Byggahus.se

Är renoveringen av vårt badrum fackmannamässigt gjord?

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  vi är i färd med att få vårt badrum renoverat av en byggfirma. De har alla nödvändiga certifikat o.s.v. Arbetet är ännu inte slutfört och några saker oroar oss. Det känns litet som att nya problem uppstår för varje dag av arbete som fortlöper. Främst rör det sig om, som vi ser det, problem med plattsättningen. Några av sakerna vi reagerat på:

  - Vi anser att plattsättningen generellt ser ut att vara slarvigt gjord
  - Helkaklade väggar som ger ett utåtbuktande/snett intryck på flera ställen (bilder nedan)

  [​IMG]
  [​IMG]

  - En rad av skarvade bitar har lagts i mitten av golvet. Kommer i slutändan när allt är monterat innebära att 7-8 plattor mitt i rummet är rektangulära i stället för kvadratiska. Detta är kanske inte någon stor sak (skiljer knappt 2 cm i bredd) men att plattsättaren inte tagit hänsyn till estetiken känns väldigt tråkigt (bild)

  [​IMG]

  - Dåligt skurna plattor, ser söndrigt ut på flera ställen (bild)

  [​IMG]

  - Hålighet i kakel där vägg möter golv bakom toaletten (antar att detta kommer tätas om vi säger till)
  - Annan färg än den beställda på fogen har använts på golvet

  Tips på vad man som privatperson kan göra i ett sådant här läge? Vi tycker inte att jobbet är snyggt utfört men har liksom inget att jämföra med; vi kan som lekmän inte avgöra om det är fackmannamässigt gjort eller inte. Det enda vi vet är att vi är besvikna på utförandet.

  Vi har ännu inte betalat någon faktura för jobbet.
   
 2. A
  Medlem · Nivå 7
  • Laddar…
 3. oscar_uppsala
  Renoveringsnovis Nivå 2
  Spontant ser det inte bra ut. Det ska väl i princip inte vara en sned platta som på första bilden. Om man kapar och det blir nagg som syns borde man nog kapa till en ny bit. Sen ska det självklart inte saknas fog mellan vissa plattor även om det bara är estetiskt. Att det buktar har ju med underlaget att göra men en erfaren plattsättare sätter väl lika mycket fix och lika mycket tryck på varje platta för att undvika buktningar?

  Värst tycker jag ändå är att man väljer att ha en kapad rad mitt i rummet. Denna borde man väl lägga där den syns minst, antingen "bakom" handfat/toa etc, alltså vid dessa, eller direkt mot ingången så att man s.a.s. ser "förbi" den raden?

  Reklamera direkt och kalla eventuellt dit en besiktningsman.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Så om firman är medlem i BKR ska man anta att de förpliktigas att följa dessa branschregler? Är branschreglerna bara riktlinjer eller något man kan luta sig mot när man argumenterar för att man inte tycker arbetet är schyst gjort?
   
 5. hscn
  Renoverare · Nivå 12
  Håller definitivt med om att detta inte ser så bra ut. Tycker du ska titta på BKRs riktlinjer för utförande också. Eftersom de behandlar det estetiska utförandet. Kan ge underlag för diskussion. Står t.e.x att dubbelskärning av golvplattor normalt ska undvikas. Är dessutom golvet "shackrutigt" måste det vara synnerligen olämpligt.
  https://www.bkr.se/wp-content/uploads/byggkeramikhandboken/pdf/del_9_2012we.pdf
   
  • Laddar…
 6. A
  Medlem · Nivå 7
  Oavsett firmans relation med BKR är deras regler och riktlinjer användbara i en diskussion.
  Ditt påstående är att det inte fackmannamässigt med BKR som referens. Firman påstår att det är fackmannamässigt, men de måste hitta en vedertagen norm att underbygga det med. De kommer få väldigt svårt att hitta något som tillåter sämre än BKR.