Byggahus.se

Är min belysning "olaglig"?

 1. D
  Medlem · 8 inlägg

  Ducki

  Medlem
  Vi har nyligen byggt en ridbana med tillhörande belysning, fyra stolpar med 300 W ledlampor. Grannen klagar nu på att två av lamporna bländar. Grannen har ca 60 m till vägen, sen kommer vägen, sen kommer 55 m tom mark, sen kommer vår ridbana (25 m) sen kommer de två stolparna. Alltså ca 140 m från belysningen. Undrar lite om det finns några klara regler kring detta, hittar bara luddiga formuleringar. Någon med erfarenhet? Vi tyckte avståndet var så stort så hade ingen tanke på detta när vi byggde.
   
 2. J
  Husägare · 2 831 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Jag har inte koll på det juridiska men tror att grannen kan ha framgång om det lyser ofta och är direkt störande. Oavsett så tycker jag ni ska åtgärda detta. Har ni gjort ljusberäkningar eller har ni bara hängt upp belysningen på känsla? Vad är det för armatur? Detta problem är inte helt ovanligt för t.ex. fotbollsplaner och avståndet 140m är i sammanhanget inte långt.
   
 3. Fällebyggarn
  Medlem · Skåne · 492 inlägg
  • Laddar…
 4. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 831 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Det kan finnas ”kepsar” eller ”skärmar” man kan sätta för att hindra ljusets spridning.
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem · Uppsala · 992 inlägg

  Strontus

  Medlem
  Ser man själva ljuskällan direkt från grannen? Som de ovan är inne på så kan en mer eller mindre punktformig ljuskälla på 300W vara riktigt störande även på 140 meters avstånd. Har Ni varit förbi grannen för att se hur det ser ut på det avståndet?
   
  • Laddar…
 6. tensiden
  Husägare · Sydöstra · 1 354 inlägg

  tensiden

  Husägare
  Slå på belysningen och gå över till grannen och kika på hur det ser ut.
  Sen funderar du på om det går att köpa eller tillverka bländskydd till strålkastarna. Finns väl inte anledning att lysa upp åt sidan när du vill ha ljuset ner på ridbanan?
   
 7. nikasp
  Husägare · Sollentuna · 3 008 inlägg

  nikasp

  Husägare
  Lyssna på grannen och fixa. Har haft tre såna episoder. Dels liknande belysning på byggarbetsplats 250-300 meter bort och även grannen som satte upp stallyktor max 25 meter bort. Grannen kunde enkelt via app dra ner styrkan ordentligt och byggbelysningen vet jag bara att de lyckades fixa.

  Tänk på att de inte ska kunna se ljuskällan alls genom att skärma av och peka det ner mot banan.

  Om ljusföroreningar:
  https://www.forskning.se/2020/12/18/dags-att-omfamna-morkret/
   
 8. yonna
  Medlem · Österlen · 7 394 inlägg

  yonna

  Medlem
  Lite OT: Mammas hus låg på bergssuttningen mot dalen där flygplatsen låg. Den vackra solnedgången förstördes av de bländande strålkastarna vid i flygningen. Mamma bjöd de ansvariga på middag... och lät dessa se otyget. Efter en gemytlig samvaro vinklades strålkastarna! Visserligen var inte detta i vårt land men också där gällde smidighet från bägge parter.

  Även om TS inte blir bjuden på middag är det omtänksamt att vinkla/skärma av belysningen.
   
 9. N
  Medlem · 1 182 inlägg
  Håller med flera ovanstående. Skit i juridiken och försök lösa problemet. Din ridbana blir ju knappast mörkare av att du riktar om eller skärmar av ljuset så att grannen slipper känna sig bländad.
   
 10. Isakare
  Medlem · Stockholm · 3 544 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Håller oxå med, fixa lamporna.
  Extremt störigt med lampor så man inte kan se omgivningen/konturer på kvällen.
   
 11. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 1 886 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Jag tycker det borde vara otillåtet att lysa upp mer än den egna tomten. Det är väldigt störande i mörker med starka lampor som lyser åt alla håll. Och sensorstyrda strålkastare som tänds och lyser en i nyllet när man går förbi med hunden på gatan. Det är ganska enkelt att sätta upp en skärm som begränsar ljuset dit det är tänkt att lysa.
   
  • Laddar…
 12. B
  Medlem · Uppsala · 117 inlägg

  BertStL

  Medlem
  Håller med alla som säger att detta bör fixas. LED-lampor är ett elände i så många sammanhang, eftersom de är så starkt bländande. Folk som går eller cyklar med pannlampor till exempel. Det borde finnas avsevärt mer strikta regler för deras användning, men gissningsvis ser man mellan fingrarna med detta för att de spar energi.
   
  • Laddar…
 13. LordJN
  Medlem · 8 inlägg

  LordJN

  Medlem
  Har du stört dig på cyklister o fotgängare så har du sett dom vilket är hela grejen med belysning. Varför tror du motorcyklister kör med helljus på på dagen? För att det går åt några stycken då o då för att de inte syns...

  Lite skillnad på nått oskyddat i rörelse än en ridbanan, TS har förmodligen valt fel lampor med för stor spridning till sin ridbanan o bör lösa det med nya armaturer eller skärma av de befintliga
   
 14. S
  Medlem · 1 inlägg

  Sorkdrift

  Medlem
  När du frågar om det är olagligt tyder bara på att ni är själviska och tänker fortsätta med det sålänge ni slipper betala?
  Se från grannens perspektiv, hade du velat ha 300W i ögonen på kvällarna?
   
 15. J
  Medlem · 1 inlägg

  Jenny Pettersson

  Medlem
  Ljusföroreningar är störande i allmänhet och bidrar till irritation och stress. Vid val av ljuskällor för tex ridbanor är det viktigt att rätt typ av armatur väljs. Många gör felet att titta på armaturens effekt i watt eller ljusflöde i lumen istället för att se till själva ljusbilden, dvs hur ljuset sprids. För belysning av denna typ av anläggningar ska armaturer med asymmetrisk ljusbild användas, och rätt monterade bländar de inte alls. Med Vänliga Hälsningar, Jenny Pettersson, ljuskonsult
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.