Byggahus.se

Är det lämpligt att dra ett nytt vägguttag från diskmaskinsgrupp?

 1. C
  Medlem · Nivå 7
  Hej

  Öppnade ena sidan av en vägg i helgen. Vill få ett nytt uttag installerat. Blev glad då det finns en dosa för uttag till diskmaskin i samma fack, den vetter alltså åt andra hållet.

  Diskmaskinen har en egen 10A säkring och inget annat går på den gruppen.

  Är det lämpligt att utöka en diskmaskinsgrupp med ett extra uttag, som ligger i ett annat rum?
   
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Tja, lämpligt och lämpligt :thinking:
  Men hur stor är diskmaskinens maxeffekt?
  Vår är på max 1900 Watt, så då borde det vara OK om det andra uttaget nöjer sig med 200 Watt, när båda används samtidigt.
   
  • Laddar…
 3. C
  Medlem · Nivå 7
  Jo, det nöjer sig med 200 W. En led-TV och ett modem skall sitta där. Det jag menar med lämpligt är kanske om man får göra så. Jag vet ju hur det blir kopplat, men säljer jag huset kan en framtida ägare inte veta det och kanske bli lite missnöjd? Eller skall jag uttrycka det så här - förekommer delade diskmaskinsgrupper om behov finns eller gör man inte så och drar fram från annan grupp?
   
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Först och främst bör DM får ha sin egen grupp i fred. Men det finns inget krav på att den måste ha sin egen gruppledning, utan det är bara sunt om man får välja från början.

  Det största problemet jag ser är dels vad som kommer att stå på gruppförteckningen. Du måste säkerställa att man fattar att just detta uttag inte bryts av den säkring som matar resten av rummet. Det är inte fel eller ovanligt att mata ett rum med flera grupper för att inte allting ska bli svart men då kan man ofta välja en fördelning som är enkel att beskriva, t.ex uttag på en grupp och belysning på en annan.

  Här har du ett enskilt uttag som skiljer sig från mängden.

  Det är visserligen inte ovanligt att se exempel där folk nallat ström från första bästa ställe. Ibland kan det vara nödvändigt. Utan att veta förutsättningarna här så är därför den grundläggande rekommendationen att använda samma grupp som till resten av uttagen i rummet.
   
  • Laddar…
 5. C
  Medlem · Nivå 7
  Tack för bra svar. Hemma hos mig är det lite sisådär med grupper till vägguttag, i vissa har jag tre men gruppförteckningen beskriver det inte så, den är det väldigt tydlig: "belysning rum X", inget om vägguttagen, så man kanske tänkte att det räcker med att taklamporna blir rätt. Elen är dragen "vertikalt" så alla tre våningar i samma hörn av huset är en grupp verkar det som. Eftersom det redan är rätt rörigt så skulle det inte göra så stor skillnad med tanke på överskådligheten. Jag tror inte det är någon som hembyggt elen, jag har en el-ritning och den stämmer hittills.

  Jag har redan två ordinarie grupper i aktuellt rum, skall se om det går att använda någon av dessa istället för diskmaskinsgruppen, även om det blir längre dragning. Återkommer med ny fråga, ev med bild.
   
  • Laddar…
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Hur du nu än gör, så är det ju väldigt bra att ha en komplett och uppdaterad gruppförteckning åtkomlig vid elcentralen.
  Så att en ny boende har en chans att förstå hur det är kopplat.
  En sådan här alltså:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P1020395.JPG

  Och att du inser att du inte får koppla detta själv förstår du självklart.
  Det behövde ju inte ens Bo S påpeka.
  (Men jag är ju en Messerschmitt och kan inte låta bli :) )
   
  • Laddar…
 7. C
  Medlem · Nivå 7
  Jag tror en duktig elektriker skall göra en gruppförteckning, för jag kan inte kontrollera att det bli rätt. Jag har en ritning men det kan ju vara så att man inte följt den eller kopplat om under åren.

  Jag vet att jag inte får koppla det själv. Jag vet också vad som händer om jag tar in någon av de tre elektriker jag brukar anlita. Dom tar diskmaskinsgruppen. Det är 20 cm att dra, inga reglar i vägen och finns lediga utgångar på dosan . . .det är därför jag frågar. Och därmed inte sagt att dom är dåliga, för det är dom verkligen inte, men tid brukar vara en bristvara.

  Den bäste av dem brukar sucka framåt eftermiddagen och säga: nu hinner jag inte mer. Sen får jag en påse med apparater och klämmor och skruvar. Du kan väl göra det själv säger han, det är ju knappast rocket science. Då gäller det att vara förberedd!!
   
 8. C
  Medlem · Nivå 7
  FÖLJDFRÅGA

  Nu har jag kollat, det går att dra fram från en annan grupp som rummet delar med köket. Tyvärr är det den enda gruppen till all belysning och uttag + micro och vattenkokare i köket men den ligger bra till geografiskt och en taklampa och två uttag i rummet går redan på den proppen. Men det känns som det börjar bli mycket, och man behöver korsa en bärande och två mindre reglar.

  Det finns en grupp till som ligger ännu bättre till, en grupp som betjänar vindsfläkten (105 W max, reglerad med trafo), spiskåpans belysning, samt två uttag på våningen över (i olika rum), en takplampa och en ytterbelysning (ja så är det draget hos mig). Här behöver man korsa en mindre regel.

  Vilken av dessa skulle ni rekommendera att jag ber om att få utökad?
   
 9. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Jag tycker egentligen att ditt första förslag med diskmaskinsgruppen låter bäst.
  Enkelt att dra, och diskmaskinen går ju inte särskilt ofta, och bara när ni medvetet startar den.
   
 10. Bästa svaret

  Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Jag vill återvända till gruppförteckningen då frågan verkar handla om ifall du vill att man ska kunna identifiera vilken säkring som frånskiljer ett visst uttag eller om du ska dra ett kryss över gruppförteckningen och rita en pil mot huvudbrytaren. Då anläggningen verkar ligga mer åt det senare hållet kanske man inte behöver bekymra sig så mycket om var man plockar ström till TVn. Det är ju skillnad på om det handlar om stora strömförbrukare som riskerar lösa säkringen.

  Du kan för övrigt själv uppdatera gruppförteckningen då det tar en stund och en elektriker kan inte göra så mycket bättre jobb där. Du får helt enkelt bryta alla säkringar utom en och se vad som fungerar i huset osv.
   
 11. C
  Medlem · Nivå 7
  Hej,

  Tack båda för bra svar.

  Jag förstår nu att det viktigaste för säkerheten är en bra gruppförteckning, och jag kan fixa en sådan själv även om det kommer se ganska amatörmässigt ut. Jag håller ändå på att gå igenom huset för att kolla att jord finns överallt, mest för att det är lite kul, men även av anledningen i #7, att jag behövt hjälpa till med inkoppling av apparater i vissa fall och det gjordes aldrig någon kontroll efter det.
   
  • Laddar…
 12. C
  Medlem · Nivå 7
  Hej,

  Jag har fått till en bra lösning nu. Tack för goda råd, DM var på 2000 W och jag gick och kände på proppen när den gått en timme, den var lite varm. Så jag bestämde mig för att ta en längre dragning från köksgruppen, och därmed blev det inte ytterligare en grupp i rummet. Funkar mycket bra, och ingen förbrukare i den gruppen är långkörare så jag har anledning att tro att det är stabilt i längden.

  Återkommer om det blir några frågor med anledning av gruppförteckningen, har börjat men det tog stopp redan vid centralen eftersom det saknades porslinsringar i flera passdelar. Skall försöka inspekera hela anläggningen ytligt själv och fråga om råd, sedan påkalla yrkesman för justering.