Byggahus.se

Är skylten laglig?

47k läst  293 svar

 1. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  jag googlade lite och blir osäker
   
 2. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Enligt hörsägen så tar ett tillstånd om att tillfälligt sänka hastigheten, till exempel vid ett vägbygge, upp till två år att få.

  Det är därför man använder de blå skyltarna.
   
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Pappa min har ibland arbetat i vägområde och visste lite om varför man kör med de blå skyltarna.
  De runda gulröda skyltarna måste vara registrerade och det ska finnas publik information, de måste dokumenteras tider när de kommer upp/ner och flyttas. Det ska finnas en TA-plan över hela jobbet, där reglerna för skyltarna ska vara med.
  Vid de jobb som han varit med om där runda skyltar använts har dagboken så gott som alltid missköts så skyltarna har ingen rättsverkan längre.

  Det är helt enkelt bängligt samt mycket pyssel med de runda gul-röda hastighetsskyltarna. Så för det mesta väljs de blå, som mer är en rekommendation, polisen kan t.ex ej utfärda fortkörningsböter. Dock finns möjligheten till "vårdslöshet i trafik" kvar. ;)
   
 4. UlrikaSpg
  Medlem Nivå 3
  Lite uppdatering:

  Kommunen har nu upprättat ett tillsynsärende.
  Fortsättning följer :)
   
 5. N
  Medlem Nivå 2
  Ridning
  För ridning gäller att den måste tillämpas mera strängt i detta fall; skaderisken är ju större, när en ryttare med häst tar sig fram på gångstigar eller i terrängen.kan ryttare ställa till skador och olägenheter, inte bara för markägare utan också för vandrare, skidåkare och cyklister, som kan få stigar eller spår förstörda. Vid ridning får man ta särskild hänsyn också till dem och exempelvis inte fördärva märkta skidspår, vandringsleder eller badplatser ej heller rida i iordningställda motionsspår, även om inte själva marken tar nämnvärd skada. De måste också i övrigt ta hänsyn till naturmiljön och till andra som utövar friluftsliv. (Jämför 7 kap. 1 § miljöbalken, som behandlats inledningsvis.) Om marken skadas genom vårdslös ridning kan skadeståndsansvar bli aktuellt, kanske framför allt för ridskolor eller andra som ordnar ridning i grupp utan att bry sig om skaderisken. Ridning och cykling kan också regleras genom lokala föreskrifter, något som blivit ganska vanligt.
   
 6. Snigla
  Allvetare Nivå 24
  Grannen satte upp ett grindhål/öppning på stigen där man avviker från allmänna vägen till en skogsstig.

  De förstörde tydligen vägen för alla andra som gick där. Behövdes ingen skylt eller så. hästen kommer ju inte igenom porten.

  Nu har alla joggare, hundägare och promenerade en fin stig att gå på igen.. på ”privat mark”.
   
 7. UlrikaSpg
  Medlem Nivå 3
  Du får inte sätta upp en skylt som förbjuder ridning utan att ha ett myndighetsbeslut på det. Åtminstone inte om du vill att skylten skall ha rättsverkan.

  Har markägare i byn som fick sin mark sönderriden och de var tvungna att få ett beslut från länsstyrelsen/länsrätten med föregående inspektion av skadorna för att kunna sätta upp en skylt med rättsverkan.
   
 8. R
  Medlem · Nivå 9
  https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Stangsel-och-skyltar/
  Det är inte tillåtet med skyltar för att stänga ute allmänheten (utan kommunens tillstånd).
  Dock finns undantag, däribland att varna för VERKLIG fara.

  Att varna för en icke-reell fara innebär att allmänheten avskräcks från att gå i det aktuella området och då utgör skylten ett hinder för att nyttja allemansrätten.
   
  • Laddar…
 9. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Nu har diskussion återigen drivit OT. Här svarar vi på TS fråga om skylten är laglig.

  Den som allmänt vill diskutera allemansrätten får gärna starta en egen tråd. /moderator
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka