Är IKEA´s LED försörjning för våtrum verkligen säkra?

4k läst  22 svar

Sida 2 av 2
 1. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 23
  Precis, kapslingsklassen anger endast skyddet mot vatten under dessa provförhållanden, inte att materielen är avsedd (långvarigt) för våta utrymmen som badrum eller utomhus.
   
 2. Patfa85
  Husägare Nivå 7
  Gammal tråd det här. Men efter lite eftersökningar var det här jag kunde se nånting av det jag letade efter. Så alltså även om det i kopplingsdosan i badrummet över badrumsspegeln kommer ut L N och jord från väggen till en plint i dosa. Så drar man bara vidare L N till lampan och ingen jord då det inte finns uttag för jord i lampan och att den var dubbeliaolwrad och inte kräver jord? Luddigt förklarat kanske
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Ja, om du har en armatur med märkning att den är dubbelisolerad-. En symbol med två kvadrater i varandra, då skall inte jord anslutas.

  Tänk på att även om lampan med sin drivare är dubbelisolerad s¨finns det i många badrumsskåp även eluttag. Till uttaget krävs jord. Och OM det finns uttag i skåpet så gäller att hålla reda på att förutsättningarna för att få ha ett uttag där är uppfyllda. Jordfelsbrytare och avstånd till dusch och badkar.
   
 4. Patfa85
  Husägare Nivå 7
  Nu är det bara lampor som är inkopplade i befintlig dosa som satt från början. Finns ännu ingen jfb så duschen på övervåningen används tillsvidare. Dosan sitter ca: 60 från duschdraperiet och cirka 200-220 från marken. Tänkte eventuellt framöver dra dit ett kapslat uttag bredvid dosan. Finns det några produkter med både uttag, jfb och dosa för inkoppling av lamporna?
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Det finns uttag med inbyggd jordfelsbrytare. Och det bör gå att koppla ut en kabel som går till dina lampor.

  Men de uttagen är förhållandevis dyra. Du får i princip en jordfelsbrytare i centralen som skyddar hela huset för liknande summa.

  Avståndskravet är i förenklat 120 cm till duschmunstycket sett ovanifrån, alltså ingen hänsyn till det vertikala avståndet. Och minst 60cm till en badkarskant. Samma 60cm gäller om du har ett duschkar. Reglerna är egentligen lite mer invecklade, men håller man dessa avstånd så behöver man inte fundera.

  El innanför det avståndet måste hålla kapslingsklass IP44, men uttag får överhuvudtaget inte finnas inom det avståndet. Och det finns ännu tuffare krav på placering i själva duschutrymmet.

  Det händer att folk hävdar att reglerna inte gäller i just deras badrum, för det är äldre. Men innan dessa avståndsregler fanns, och kravet på jordfelsbrytare, så var eluttag i badrum totalförbjudna. Det har aldrig varit tillåtet med uttag utan jordfelsbrytare, eller med närmare placering mot dusch/badkar.
   
  helder gillar
 6. Patfa85
  Husägare Nivå 7
  Var väl lite med tanke på ”enkelheten” att koppla lite utan behörighet som jag tänkte på uttag med jfb. Hur lång tid tar det för en elektriker att pula in en jfb i centralen som täcker hela huset? Kanske beror på hur stor central man har osv. Lamporna i sig har klass 44, dosan är ju öppen nertill utan sån där gummivägg man pressar kablarna igenom. Den har nog suttit sen 79 när kåken byggdes. Den har ändå gulnat ordentligt så den byts ut mot en vit fräsch 44+
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Så länge det sitter längre ifrån duschen än 120cm, så finns inga krav på IP44, eller gumminipplar. Men däremot jordfelsbrytare eftersom det är i våtrum.

  Att installera en JFB som täcker hela huset går fort. Det som kan ta tid är felsökning när den detekterar jordfel direkt efter installation.
   
 8. Patfa85
  Husägare Nivå 7
  Tror munstycket kan vara ca 120 ifrån men better safe then sorry om jag ändå ska köpa ny dosa för det estetiska. Skiljer väl inte väldans mycket utseendemässigt
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: