I konsumenttjänstlagen står :
Näringsidkarens skyldighet att avråda
6 § Om en tjänst med hänsyn till priset, värdet av föremålet för tjänsten eller andra särskilda omständigheter inte kan anses vara till rimlig nytta för konsumenten, skall näringsidkaren avråda honom från att låta utföra tjänsten.
Betyder det också att entreprenören är skyldig att avråda från att lägga golvvärme i ett badrum och bastu i en källare (byggt -83, där man inte känner till hur mycket isolering det finns under plattan) med tanke på risken för fuktvandring och därmed fuktskador?
Eller finns det någon annan bestämmelse som gör entreprenören skyldig att avråda olämpliga installationer?
1 238 läst · 16 svar
1k läst
16 svar
Är hantverkaren skyldig att avråda vid risk för skada?
Sida 1 av 2
-
-
-
14 jan 21:27 #3
- Laddar…
-
-
15 jan 19:35 #5
-
15 jan 21:27 #6
Jag vet faktiskt inte vad du dillar om. Detta är allmänt känt. Här ur urklippta skrivelser från tre olika leverantörer av golvvärme:
Uponor:
"Innan installationen måste installatören känna till relevanta standarder och riktlinjer för golvkonstruktionen, och sedan tillämpa dessa. Golvet måste vara isolerat för att minska värmeförlusten nedåt."
Ebeco:
"Källare:Här är det extra viktigt att isolera ordentligt när man lägger in golvvärme. Våra moderna isolerskivor är effektiva, tunna och smidiga. De ser till att värmen reflekteras uppåt och stänger ute kylan underifrån. Dessutom förhindrar den så kallad omvänd fuktvandring. Att lägga golvvärme direkt på betonggolvet i en oisolerad källare är ingen bra idé."
Hornbach:
"Källargolv och betongplatta på mark kan ha problem med att fukt sugs upp i betongen från under-liggande mark om dräneringen och grundläggningen är bristfällig. Golvvärmen håller fukten borta men tänk på att inte stänga av golvvärmen inte ens sommartid för då vandrar fukten upp i betongen och problem kan uppstå när värmen sätts på igen."
En domstol som får ett sådant här mål där entreprenören direkt avvikit från eller nonchalerat att informera kunderna om konsekvenserna kommer att förlora. -
15 jan 21:53 #7
Leta gärna upp en dom som belägger dina påståenden.
I texters du lagt ut snuddar Ebeco vid ett problem med fukt som kan uppkomma. Om du läser texten från Hornbach igen så handlar det om att inte stänga av golvvärmen för att undvika fuktvandring.
Du har absolut en poäng i att entreprenören har ett antagligen för stort ansvar gentemot en privatperson. Men att tro att ansvaret sträcker sig hur långt som helst är naivt. Om du köper en diskmaskin från Elgiganten med installation innebär det inte att Elgiganten skall avråda från att koppla in vattnet för att det är draget i yttervägg som inte är tillåtet enligt Säker vatten idag. -
15 jan 21:58 #8
- Laddar…
-
-
15 jan 22:04 #10
- Laddar…
-
15 jan 22:13 #11
Jag har läst hela texten från Hornbach och det är just det jag menar, informerar inte entreprenören om riskerna är han ansvarig.
Här har du referat på ett exempel:
https://lagen.nu/avg/arn/1995-5389- Laddar…
-
16 jan 07:55 #12
I ditt exempel från Arn är det en helt annan historia. Där har man kaklat direkt på en spånskiva. Här brister man därför kraftigt genom att man inte följer gällande branschregler. Här skulle jag tippa att även om entreprenören hade haft en avvikelserapport med boende på att kakla direkt på spånskivan så skulle entreprenören minst ha blivit medskyldig. Alltså att boende och entreprenören solidariskt skall stå för kostnaderna för reparation.
Här handlar det inte längre om att avråda. Här handlar det om att inte utföra alls vad kunden än säger.- Laddar…
-
16 jan 08:20 #13
Okej, jag tolkar det du skriver såhär.
Om jag ringer och be någon montera något på min vägg och den inte är riktigt byggd åker dom dit men ber jag någon montera något på mitt golv som inte heller är riktigt byggt enligt dagens normer åker dom inte dit? -
16 jan 08:25 #14
-
16 jan 11:28 #15
TS och andra som läser tråden för väl skaffa sig en egen uppskattning om vad dom ska tro.