Byggahus.se

Är klimathotet något att bry sig om?

129k läst  3,4k svar

 1. optimum
  Medlem Nivå 9
  Denna graf är rätt så intressant.
  Den så kallade "hockeyklubban"
  Där utvecklingen var byggd på mycket tveksamma underlag från en trädtyp med analys av årsringarna som inte var tillförlitlig.
  Lägg märke till att man hade "glömt" bort hela medeltida värmeperioden.
  Grafen togs sedan bort av FN-rapporten.

  Fundera på varför "forskare" väljer att presentera sådana här fejkade fakta.
  Även perioden "lilla istiden" är borta.

  Fejk givetvis.
  Nej det går inte lita på värmeutvecklingen i senare delen heller.
  Visst vore den fantastisk om man tror på klimathotet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-6-25_22-24-26.png
   
 2. A
  Medlem · Nivå 5
  Här är en bra beskrivning av grafen http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2013/04/om-inte-hockeyklubban-vore.html eller här https://skepticalscience.com/broken-hockey-stick.htm
   
 3. B
  Medlem Nivå 7
 4. A
  Medlem · Nivå 5
  Jag blir åter igen nyfiken varför du länkar till någon som skriver om något som personen har begränsad kunskap om. Varför läser du inte istället eller länkar till någon som kan hänvisa till vetenskapliga källor eller som åtminstone har lite djupare kunskap i ämnet? Det finns mängder med bra inlägg och rapporter med källhänvisningar som är mer relevanta i ämnet än Sigvards insändare i Norrtälje tidning.
   
 5. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Nu minns jag inte om vi varit här redan.
  En jämförelse mellan "klimatmodellernas" prognoser och det verkliga utfallet:

  [​IMG]
  Klimatmodeller överskattar den globala uppvärmningen, jämfört med verkliga observationer. Och klimatlarmen utgår från modellerna, skriver artikelförfattarna. Foto: John Christy, University of Alabama
  Från https://www.svt.se/opinion/i-tider-av-klimatlarm-hall-fast-vid-vetenskapen ,
  en oberoende och seriös källa, eller hur :geek:
   
  • Laddar…
 6. R
  Medlem Nivå 4
  Det är inte SVT som står bakom det du länkar. Det är ett debattinlägg av två rätt kända klimatförnekare.
   
  • Laddar…
 7. E
  Trädgårdsfixare Nivå 15
  Tack för den. Mycket läsvärd och svarar på mycket av det vinglar tillfället tjafsar om.

  ”Vad gäller teorin (a) om att koldioxidutsläppen på sikt påverkar klimatet så är situationen en annan och mycket klarare. Teorin kan sönderdelas i två delteorier, nämligen den (a1) om att mänskliga koldioxidutsläpp tenderar att bidra till en förhöjd koldioxidhalt i atmosfären, och den (a2) om att en förhöjd koldioxidhalt i atmosfären via den så kallade växthuseffekten tenderar att driva på den globala uppvärmningen. Den fysikaliska förståelsen för dessa båda fenomen (a1) och (a2) är idag mycket solid, och det går inte längre att hitta artiklar vare sig i de ledande tidskrifterna Natureoch Science, eller i mer specialiserade klimatvetenskapliga tidskrifter, som tar avstånd från (a1) eller (a2). Både (a1) och (a2) går långt tillbaka i vetenskapshistorien.”
   
 8. H
  Medlem Nivå 6

  Nu slirar du igen och då tar vi frågan en gång till: påverkar halten koldioxid i atmosfären klimatet?
   
 9. optimum
  Medlem Nivå 9
  Du har redan fått det svar jag kommer ge dig.
  Om du inte kan förstå det svaret är det upp till dig att förstå innehållet.
   
 10. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 16
  Men i sak då, har de rätt eller fel? Som jag varit inne på tidigare, det borde gå att börja utvärdera klimatmodellernas prediktionsförmåga.

  En tid kan man förstås fula ut folk med att ifrågasätta deras motiv och kopplingar, men i grund och botten borde svaren finnas i datan och antingen finns det en enighet om hur denna ska läsas eller så borde någon kunna ta fram en motbild om att temperaturhöjningarna visst följer prognoserna.
   
  • Laddar…
 11. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 16
  Visst finns det gradskillnader. Dock tycker jag alltjämt att det inte är seriöst att underkänna någons argument pga. vem denne är eller vad hen har för kopplingar. Att man är misstänksam mot avsändaren är absolut ett skäl att granska dennes argument hårdare, men det är något annat än att avfärda argumenten pga. vem avsändaren är, arbetar för eller (påstås) finansieras av.
   
 12. B
  Medlem Nivå 7
  Artikeln är en bra sammanfattning på boken Global nedkylning om du nu hade tagit dig tiden att läsa texten i artickeln istället för ingressen.
  För övrigt är det du som är den orolige av oss så du får själv leta upp källor så du känner dig lite lugnare.
   
  • Laddar…
 13. R
  Medlem Nivå 4
  Jag rättade ju egentligen bara Knockonwoods felaktiga påstående om att informationen skulle komma från SVT och jag hade inte för avsikt att kommentera innehållet i övrigt. Det finns inte alltid ork att rätta alla länkposter som kommer :sleep:

  Men visst. Ja de har fel, såklart.

  Grafen som ligger överst i deras debattinlägg och som knockonwood postade här är starkt kritiserad för att (som vanligt i klimatskeptikerkretsar) vara väldigt selektiv i vilket data som visas. https://skepticalscience.com/climate-models.htm

  Den är för övrigt gjord av John Christy https://skepticalscience.com/skeptic_John_Christy.htm vilket borgar för att man bör ta den med en hel lastbil salt.
   
 14. R
  Medlem Nivå 4
  Jag tror att du missförstod vad Andreas frågade (eller valde du medvetet att undvika frågan?). Liksom mig är han nyfiken på vad som får dig att lita på Sigvard Erikssons åsikter samtidigt som du verkar förkasta allt som den förkrossande majoriteten forskare inom området nått konsensus om?

  Det verkar i.a.f. som om Sigvard försöker koppla ihop solens aktivitet med klimatförändringen. Det har folk försökt med tidigare och det går bara om man väljer ut specifika data. Ser man till helheten faller den hypotesen.

  https://skepticalscience.com/solar-activity-sunspots-global-warming.htm

  Ironiskt. Detta är väl precis vad bl.a. du håller på med. Uppfattningen är klar och sedan är det bara att leta efter saker som stödjer den. Letar man information förutsättningslöst finns ju alltid risken att man får ändra sig :rolleyes:
   
 15. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 16
  Håller med om att man inte behöver svara på allt, hemmasnickrade teorier går det tretton på dussinet av och alla förtjänar inte att bemötas. Noterar att du valde att inte göra det nu heller.

  Och med det sagt känner jag exempelvis inte till några utvärderingar av hittills gjorda klimatprognoser från dem som i grunden tror på prognoserna. Det vore inget konstigt om prognoser slår fel, men om det skulle vara så att de systematiskt slår fel vore det värt en seriös diskussion. Likaså om de systematiskt vore bra (även om diskussionspunkterna då vore färre).

  Jag saknar den typen av populärvetenskaplig kunskap och tror att avsaknaden av den spär på ifrågasättandet.
   
  • Laddar…