Byggahus.se

Är det farligt att jorda sig själv

 1. S
  Medlem · 84 inlägg
  Jag förstår dig helt å hållet!!! Å ja det funkar att sätta fingret mot jord-blecket i kontaktuttag, eller har gjort hittills i alla fall...
   
 2. E
  Medlem · 10 inlägg
  Nej.
   
 3. A
  Medlem · 87 inlägg
  Nej, jag repeterar, du ska inte jorda dig själv. Det är maskiner som ska jordas. Om du jordar dig själv finns en inte oansenlig risk att du får ström igenom dig!
  Är du inte jordad kanske du bara får en kyss och slipper bli "jordad"
  Se bara på fåglarna som glatt sätter sig på högspänningsledningar.
  Se även på han som skulle klippa häcken och andra exempel som andra lagt upp i tråden.
   
 4. P
  Medlem · 39 inlägg
  Så länge som all el inklusive jord är rätt kopplat (och inte småglappar heller) i huset så är det så...

  Att koppla in sig på jord med en kabel är jämförbart med att sitta utan byxor på diskbänken om du skulle komma åt något strömförande, dvs du passerar snabbt med råge det strömtal genom kroppen som ger ens en gnutta till överlevnadschans.
   
  • Laddar…
 5. A
  Medlem · 87 inlägg
  Då har vi samma ståndpunkt.
  VARNING FÖR DETTA!
  Och jag tycker det är viktigt! Jordar man sig kan det medföra en riktig jordning!
   
  • Laddar…
 6. UlrikaSpg
  Medlem · 251 inlägg
  Funkar det inte med foliehatt? :thinking:

  Mvh
  Öppet mål
   
 7. O
  Medlem · 17 inlägg
  Det är lite snålt av tillverkarna att inte blanda in något ledande i plastblandningen. Vissa handskar med gummibeklädnad hade samma problem tills alla skulle tafsa på sina pekskärmar. Då helt plötsligt blev blandningen ledande.
   
 8. useless
  Lök. · 18 113 inlägg
  Min dammsugare från Biltema har en liten kedja som hänger ner och släpar i golvet.
   
 9. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · 17 910 inlägg
  Det var därför jag skrev om dammsugaren varit skyddsjordad så hade de kunnat avleda denna statiska elektricitet.
  Jag tycker ni överdriver en smula (ganska kraftigt faktiskt). Det är givetvis inte farligt att gå utomhus med bara fötter, eller att ta i en skyddsjordad brödrost. I detta fall har TS endast en slags jordkontakt, mot skyddsjord. Det man eventuellt kan se upp med är att vidröra moder jord och skyddsjord samtidigt. Men även det innebär endast en teoretiskt risk, att
  det sker ett jordfel i en apparat just då.
   
 10. M
  Medlem · 9 inlägg
  WOW! Så många bra svar, roliga svar och fantastiska förslag! Ni är fantastiska!!

  Många har lyft att den statiska elektriciteten bildas i dammsugarens rör. Det låter helt rimligt. Det här är främst ett problem när jag grovdammsuger i verkstan i källaren och suger upp massa rester av gips, sliprester av metall etc.

  Flera har förslagit bekvämare sätt att ladda ur sig på. Jag upplever att jag väldigt snabbt blir laddad till den nivån att det är obehagligt, det funkar lixom inte att ladda ur sig var 10e sekund, så jag kommer snarare testa de många förslag på att byta till ESD-tofflor, hade inte en aning om att det fanns sånt! Så bra! Hoppas att det målade golvet är tillräckligt ledande.

  Ni som förslagit att jag ska gå utan skor, det är inte ett alternativ när man snickrar på något och det utöver smuts även kan ligga spån av metall etc som man inte vill ha in i fossingarna. Några har även förslagit att jag ska koppla till dammsugarens jord. Dammsugaren är inte jordad.

  Till er som lyft att det är en dålig idé att jorda sig själv utifall att man kommer åt något som är strömförande:
  Jag hör vad ni säger. Hade inte tänkt på det. Det första vi gjorde när vi flyttade till huset för ett år sedan var att låta elektriker dra om all el som var från 60-talet, installera jordfelsbrytare etc. Så risken för att det finns någon spik i väggen som är strömförande eller liknande är minimal. Men det låter sunt att inte göra detta till en vana.

  Det finns inga element eller så i källaren som går att jorda mot tyvärr, utan det är elnätets jord som gäller om man ska jorda.

  Jag tänker att om man summerar era förslag så kanske denna lösning skulle kunna vara det bästa:
  ESD-tofflor på, och sen så eltejpar jag fast FK-kabeln till vägguttagets jord på metallröret istället för att hålla fast den där med handen. Då får jag ett handtag av eltejp på röret där jag kan hålla som skyddar mig från att vara ansluten till jorden, och samtidigt är röret jordat. Borde inte det vara en bra väg framåt för att minimera både problemet jag upplever och riskerna ni lyft?

  Återigen TACK ALLA! <3
   
 11. Berna2
  Medlem · 18 inlägg
  Det är inte fopa toflornas fel utan partiklarna som far fram i den ikke antistatiska slangen (betong grus är värst)
  Sug ur sot ur en panna nån gång så får du se Jag jordar mig och slangen ungifär som du har gjort så kalrar man med lite mindre sötar ;)
  Damsug på ett bygge inan flytspakling så hoppar man runt som en energ bunny med dubbla duracel ;)
   
  • Laddar…
 12. Berna2
  Medlem · 18 inlägg
   
 13. Festunna
  Medlem · 1 inlägg
  Köp en enkel luftfuktare och kör den någon timme innan du dammsuger. Borde lösa prooblemet.
   
 14. S
  Medlem · 4 inlägg
  En robotdammsugare kanske är lösningen på dina problem.
   
 15. X
  Medlem · 140 inlägg
  Jag har lite av samma problem. Det spelar inte så mycket roll vilka skor jag har eller vilket material mina kläder är gjorda av men när jag kliver ur bilen så är jag tvungen att se till att hålla i plåten på bildörren med ena handen annars får jag en mycket obehaglig stöt. Jag har några hundar (6 st) och jag har sängar och stora bäddar till dem samt har överdrag som måste skakas varje dag (annars "städar" de själva, dvs river med klorna) och när jag drar bort överdragen händer det att det sprakar och jag får en stöt. Då är det ffa värst om jag har kläder på mig som har mycket syntet i sig. Rena bomullskläder blir inte så statiska. Ett par av sängarna har järnben och om jag har kjol eller kort klänning brukar jag med flit hålla ena benet mot järnbenet för då slipper jag stöt. Jag vet att det sägs att stötarna inte ska vara farliga men de är f.b obehagliga. Foppatofflorna fick jag lägga bort jag går barfota inne eller i strumplästen för det hjälpte inte vilka inneskor jag hade så blev det ännu värre med statisk elektricitet. Har du möjligen ett vattenburet element i källaren så kanske du kan "koppla in dig" på det istället ev också på vattenrör kan fungera. Nu kommer väl jag också att få en massa hånflabb från macho-eliten men det bryr jag mig inte om. Även jag tycker väl att koppla in sig på jorden i ett eluttag är kanske inte det bästa men man blir ju desperat. Kan inte gubben eller barnen dammsuga ist.? Jo ett tips till, du kan testa att byta munstycke i dammsugaren till en twinner ist.