Är klimathotet något att bry sig om?

71k läst  1,8k svar

 1. B
  Medlem · Nivå 16
  Tack :) började tro att det var klimatet som skulle kastreras i någon sorts bildlig tolkning.
   
 2. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 17
  Annars kanske vi kan kastrera klimatförändringarna istället? ;)
   
 3. T
  Husägare · Nivå 9
  • Laddar…
 4. tompas11
  Medlem Nivå 8
  Jodå den globala medeltemperaturen har sedan mitten av 1800-talet stigit med cirka 1 grad, vilket till allra största delen varit av godo. Det är inte detta som debatten handlar om, utan orsaken till 1 grad varmare jord. Spelar mänsklig aktivitet en avgörande roll eller är det naturliga svängningar i klimatet? Klimatet är aldrig stabilt på lång sikt utan befinner sig i ständig förändring även utan mänsklig påverkan.
   
 5. tompas11
  Medlem Nivå 8
  Klimatnödläge
  78 personer vädjar till Nyköpings folkvalda att agera kraftfullt och utlysa nödläge för klimatet. För att möta den akuta klimatkrisen(!) måste kommunen mobilisera alla tänkbara resurser anser dessa personer. Kommunen ska också erkänna att detta nödläge varar tills världens nationer säkerställt att den globala uppvärmningen inte passerar ödesdigra(!) 1,5 grader. Vidare anser dessa personer att kommuner och lokala myndigheter tillsammans ska spela en avgörande roll när det gäller att genomföra de förändringar som krävs för att hejda en katastrof.(!)

  Vet dessa personer inte att Sverige som land redan har passerat dessa 1,5 grader? Den genomsnittliga temperaturökningen i landet är för närvarande 1,7 grader enligt SMHI. "Katastrofen" är ju redan här...

  https://sn.se/opinion/debatt/erkann-klimatnodlaget-sm4809471.aspx
   
 6. B
  Medlem · Nivå 16
  Det är skillnad på om ett visst land har haft en viss temperaturökning och om hela världen har samma temperaturökning. På samma sätt som det är skillnad på väder och klimat. Om den globala medeltemperaturen stiger med 1,5 grad kanske det blir ytterligare 1,5 grad varmare i Sverige eftersom temperaturökningen inte är jämnt fördelad över världen. Det leder troligen till fler somrar som förra sommaren med dess missväxt och gamla människor som dör av värmeslag.
   
 7. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 15
  Det började så bra att jag inte kunde låta bli att gilla, men:
  • Det är väl inte alls givet att en genomsnittlig temperaturhöjning i Sverige skulle leda till torra somrar och missväxt. Längre växtsäsong och ökad avkastning av jordbruksmarken känns nog så troligt.
  • Betydligt fler dör av kyla än av värmeslag. En temperaturökning torde därför leda till att färre dör av extremt väder.

  Nu tror jag iofs att vi bör vara försiktiga med att mixtra med naturen på makronivå, det lär vara en lek vi knappast kommer kunna förutspå resultaten av, men vi behöver inte heller måla fan på väggen så fort en förändring sker. Just Sverige (ur ett smalt nationalistiskt perspektiv utan hänsyn tagen till att vi även påverkas av vad som sker med världen i stort) skulle nog tjäna på en temperaturökning på några grader.
   
  • Laddar…
 8. optimum
  Medlem Nivå 8
  Finns det någon här som har emot 2-3 graders ökning i Sverige?


  Och i så fall varför?

  Jag själv njuter mer och mer för varje dag när frosten lämnar oss. Jag är inte beroende av att åka skidor och skridskor ute i naturen.

  Men för katten var lite egoist nu och inse att Sverige skull må bra av lite mildare klimat.
   
 9. tompas11
  Medlem Nivå 8
  Medan ett land på jorden kan ha 40 grader varmt så kan ett annat land ha 40 grader kallt. En grad hit eller dit lär inte spela någon större roll.

  Nej det handlar inte om en ökning om 1,5 grader. Vi har redan haft en ökning på 1 grad så det återstår endast 0,5 grader för att uppnå 1,5 grader globalt. Det är skillnad på väder och klimat därvidlag har du rätt, men sedan spekulerar du om sommarvädret som var 2018 ska ev återupprepas i år. Varken du eller någon annan vet hur årets sommar kommer att gestalta sig. Varför nämner du inte sommaren 2017 förresten?
   
 10. T
  Medlem Nivå 4
  Konsumtionen är elefanten i rummet.

  När man säger att vi svenskar inte påverkar miljö och klimat särskilt mycket så stämmer det inte.
  Man räknar på faktorer som inhemsk energiförbrukning men bortser från konsumtion. Tar man bort konsumtionen tar man också bort stora utsläpp av koldioxid och miljöskadliga ämnen.

  Eftersom:

  Många produkter som svenskar köper transporteras hit från utlandet. Människor som ska tillverka varorna ska till och från sina arbeten. Råvaror ska transporteras till förädling som ska transporteras till fabrik som ska transportera vidare till grossist som ska transportera vidare till butik och från butik ska varan hem till kunden genom transport. Nu är vi plötsligt mer miljö- och klimatpåverkande än den självgoda, offentliga bilden vill visa för att inte skrämma slag på folks samveten så de drar ner på sin konsumtion.

  Majoriteten av all negativ miljö- och klimatpåverkan beror på konsumtion, eller i vårt fall överkonsumtion.
   
 11. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 14
  Din andemening är korrekt men konsumtion bokförs på Sveriges utsläppskonto. Det som inte bokförs på Sveriges konto är produktionen av varor utomlands som sedan konsumeras i Sverige. Men den svenska detaljhandeln och inhemska transporter är bokförs här.
   
 12. B
  Medlem · Nivå 16
  Nej, så skrev jag inte.

  Så du tror att ett varmare klimat medför fler kyliga somrar?

  Jag är emot det eftersom det t.ex. innebär att mördarsniglar, fästingar och många skadedjur kommer att överleva vintrarna bättre vilket i sin tur leder till att det behövs mer bekämpningsmedel på våra åkrar. Jag är rätt säker på att jag redan har skrivit om nackdelar med högre temperaturer i Sverige.
   
 13. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Älg, ren, många fiskarter, fjällen är några exempel.
  När det blir varmare kryper trädgränsen uppåt, det gör att de fjälllevande djur- och växtarternas livsutrymme kraftigt decimeras.

  Det är ju lite kul med folk som inte begriper konsekvenserna av temperaturökningen, de visar glatt bilder från Riksgränsen 4 meter snö, och skrattar "Det skulle ju bli varmare, vad säger ni nu?". Men snön är ett tecken på just dessa förändringar, då mer nederbörd och högre temperatur i kalla områden innebär mer snö. Vilket också är ett hot för många djur. Med 4 meter snö är det svårt att sparka fram maten som växer på marken.
   
 14. A
  Medlem · Nivå 14
  Det finns knappast någon här i Norden som lever så nära naturen som samerna. De är vana vid vädrets varierande nycker och har samlat på sig kunskap om hur motgångar kan hanteras, en kunskap som förs vidare från generation till generation.

  Nu fungerar inte de gamla kunskaperna längre, renlaven som vintertid är renarnas viktigaste föda hinner numera frysa innan det skyddande snötäcket kommer. När renarna försöker skrapa fram födan rivs den sönderfrusna laven upp och skadas. Lavar är extremt långsamväxande och konsekvensen blir att maten riskerar försvinna.
  Ett annat problem är att det tinar och fryser om vart annat och detta gör att det bildas en ishinna över renlaven som renarna inte klarar av att forcera för att komma åt maten.
  Om någon kan se konsekvenserna av ett varmare klimat så är det samerna. Det finns redan tragedier i klimatförändringarnas spår, inga ideologiska skygglappar kan bortförklara det.

  https://fof.se/tidning/2017/2/artikel/samer-hjalper-klimatforskare
   
  • Laddar…
 15. hsd
  Medlem · Nivå 11
  Det är och har varit vanligt med mycket snö i riksgränsen
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: