Byggahus.se

Är väggarna bärande samt förstärkning av bjälkar

 1. Olsenelm
  Renoverare Nivå 3
  Hej!
  Vi har köpt en villa byggd -38, sutteränghus på 2,5-plan, och håller på med en totalrenovering. Det finns inga ritningar att tillgå så vi har skissat ihop några på egen hand (de är inte kompletta utan vi har ritat utefter det vi kan se nu). När vi tog bort spånskivorna på övre planet såg vi att de förra ägarna har kapat av två stycken bjälkar helt och hållet för att dra igenom ett 110-avloppsrör, och när vi skissat upp ritningen på bjälklaget så ser det inte ut som att dessa bjälkar nu har något upplag överhuvudtaget (inringat i rött, gult är avloppsdragningen, rött är murade väggar på planet under). Bjälkarna har en dimension på 50x200 mm och ett varierat cc-mått på mellan 400-600 mm.

  1. Vad är det som håller upp bjälkarna nu?? Vi tänker att vi vill flytta avloppsrören från det läget och förstärka bjälkarna, hur ska vi gå till väga för att förstärka bjälkarna? De har även jackat ur ett flertal bjälkar för andra genomföringar av till exempel radiatorrör, mellan 60-80 mm från överkant, kommer vi att behöver förstärka även dessa på något sätt? Det har ju hållit i flera år men nu har vi planer på att ha plattor i badrummet istället för plastmatta som det var innan, och då innebär det ju lite mer last än tidigare, samt att vi vill vara på den säkra sidan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7230 skissad.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Planritning med bjälkar Skissad.jpg


  2. Vi vill riva väggar/delar av väggar på entréplanet, grönt streckat enligt bild nedan. Det är idag putsade tegelväggar 150 mm tjocka. Väggen som går tvärs emot bjälkarnas bärriktning bär förstås upp bjälkarna då de är skarvade ovanpå väggen (eller skulle varit om de inte var avkapade). Där kommer vi behöva sätta dit en avväxlingsbalk. Men de andra två väggarna som går i samma riktning som bjälkarna, kan de ha någon bärande funktion?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Planritning med bjälkar, riva väggar.PNG


  Tacksam för all hjälp vi kan få!
   
 2. Olsenelm
  Renoverare Nivå 3
  Ingen som har någon idé?
   
 3. J
  Medlem · Nivå 24
  Det är svårt att säga något mer precist på basis av den här redovisningen. Jag skulle vilja veta lite mer om den allmänna uppbyggnaden. Är det murade ytterväggar i souterrängvåningen och plankstomme i de övre planen? Halvstens tegelväggar (120 mm sten o 15+15 mm puts) är sällan bärande men här verkar de vara det. Detta bör kontrolleras. Avkapade golvbjälkar som bara hänger uppe med hjälp av golv- och undertaksbrädor brukar svaja rejält.
  Förmodligen är det bäst (= enklast och säkrast) att lägga in nya bjälkar mellan de de befintliga. 110 mm avloppsrör (WC-avlopp) får man av flera skäl inte lägga några långa sträckor i ett bjälklag. Urjackningar (om de är absolut nödvändiga) måste göras efter kompetent bedömning. En genomtänkt VVS-ombyggnad brukar leda till ett behov av nya schakt för att ta hand om alla rör.
   
 4. Olsenelm
  Renoverare Nivå 3
  Det är murade väggar i källarvåning/sutterängvåning och plan 1, plan 2 består av träregelväggar. Jag ritade upp väggarna på plan 2 på ritningen nu (det vi kan se från insidan, sen finns det kattvindar som vi inte har inspekterat närmare än), så de röda är murade väggar plan 1 (och de streckade de vi vill riva), och de blå är träregelväggar på plan 2. Det är valmat tak med två takkupor. Totalt är huset ca 9,5 x 7,9 m. Väggarna i källaren/sutterängvåningen är indelade på samma sätt som de murade väggarna på plan 1.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmklipp222.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  14751915_800x600.jpg


  Det konstiga med de avkapade bjälkarna är att de inte svajar något, så vi förstår inte riktigt hur det hänger ihop. Men vi gör nog så att vi förstärker med hela bjälkar emellan för att säkra upp i alla fall! Och tänker till lite med en ny rördragning.
   
 5. J
  Medlem · Nivå 24
  Ett sött hus. Ovanligt med souterränglösning 1938. Stilmässigt går det heller inte riktigt ihop med byggåret. Beställare eller byggmästare har nog haft egna idéer. Gör som du skrev, förstärk med nya bjälkar och tänk igenom rördragningen.
   
 6. Olsenelm
  Renoverare Nivå 3
  Det var från början en mjölkbutik, kanske kan vara därför det inte ser ut som den typiska villan -38 :giggle:
   
 7. Olsenelm
  Renoverare Nivå 3
  Status: Efter konsultering med en kollega som är gammal småhusbyggare så kom vi fram till att vägg 1 & 3 inte bör har någon bärande funktion. Vi började därför riva vägg 3 idag, vilket gick utan problem.
   
 8. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Husägare · Nivå 9
  Nu är jag kanske dum, men suterränghus ska väl va byggda i en backe? Huset står på en plan tomt (ser det ut som)? :thinking::D
   
 9. Olsenelm
  Renoverare Nivå 3
  Nej det står i en backe! :giggle: Kanske svårt att se på den första bilden, men så här ser det ut från andra sidan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6D26CE9F-0114-4761-9D3A-5F24046AA8C2.jpeg
   
 10. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Husägare · Nivå 9
  Nu när jag granskar första bilden noggrant så kan man ju se gul fasad genom staketet. :D