Byggahus.se

Är klimathotet något att bry sig om?

Status:
Stängd
 1. L
  Medlem Nivå 1
  Vi kan anpassa oss. Det är ju det hela kampanjen för omställning handlar om. Har du inte fattat det? Eller - vilket jag tror mest på - hoppas du på en anpassning som inte påverkar ditt sätt att leva? Vad är det för anpassning?
   
 2. J
  Medlem · Nivå 10
  Det handlar nog om två olika uppfattade anpassningar, som råkar innehålla samma ord. Det Lars48 talar om är anpassning till ett redan förändrande/förändrat klimat, medan du pratar om att anpassa sig så att det inte förändras (lika mycket). Korrekt? Det är nog lätt att fatta i vilket fall.
   
 3. L
  Medlem Nivå 1
  Skulle det inte kännas skönt att jäklas lite med elbolagen? Om du har ett tak som du kan sätta solpaneler på.
   
 4. Pernas
  Medlem Nivå 4
  Fast det stannar ju inte där, om worst case scenariot inträffar så har vi med stor sannolikhet passerat en tipping point och då fortsätter uppvärmningen efter 2100 av egen kraft vare sig vi vill det eller inte, smälter alla isar så stiger havsnivån 66 meter och det mesta av djurlivet i haven och på land kommer att dö ut och framtida generationer av människan kommer att få stora problem.
   
 5. L
  Medlem Nivå 1
  Beskriv gärna, du och Lars 48, hur ni ska anpassa er till de stigande temperaturerna (eftersom ni ju inte tillhör dem som tror att temperaturerna inte stiger). Och helst även hur andra ska anpassa sig, eftersom ni inte är ensamma på planeten.

  Om ni åker i en utförsbacke som slutar mot en bergvägg, börjar ni bromsa nu eller en meter från bergväggen?
   
 6. trähandtag
  Medlem Nivå 6
  Nu måste jag gå in och rätta till dessa infantila knasigheter. Vet du inte något om människans utvecklingshistoria!
  Människan utvecklades under årmiljoner i Afrika.Den moderna människan, Homo sapiens, utvecklades i Afrika för ungefär 200 000 år sedan. De första människorna (i större grupp) i Europa dök upp så där för så där 60 000 år sedan. Utflödet har skett i omgångar. Den senaste istiden började för ca 100 000 år sedan och avslutades för ca 10 000 år sedan. De första människor i Europa levde endast i södra Europa och en del jägarfolk följde isranden norrut. Nu måste vi också ha två tankar i huvudet samtidigt. Antal människor i Europa är idag många fler än när de första människorna kom, vid kristifödelse, på 1700-talet osv.
  Läs gärna boken Klimatet och människan under 12 000 år av Fredrik Charpentier Ljungqvist, där finns delförklaringar av hur människan anpassat sig till förändring av klimatet.

  Du tycks utgå från att förändringstakten i klimatet motsvar byte av mobilmodell, vilket vi inte har något problem med- VSB - suck!
   
 7. T
  Medlem · Nivå 11
  Klimatförnekarna kommer inte att bromsa alls, de anpassar sig istället till bergets form om det mot förmodan blir aktuellt att de träffar berget alls. Det finns nämligen en forskare på ett ryskt universitet som har kommit fram till att de inte alls åker skidor utförs utan uppförs backen.
   
 8. L
  Medlem Nivå 1
  Det är intressant att vi har två sorters skeptiker ibland oss. Lars48 och JockeBest är med på att temperaturerna stiger - och säger att vi klarar oss ändå. Andra säger att temperaturerna inte stiger. Men konsekvensen av båda inställningarna tycks bli samma: vi behöver inte oroa oss (utom för den oro vissa vill att vi ska känna).

  Underlättar det för skeptikerna om man påpekar att det inte är nödvändigt att vara skogsmulle och miljömupp eller nån av sverigedemokratens intervjuoffer för att vilja avsluta fossilepoken? Theresa May är väl inte känd som mulle eller mupp, och hon såg ändå till att Storbritannien beslutade betrakta klimatförändringarna som en "national emergency", ett nationellt nödläge. Och hennes efterträdare har inte ogiltigförklarat det. Han fick en engångsmugg med kaffe (te?) sliten ur händerna häromdan, eftersom en av hans medarbetare såg att det stred mot konservativa partiets policy. Och sen har han låtit sig fotograferas med stabila porslinsmuggar.

  Påven är inte heller miljöpartikel, såvitt jag vet. Ändå lyckas han berömma Greta.

  Dessutom: väldigt många regeringar av olika färg har undertecknat Parisavtalet. Det vi väntar på är "bara" att de ska agera, helst igår.
   
 9. L
  Medlem · Nivå 10
  Ni vill inte anpassa er till den naturliga förändring av klimatet. Ni vill ingripa och ändra klimatet så att det behagar er. Det kallas inte för anpassning utan intervention.
   
 10. T
  Medlem · Nivå 11
  Uppsnappat från Twitter, de fem olika stadierna av klimatförnekelse.
  Personerna du nämner har kvalat in sig på steg 3.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-10-10_10-44-49.png
   
 11. R
  Medlem Nivå 5
  Fast hur gärna du än vill tro det så är den förändring som sker just nu inte naturlig. Den är skapad av mänskliga utsläpp.

  Det är kul att du använder ordet "intervention" för det känns som det är just det som verkar behövas för er som lever i förnekelse över detta faktum.
   
 12. L
  Medlem Nivå 1
  Såg du att jag frågade hur du vill anpassa dig till det du kallar den naturliga förändringen?
   
 13. L
  Medlem · Nivå 10
  Den dagen den sorgen. Det är inte säkert att temperaturen stiger så mycket. Ifall den gör då är det inte nåt som människorna kan göra nånting åt det. 400ppm koldioxid är 0,04 %. Det som människor står för är en bråkdel av 0,04%.
   
 14. L
  Medlem Nivå 1
  Lessen Lars - ditt prat om att vi anpassar oss som vi gjort förr var bara tomma ord. Och jag anade det.
  "Sorgen" är redan här och du ser inte det. Vill inte se. Vad vinner du på det?
   
 15. L
  Medlem · Nivå 10
  Från 1989 hittills har koldioxid halten i atmosfären ökat 0,006%. Det är ingenting som oroar mig mycket. Den har ökat betydligt mer på min arbetsplats. Det vill jag däremot göra nånting åt.
  Om worse case senariot kommer då får människorna anpassa sig till det då som de har alltid gjort. Kan de inte göra det då är det lika bra att lämna plats till nån annan art som klarar bättre av klimat förändringarna.