Byggahus.se

Är det fuktskador i detta huset?

 1. P
  Medlem · 18 inlägg
  Förstagångsköpare, tänkte åka dit och "kolla med näsan", men tänkte om ni här på forumet kan se nåt på bilderna, framför allt källaren:

  https://www.fastighetsbyran.com/sv/...paign=till-salu&utm_content=karl-smeds-vag-12

  Fläckarna på väggarna, är det att man lagt på puts över som lossnat? Eller bara smuts? Mögel? Tycker det är svårt att förstå vad man tittar på, källare brukar ju ofta se lite skumma ut. Tack
   
  • Laddar…
 2. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 2 363 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Jag skulle inte tro att det är fuktskador med ledning av bilderna. Men däremot Instagramfiltret - fullständigt horribelt :surprised: ! Snacka om att framställa det stackars huset i dålig dager, speciellt källaren!
  Om det nu skulle visa sig att källaren inte är helt kruttorr, gör det ingenting. Källarens funktioner; tvättstuga, pannrum, matkällare och annan enklare förvaring, kräver inte absolut torra källarväggar och -golv.
  Men fundera över den gamla oljetanken och hur du ska bli av med den. Fundera också över värmesystemet, hur ser pris och tillgång till pellets ut jämfört med någon annan värmekälla; värmepump eller ved t ex. Har du möjlighet att lägga en slant på att installera vattenburen värme även på övervåningen?

  Badrummet ser ut att vara cirka 30 år gammalt, men det är ingen anledning till panik. Ner på golvet och tryck på våtrumsmattan runt golvbrunnen och rörgenomföringarna. Om det känns hårt är mattan fortfarande fast i underlaget och badrummet är OK att använda, känns det mjukt eller fjädrande har mattan släppt, vanligen pga fuktskador.

  Tak, fasad och fönster ser bra ut, så där slipper man stora utgifter på rätt lång sikt.
   
  • Laddar…
 3. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 11 718 inlägg

  Stefan NPremiumikon: Hand

  Verktygstokig
  Källaren ser ut som en källare, fuktvandring och så men så länge man inte tror att man ska bo i den kan det ju funka. Tvättstugan är ju inte supermysig direkt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  872F060C-7A41-46B8-B4C6-0944E723E159.jpeg

  Men övervåningen va ju inte heller nån höjdare, lågt i tak och livsfarlig trappa.
   
 4. H
  Husägare · Österslöv · 300 inlägg

  Husärlivet

  Husägare
  Lite färg på tak vägg och golv så blir källaren fräsch ju några tusenlappar bara
   
 5. P
  Renoverare · 253 inlägg

  Peter_Ker

  Renoverare
  358000 är ju ett rimligt pris för det huset.
  Varför betala mer än taxeringsvärdet?
   
 6. Fotografen
  Verktygstokig · E · 12 225 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Vid en snabbtitt reagerar jag på detta i badrummet:
  Screenshot 2023-01-01 at 14-53-53 Karl smeds väg 12 Forsvik Karlsborg.png
  Man har bytt ett rör upp genom bjälklaget och borrat genom mattan, har det varit tätt där? Är det träbjälklag?

  Källare, tja, den ser ut som alla andra källare från 50-talet. Det är bruksytor, pannrum, tvättstuga, förråd, i lite grovt utförande. Det är INTE avsett att inredas till bostadsyta, inte regla upp golv och väggar osv, detta kräver isf omfattade arbeten! Det kryper in fukt genom väggar och golv och det har det alltid gjort, men ytan är fri på insidan och fukten ventileras ut.

  Insidan är ju i övrigt renoveringsobjekt, kanske räcker med måla&tapetsera.

  Övervåningen ombyggd för ~20 år sen. Aldrig blivit riktigt färdigt, små ytor, i mitt tycke instängd känsla. Sätt dit ett trappräcke.

  El, 1953 är mitt i skiftet från gammal textilisolering till moderna plastisolerade trådar, nya doslock och strömbrytare kan antyda att saker är utbytt men ibland har man bara bytt apparater. En blandning av jordade och ojordade uttag. Helt klart har saker bytts och ändrats i omgångar genom åren, se över alltihop vid ev affär. Källaren ser ut att ha orginalel från -53, med tillägg. Nån krokig kabel kan antyda hempul, en dosa saknar lock i pannrummet.

  Sedan "fukt" i största allmänhet, västsidan av Vättern runt Karlsborg, det är mycket vatten där...
   
  Redigerat 1 jan 15:37
  • Laddar…
 7. P
  Medlem · 18 inlägg
  Tack för hälpsamma svar! Ska vara uppmärksam på badrummet, känna & klämma runt mattan. Ska tydligen finnas besiktning också så det får mäklaren ta med (y)
   
 8. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 2 363 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Lycka till! Uppdatera gärna hur det går!
   
 9. F
  Medlem · Gävleborg · 1 157 inlägg

  fusion

  Medlem
  På tal om textilisolering, ofta ligger dessa i kraftiga metallrör som ofta har grader från kapningen av ändarna. Dessa gamla kablar har i regel så uttorkad isolering runt enskilda ledare att den faller bort bara man petar i takdosor etc. (Livsfarligt och brandfarligt skit)

  Hade en kollega som drog ur gamla textilkablarna och drog nytt med en dragfjäder. Han hade problem med att några av järnrörens skarvar inne i tak och väggar åkte isär av kraften som textilkablarna krävde då de satt som berget.
  Det andra problemet blev med vissa av de nya ledarna som han drog igenom, de vassa graderna skavde isoleringen så illa att jordfelsbrytaren löste. Slutade med kulo på många ställen.

  Ta gärna dit en elektriker som får gå igenom allt innan ev bud. Kan ju bli dyrt att göra om allt och få det snyggt.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.