkar vara en mindre studie som examensarbete; http://studentarbeten.chalmers.se/p...isolering-aluminiumfolie-med-olika-funktioner

  Studien säger att det kan fungera bra i väggar som komplement till ull och som ersättning av vanlig fuktspärr. Vet inte om det kan tillämpas på mark.
   
 5. L
  Medlem · Nivå 10
  Läste examensarbetet som du har länkat. Det ser bra ut enligt experimenterna. Det är värt att prova om man ska lita på rapporten.
  Jag är iofs emot all sort avfuktare i krypgrund pga brandrisken.
  Det som är viktig för en drabbad krypgrund är att motverka markuppstigande fukt.. Exe vis fylla på med tvättad singel, plasta på. En sak som är viktig är kondensspärr på mark och väggarna. Förr i tiden var det stenull isolering som användes. Om aeroreflexduken funkar som kondensspärr då är det bra.
   
  • Laddar…
 6. W
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar, Lars. Jag är själv osäker på hur jag ska tolka examensarbetet.

  Ang. brandrisken finns den väl alltid där teoretiskt men det verkar mest som att det är två modeller som haft problem historiskt efter en snabb googling jag gjorde.

  Träet i blindbotten är mycket fuktigt och även om vi isolerar och det inte kommer någon ny fukt så antar jag att man vill ha dit en avfuktare för att torka ut träet till en början?

  Ingen annan som har erfarenhet av detta?
   
 7. holmberg87
  Självbyggare · Nivå 14
  Ja du måste torka ut trät till att börja med. Och särskilt stor brandrisk är det nog inte, jag har inte läst om något exempel.
   
 8. Axbard_89
  Medlem Nivå 3
  Återupplivar denna tråd. Hur valde du att göra byggplast eller areoreflexduk?
  Om du valde areoreflexduk märker du skillnad även i inomhusklimatet med tanke på att duken värmer i grunden?