Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Är det fel när två-polig brytare bara används enpolig

 1. T
  Medlem · 121 inlägg

  tophee

  Medlem
  Vi har tre utomhusbelysningar samt tre utomhusuttag som vi sätter på eller stänger av via två poliga brytare (alltså sex två-poliga brytare). Som jag förstår det så använder man två-poliga brytare för sådana utomhusgrejer för att undvika att jordfelsbrytaren slår ut vid fel på utsidan (t.ex. vid vattenintrång som jordar nollan). Man kan i så fall koppla bort den felaktiga ledaren med brytaren och resten av husets kretsar fungerar igen.

  Men nu ser jag att samtliga våra sex två-poliga brytare har bara fasen inkopplade. Nollan ligger oanvänd i dosan. Ser jag rätt att detta är alltså helt fel/ fusk? Men hur allvarligt fel är det i så fall?

  Jag är bara nyfiken på en professionell bedömning. Huset byggdes för 10 år sedan så jag kan nog inte kräva någon åtgärd från installatören, men vill ändå förstå om det kanske ändå är okej att göra så.

  När det gäller åtgärd, så hadde jag nog kopplat in nollan, helt enkelt, men grejen är att det finns ingen nolla från apparatdosan till lampan/kopplingsdosan.

  Det är alltså bara tändtråden som man drog hela vägen och jag gissar att det var så det blev som det blev: killen som drog ledningarna missade detta och så kom nästa killen som skulle sätta i två-poliga brytare i dessa dosor men kunde inte koppla nollan då den saknades och så kunde han välja att göra uppror och se till att första killen drog neutralen i rör där "dragsnöret" redan var borta, eller så kunde han hålla tyst och koppla in det som fanns och som med stor sannolikhet skulle fungera utan problem i många år...

  Kan det vara en förklaring?
   
 2. J
  Husägare · 3 028 inlägg

  Johan456

  Husägare
  De flesta utomhusuttag som sitter på hus är direktmatade. Att det är gjort som det är gjort är helt ok, men brytning av nollan har sina fördelar som du nämner.
   
  • Laddar…
 3. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 20 325 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Din förklaring är rimlig. Tvåpolig brytning kräver ju en enskild ledning till varje grupp av förbrukare, L, N, PE. Missen begicks nog där, i planeringsstadiet.
   
  • Laddar…
 4. Bästa svaret

  prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 17 242 inlägg

  prototypenPremiumikon: Hand

  Medlem
  Tvåpoliga brukar vara märkta vad som är till och från, väldigt bra när man inte ser om lampan är på eller av.
  Att då bara använda den ena polen är ju ingen konstighet.
  Jag håller på att valet var brytare med eller utan märkning, inte en eller tvåpolig.

  Protte
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · 121 inlägg

  tophee

  Medlem
  Bra poäng. Det vill jag gärna tro på. Jag hade önskat att det var planerat med tvåpolig brytare men förmodligen var så inte fallet och elektrikerna har gjort helt rätt.
   
 6. Dheri
  Husägare · Värmland · 988 inlägg

  Dheri

  Husägare
  Så har jag här hemma, jag reflekterade inte ens över att det kunde vara en tvåpolig brytare när jag beställde. Det viktiga för mig var trycket på vippan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.