Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Är detta bra fast elpris?

 1. L
  Medlem · 291 inlägg
  Ursäkta om det är fel delforum... börjar komma nyheter nu om de höga elpriserna och att det kan bli riktigt dyrt till vintern. Gick in och kollade vad det skulle kosta om jag valde att binda om mitt elpris på Skellefteå Kraft, dock kan jag inte så mycket om vad bra prisnivåer är så undrar om någon kunde hjälpa mig med det?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-9-15_8-37-56.png
   
 2. D
  Besserwisser · E · 19 828 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Generellt sett är det dyrare att binda elpriset. Elhandelsbolagen har bra prognoser påkommande elpriser och lägger på en viss marginal. Det man köper sig är tryggheten att man vet vad det kostar. Rörligt kan bli dyrare men är i allmänhet billigare.
   
  • Laddar…
 3. L
  Medlem · 291 inlägg
  I mitt fall verkar ju det fasta elpriset som erbjuds mig vara ~15% lägre än det rörliga jag har just nu i September. Och mitt rörliga borde väl stiga ännu mer inför vintern? På sommaren gör det inte så mycket vad det kostar ligger rätt lågt i förbrukning med bergvärme.
   
 4. D
  Besserwisser · E · 19 828 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Det är möjligt att du gör en bättre analys är elhandlarna. Jag ligger kvar på rörligt. Generellt brukar det vara förmånligt att teckna avtal via någon jämförelse site.
   
 5. L
  Medlem · 291 inlägg
  Förstår det, det jag kände jag behövde hjälp med att tolka är hur förmånlig förslaget på 71 öre / kWh är.
   
  • Laddar…
 6. harry73
  bra på allt · Skåne · 14 660 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Den stora kostnaden är de olika elnätsavgifter. Egentligen spelar det inte någon roll om du väljer fast eller rörligt, så länge man väljer något. Annars kommer man i något standardavtal med extra höga priser.
   
 7. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 1 522 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Det bundna elpriset är till viss del beroende på när under året du binder och vad spotpriset är just då. Det är oftast bäst priser under vår och sommar, men det är ju så dags att komma på det nu...
  Du kan vara nästan hundra på att det rörliga priset i vinter stiger över nivån för elhandelsbolagets erbjudande på att binda priset nu, så räknat på det viset är det ändå en bra affär.
  Jag har själv bundet elpris, ungefär 20 öre under ditt priserbjudande. När priserna stiger i vinter (eller som nu i Skåne) kan en nästan höra tandagnisslet och muttrandet från de som har rörligt pris: Det ÄR billigare i längden att ha rörligt pris!! Billigare! Generellt! Faktiskt! ;)
   
 8. D
  Besserwisser · E · 19 828 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Det där är en myt.
  https://www.ei.se/Elpriskollen/myter-om-el/#h-Detaralltidbastattbindaelprisetpasommaren
   
  • Laddar…
 9. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 1 522 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
 10. C
  Självbyggare · 385 inlägg

  Chris11

  Självbyggare
  Är hyfsat insatt i elhandelsbranschen och generellt sätt kan man säga som andra sagt att rörligt pris lönar sig i längden. Fasta priser tenderar att innehåll riskpremier som elhandlaren tar för att inte stå med volymrisk (att du gör av med mer el än de säkrat priset för) och profilrisk (att du gör av med el på andra timmar än de beräknat). När nu det rörliga elpriset stigit snabbt så ökar dessa risker vilket gör att elhandlarna ökar marginalerna på fasta avtal. Så du betalar mer påslag idag på fasta avtal än historiskt.

  Den andra är på lite längre sikt, anledningen till att priserna är så extrema just nu är att lagerhållningen av naturgas i Europa har varit för låg så alla försöker öka lagrens samtidigt inför vintern. Detta i samband med leveransproblem av gas får priserna kortsiktigt att få raketeffekt. Viktigt är dock att komma ihåg att det egentligen inte är någon fysisk skillnad på marknaderna nu jämfört med tidigare på året, det är en temporär ”perfekt storm”. För samtidigt som detta händer så har det slutat blåsa samtidigt i hela Europa. Japp, det blåser inte någonstans. Speciellt England har fått erfara detta då deras installerade havsvind levererar låga ensiffriga tal. Så att bygga ett elsystem på blåst har blivit väldigt dyrt. Vi i Sverige och i synnerhet södra Sverige (SE3 och SE4) får tyvärr betala Tyska priser då bristen på naturgas gör att aktörerna bjuder extrema priser för att komma åt Svensk export. Så till den milda grad att Karlshamnsverket startat sin panna, inte för att Svenska Kraftnät ber om det, utan på det pris den får betalt för elen den genererat.

  så summa summarum: vi har en utbud/efterfrågechock i systemet. Producerad kraft är avsevärt mindre än beräknat för säsongen samtidigt som efterfrågan är stor för att bygga lager inför vintern. Dock så är den med störts sannolikhet kortsiktig. Och jag ger inte mycket för analytiker på tidningar eller elbolag. De förstår el kanske, men de förstår inte marknader. Mitt rätt garderade tips är att inom ett par veckor kommer priserna dala kraftigt i Europa.
   
 11. A
  Anonym
  Lite svårtytt budskap i den länken kan man tycka:

  "Nej, många tror att det är dyrare att binda sitt elpris på vintern, men det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Vi följer prisutvecklingen dag för dag året runt och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren. Så det finns med andra ord ingen anledning att gå och vänta på rätt tillfälle att teckna elavtal"

  bör man inte göra just det om man tänkt binda priset, vänta på rätt tillfälle med lågt pris?
   
 12. D
  Besserwisser · E · 19 828 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Jo visst det kan man göra. Men det är ingen som vet när det är. Det är inte generellt billigare att binda när spotpriset är lågt på sommaren som många tror.

  Här ser du när det lönat sig att binda på 1år.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B38CC0EF-B36D-486B-8FB4-5DD18360E30C.png

  Ser du någon årstidskopplad variation i grafen?
   
  • Laddar…
 13. A
  Anonym
  Nä,precis, man får ju binda när man tycker att det är ett bra pris som erbjuds (om man vill ha fast pris) om det sjunker eller stiger sen vet ju ingen.
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem · Skåne · 1 270 inlägg
  2000MW kärnkraftsel (F3 & R4) är avstängd just nu för underhåll, samt att det inte blåser vilket ger höga priser.

  Olkiluoto 3 beräknas komma i full produktion i februari nästa år, den ger 1600MW vilket gör att Finland inte behöver importera så mycket.
   
  Redigerat 15 sep 2021 11:51
 15. hsd
  Medlem · Kalmar län, Östra Götaland · 4 700 inlägg

  hsd

  Medlem
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.