Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Är min stödmur rätt gjord?

 1. J
  Medlem · 78 inlägg

  Jilles

  Medlem
  Hej,
  Min mark och trädgårds entreprenör bygger just en stödmur (betongsten) framför en slänt i trädgården. Stödmuren har en böj som gör att toppstenen inte ansluter fint. Det blir glipor i bakkanten (se bild).

  Nu börjar jag tvivla om jag tycker det är acceptabelt.
  Det ser amatörmässigt ut och jag tror att jag kommer att störa mig på det senare.

  Hur bör det se ut om det görs fackmannamässigt?
  Kan man skära med slip på fri hand eller ska man ha speciella verktyg.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  glipa mellan topstenen i stödmur.jpg
   
 2. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 29 796 inlägg
  Det där skär man antingen med en större vinkelslip eller med en stensåg om man har en. Båda alternativen funkar utmärkt. Det är lite pyssel eftersom man bör ta halva vinkelt från respektive sten => alla sidor måste kapas.

  Givetvis ska detta fixas.
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · 259 inlägg

  blue.b

  Medlem
  Sågar man stenarna så att dom passar så kommer dom bli lite smalare i framkant och då kommer du få "löpande" skarv på översta skiftet.
   
 4. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 29 796 inlägg
  Ja, det är värt att påpeka. Det är inget som stör tycker jag och mycket hellre det än gliporna enligt bild. Vill man kan man ju anpassa skarverna på raksträckorna igen.
   
 5. J
  Medlem · 78 inlägg

  Jilles

  Medlem
  Det ska rättas till på måndag. Myraren tyckte att löpande skarv är fulare än gliporna. Jag tycker tvärtom.
  Tack för era svar.
   
  • Laddar…
 6. Huntelaar
  Medlem · Halland · 106 inlägg

  Huntelaar

  Medlem
  Det blir de bara om man sågar en sida. Sågar man dom uppifrån som dom ligger nu så tar man lika mycket på båda sidor och då ska det inte tanda något.
  Man kör helt enkelt ner klingan i skarven och får på så vis bort 2.5 mm på var sida. Repetera tills glipan är borta. Voila klart.
   
  Redigerat 8 jul 2014 10:19
 7. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 29 796 inlägg
  Det blue menade är att skarven på betäckningen inte matchar skarven på underliggande mursten. Det kommer förskjutas lite i svängen (motsvarande glipan i bakkant).

  Jag ser inte det som ett problem och på en lutande mur, tex Megawall project får man det fenomenet även på murstenarna eftersom varje högre skift blir lite lite längre än det underliggande....
   
 8. Huntelaar
  Medlem · Halland · 106 inlägg

  Huntelaar

  Medlem
  Ok då förstår jag tanken. Ofta när man blandar in radie så brukar det på något vis sällan stämma med förband som du säger. De gäller att lösa det så inte kunden reagerar på det som i detta fallet med gliporna. Annars är ju radiesten en mycket bra lösning om man inte vill få en mur som svänger att framstå som kantig.
   
  Redigerat 8 jul 2014 11:07
 9. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 29 796 inlägg
  Det jag tyckte var mest irriterande var att jag inte insåg konsekvensen av förskjutningen pga ökad radie. När jag ställde dit min stolpe som muren slutar i var det ju flera centimeter stora glipor. Tog en hel dag att lirka ur, kapa och stoppa tillbaka ändstenarna så att avslutningen var lodrät. Men man lär sig till nästa gång.....:)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.