Byggahus.se

Är mitt badrum förstört?

 1. Saif Lee
  Medlem Nivå 1
  Hej alla,
  Jag vet inte om det är en överreaktion från min sida, är väldigt okunnig gällande badrum/renoveringar/fuktskador etc. Jag anlitade en person som har arbetat med att renovera badrum i över 20+ år och sett hans arbete hos flertalet vänner tidigare. Alla tyckte att han var proffsig så jag anlitade honom för ett "enklare" arbete att montera på dusch och duschväggar i mitt badrum. Jag vet inte om han var full den kvällen eller jag har världens otur eftersom han först borrade allt för stort/stora hål i duschväggen, för att sedan även upptäcka att duschen inte kan installeras på den väggen utav diverse anledningar. Problemet är att utav det jag läst så förstörs tätskiktet när man borrar igenom den, speciellt när det blivit stora hål. Det har blivit en spricka runt det vänstra hålet (se bild). I det högra hålet så borrade han fel, ca 0.5 cm åt fel håll och behövde göra hållet nästan 1 cm för att placera blandaren korrekt, och sedan upptäckte han att höjden var några mm fel och borrade ännu mer uppåt några millimeter. Han fyllde det stora hålet med silikon för att sedan montera på blandaren när han sedan upptäckter att det inte går att dra rören till blandaren på den väggen.

  Hursomhelst så monterade han duschen på "rätt" vägg till slut med blandaren och allt. Han vill sedan komma senare och byta ut kaklet (två kakel). Kaklet sitter på gipsskiva, och jag är rädd att om han försöker sig på att byta ut kaklet med det stora hålet så kommer det bara bli ännu mer förstörelse. Vad tycker ni att jag ska göra? Ska jag riskera det och be honom att byta ut kaklet eller försöka "laga" det med silikon trots att det kommer se fult ut? Kan man måla över det isåfall så det kamoufleras? Är rädd för fuktskador och eventuella framtida problem som kommer kosta mycket men just nu känns badrummet förstört...

  Som ni även kan se på bilden så monterade han duschväggen lite snett till en början och behövde korrigera det, så i det nedre högra hörnet så finns det nu också ett litet håll. Det finns även ventilation över duschen, kan det leda till skador? Jag vågar inte lita på byggnissen längre och hoppas nån kunnig här kan vägleda mig.
   
  Redigerat 29 sep 00:59
 2. perra i skogen
  Medlem Nivå 6
  Undra varför det inte gick att ha blandaren på andra väggen?
  Men personligen skulle jag valt en duschkabin där ist. Med tanke på dom rörgenomföringar som redan finns där.
  Men till din fråga, badrummet är väl inte förstört.
  Skulle nog inte försöka byta någon kakelplatta, utan är nog bättre att försöka fylla igen dom "extra" hål som finns med vit badrumssilicon.
  Men oavsett så kommer ingen lösning mer än en total renovering bli den bästa.
   
 3. surris
  Medlem · Nivå 9
  Var bland det sämsta jag hört...satan vad tråkigt. Klart man bli besviken när någon förstör sådär...
  Det är ju inga problem att byta kaklet, men låter ju inte som denna snubben är rätt person för det. Kaklet i sig är ju inte ett tätskikt utan det sitter bakom, så tas kakelplattorna bort går det ju komma åt tätskiktet och laga det ordentligt.

  Ventilationen fanns väl där innan? Är det bara korrekt tätskikt runt kanelen så är det ju lugnt, frånluft brukar man ibland placera vid största ångkällan.
   
 4. Paul-Staffanstorp
  Medlem · Nivå 17
  OM det är utfört med folie går det ganska ofta lätt att byta men har de rollat tätskiktet så är det absolut inte enkelt att skarva gammalt och nytt tätskikt... men å andra sidan är där ju redan skador/hål i det.
   
 5. surris
  Medlem · Nivå 9
  Jo, ja men precis. Det blir ju inte sämre om man vet vad man gör! Leva med de där kakelplattorna med hål och lagat hade jag haft svårt att göra...
   
  Redigerat 29 sep 08:42
 6. Saif Lee
  Medlem Nivå 1
  Talade med honom idag och han säger att han kan byta ut plattorna utan problem men jag är väldigt osäker om jag vågar lita på honom mer. Upptäckte ännu ett "eventuellt" problem idag. Duschdörrarna jag köpte ska vara 90 cm, men han har monterat fästningen för duschdörrarna ca 84.5 cm från väggen och när jag tog upp det med honom så säger han att han mätte dörrarna till 85 cm. Får åka till Hornbach idag och mäta på deras exemplar i butiken. Har han monterat duschfästningarna fel ca 0.5 cm så blir det ännu mer hål i kaklet om det ska bli rätt... Vilket mörker det blev av att bara behöva montera dusch och duschdörrar.
   
 7. Paul-Staffanstorp
  Medlem · Nivå 17
  Usch vilken tomte du råkat ut för... :dizzy:

  Kan han inte läsa monteringsanvisningar ens.

  T.ex INR som heter 90x90 där sätts väggprofilernas utsida på 900mm från hörnan och då hamnar dörrarna på 880mm.

  Alla har ju sina egna mått och placeringar oavsett om det heter 80x80 , 90x90 etc... sådant måste man ju kolla.
  Likadant med kakel & klinker.... än om de heter 30x60, 60x60 etc så är de ALDRIG dessa mått och man måste ha koll på mm...
   
 8. C
  Medlem · Nivå 11
  • Laddar…
 9. W
  Medlem · Nivå 7
  Det går som regel bra att byta en platta och lite försiktigt reparera tätskiktet. Jag hade inte velat ha sådana hål med varken fog eller fix som det ser ut att vara nu i den höjden.

  Lite beroende på duschdörrarnas design kan man kanske leva med att de är någon cm fellinjerade, oftast kan de justeras lite i listen, ev så kanske de inte sitter helt rakt där de möts när du duschar men de flesta har ju dörrarna insvängda när de inte duschar och då syns det inte.
  Däremot är det nog små hål för duscdörrarna som dessutom hamnar på insidan av listen, dessa skulle man ju kunna foga igen och mentalt försöka förtränga när man står där inne.

  Jag antar att de två slangarna där nere till höger är någon slags tillfällig lösning under jobbets tid.
   
 10. Saif Lee
  Medlem Nivå 1
  Jag bestämde mig för att byta plattan, hålet är alldeles för stort för att lagas och jag är rädd för fuktproblem med sådant stort "lagat" hål. Jag hoppas bara att det inte leder till mer när han försöker laga det. Gällande duschdörrarna så är problemet att duschbrunnen är i det yttre hörnet, så de yttre kanterna är ca 86 cm från respektive vägg. Det är ett bra fall av vattnet till duschbrunnen så det skulle inte vara något problem enligt honom, men saken är nu att i och med att duschväggarna kommer monteras 85 cm från respektive vägg så kommer ca 1 cm utav duschbrunnen att sticka ut ur duschhörnet, vilket är estetiskt väldigt fult. Jag hade tänkt mig att hela duschbrunnen skulle vara innanför hela duschhörnet. Jag funderar på att be honom flytta på duschdörrarna ca 1 cm, men det skulle leda till fler hål, och fler hål som måste tätas. Går det att göra eller ska jag lämna det som det är?
   
 11. G
  Medlem Nivå 1
  Rund eller rak duschvägg? Monterade själv en 90x90 med runda dörrar, där sitter ska utsida väggprofil sitta mellan 845-860 från innerhörn... duschväggarna hamnar då typ 842 från innerhörn men profilen är lite vinklad utåt
   
 12. T
  Medlem · Nivå 14
  Ja, herregud, lämna det som det är, 1 cm kvittar ju och du har ju bara duschdörrarna stängda när du duschar och då tänker man nog inte på det estetiska. Sedan när du svänger in dörrarna mot väggarna så kvittar det ju var brunnen är.
   
 13. H
  Medlem · Nivå 6
  Jag har monterat 100 tals dusch hörnor under halva hans erfarenhetstid o aldrig ens varit i närheten av ett så misslyckat resultat
   
 14. J
  Medlem Nivå 3
  Vit silikonfog i de hålen som blev fel om du inte vill byta kakelplattorna. Kan ju bli fel nyans i fogen om du byter dvs större störningsmoment.

  Jag undrar lite över rördragningarna. Är säkert rätt gjort men ser skitfult ut och du kanske borde ha ballofixer även efter duschen, kanske finns utanför bild.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20200930-122156_Chrome.jpg
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem Nivå 1
  Nu vet jag inte när badrummet är byggt, men inte får du ha rollat tätskikt i våtzon 1 om det inte är en homogen vägg?