Byggahus.se

Är det värt att ta in en certifierad installatör att installera en duschvägg?

 1. S
  Medlem · 10 inlägg

  Svenskbyggd

  Medlem
  Hej,

  Bor i en villa (byggd 2010) och jag vill ha en duschvägg på gästtoalett/dusch. Jag har monterat en duschvägg utan i en bostadsrätt där vi bodde tidigare utan problem och kan göra det själv igen nu.

  Är det någon idé att beställa en monteringsservice (typ. från Bbauhaus, Hornbach eller de andra) med tanke på att undvika ev. problem med hemförsäkring eller försäljning av huset (ca 10 år fr. nu)? Det kostar typ ca 2500 kr for monteringsservisen. Undrar om det spelar någon roll om man kan redovisa en papper fr. monteringsservis för en duschvägg när det blir dags att sälja huset efter ett par år?

  Tack på förhand för hjälpen!
   
  • Laddar…
 2. P
  Husägare · 5 121 inlägg
  korta svaret NEJ.

  Du vet ju själv redan hur du gör sedan innan så gör det själv igen. Det viktiga är väl att ha koll på tätskiktet.

  Jag tror inte ”hantverkarna” från byggvaruhusen har något certifikat som betyder något.

  Jag tror inte fb eller kommande köpare bryr sig om något certifikat på en duschvägg.

  Alla fastpristjänster från byggvaruhusen brukar dessutom vara högt prissatta. Du gör det själv snabbare än de timmar de tar betalt för om du räknar baklänges och tar priset för ROT.
   
 3. T
  Medlem · 1 117 inlägg
  Fyller inget syfte alls i min mening. Visste inte ens att det fanns certifikat för det... (Iof kan man ju skapa cert till det mesta dumheterna...)

  Så känner du dig tryg i att montera så är det ju bara att köra på. Det borde ju även ingå en fin monteringsmanual när du köper och följer du bara den så kan man ju inte misslyckas.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 48 366 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Lite Off topic. Men har du koll på hur väggen är byggd?

  Det var en period, ca 2006-2012 eller så där alla former av träbaserade skivmaterial var förbjudna i väggar till våtrum. Då byggdes med bara olika gipsliknande skivor (även gipsskivor var förbjudna). Om du har en sådan vägg så går det inte att eftermontera en duschvägg på ett godkänt sätt. Det måste vara reglar bakom våtrumsskivan där man skruvar. Det gäller även ngt. så enkelt som en toapappershållare. Det finns alltså inget som en skruv kan få fäste i bakom skivorna.
  Och gipsplugg i stil med ”mollyplugg ” får inte heller användas. De går inte att täta på godkänt sätt.
   
 5. S
  Medlem · 10 inlägg

  Svenskbyggd

  Medlem
  Tack för svaret!
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · 10 inlägg

  Svenskbyggd

  Medlem
  Tack! Känner mig tryg med installationen så det är bara att köra på!
   
 7. S
  Medlem · 10 inlägg

  Svenskbyggd

  Medlem
  Tack för tipsen! jag kollade i huspärmen och det står "skivmaterial av gips regelstomme av stål alt. trä". Jag kollade och identifierade reglar med ett C/C på ca 20 cm bakom kaklen. Det finns också en duschvägg i badrummet i plan 2 som är (original)-monterad på en liknande innervägg. Så det känns ok att montera duschväggen på plan 1.
   
  • Laddar…
 8. JonasWe
  Husägare · Kil · 185 inlägg

  JonasWe

  Husägare
  Jag hade betalat för det så här i efterhand, vi satte in Macro 100x80 glasdörrar, det kostade mig 2 besök till massören á 550kr pga. muskelvärk :sweat::oops::rolleyes:
   
 9. S
  Medlem · 10 inlägg

  Svenskbyggd

  Medlem
  Oj oj! ska kalla in då minst 3 kompiser vid monteringen med hänsyn till din input! ;) Ölen efter kommer att kosta mindre än ev. besök på en massör dessutom är det roligara! :crysmile:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.