Byggahus.se

Är detta blåbetong?

 1. Christian Ek
  Medlem Nivå 6
 2. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 20
  Det ser så ut ja, vad är problemet?
   
 3. Christian Ek
  Medlem Nivå 6
  det verkar bara vara denna innerväggen i källaren som är av blåbetong och vi funderar på att ta bort den för att minimera radon.
   
 4. S
  Medlem Nivå 7
  Blåbetongen strålar olika mycket beroende på var alunskiffret bröts ifrån. Är den lågstrålande är det definitivt onödigt att ta bort väggen, antagligen även onödigt även om den strålar då en vägg inte gör stor skilland. Gammamätning ger svar.
   
 5. K
  Medlem Nivå 6
  Om det bara är en vägg är det onödigt att riva den (förutsatt att du ändå inte bygger om).

  Behövs ofta vara att hela stommen eller källaren är av blåbetong för att det ska vara skadligt.

  Det är olika hur mkt radon den avger också.

  Gör en radonmätning om du vill vara säker.
   
 6. Christian Ek
  Medlem Nivå 6
  Just denna väggen avgränsar bara i pannrummet så det är inget större jobb att ta bort den.

  Anledningen till att vi funderar på det är för att när vi flyttade in i huset (Jan 2014) mätte vi radon i kontoret i källaren (ligger ~10m från pannrummet) som visade 100bq (+-20) och när vi anade att denna väggen var av blåbetong satte en korttidsdosa i pannrummet som visade ~150bq.
   
 7. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 20
  För låga värden för att ens överväga nån åtgärd tycker jag. Du har ju säkert samma om du går ut i trädgården från markradon.....
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Rent värdemässigt finns set som sagt ingen anledning att ta bort den. Men om man kan få huset helt fritt från blåbetong genom att bara riva en vägg, där man ändå håller på med renovering. Så finns det ett värde i det. Om inte annat så kan det påverka en framtida försäljning. även en enda vägg i blåbetong kan skapa osäkerhet hos en köpare.