Byggahus.se

Är det farligt att jorda sig själv

 1. harry73
  Allvetare · 11 684 inlägg
  Det händer mig rätt ofta att blir statisk laddad med fel skor på.
  Brukar då se till att röra något föremål med nageln, då känns det nästan inte.
  Händer ibland när vi handlar och jag går bredvid barnen, då är det de som får ta smällen :)
   
 2. H
  Medlem · 993 inlägg

  Fast dammsugarslangen har nog sällan jordkontinuitet (även om dammsugarn själv skulle vara jordad, vliket jag inte sett).
   
 3. O
  Medlem · 113 inlägg
  Jag jobbade på ett kontor för många år sedan. En tjej skulle dammsuga spilld toner i kopiatorn. Dammsugarröret blev så uppladdat att det blev en gnista på flera centimeter. Efteråt behövdes reparation av kopiatorn...
   
 4. MariaiÖstergötland
  Medlem · 1 031 inlägg
  Och nu undrar ju alla vad som hände med tjejen??
   
 5. O
  Medlem · 113 inlägg
  Ingen fara med henne, bara förvånad och lite chockad.
   
 6. I
  Medlem · 1 372 inlägg
  Är grundproblemet att den dammsugande personen har för mycket syntet i kläderna ? Eller varför laddas man upp. Min hund ger (när det är mörkt) synliga gnistor när man klappar honom ? Hans filt i hundbädden är 1000% polyester...
   
  • Laddar…
 7. harka
  Medlem · 247 inlägg
  jag tycker du ska sluta med det med detsamma, det är oftast inte farligt, men om du skulle oplanerat komma i kontakt med 230V skulle det inte vara bra alls (jo, de allra flesta kontakterna med 230V är oplanerade)

  om huset skyddas av fungerade jordfelsbrytare är chansen att överleva betydligt bättre

  att med ett stadigt grepp hålla i ett jordat föremål kan lätt vara dödande om olyckan är framme -- kontakt med 230V kan ske till exempel genom ett trasigt vägguttag, en avskavd/skadad förlängningssladd eller apparatsladd, felkopplade förlängningssladdar eller vägguttag, en mobilladdare av sämre kvalisort som faller isär när du ska flytta på den, en upphängningsspik i väggen som har penetrerat en fasledare och så vidare...

  bli inte en i statistiken -- dessa fall tänkte knappast ta livet av sig och tyckte sig nog ha koll på sin omgivning:

  2011
  - man omkommer då han står på mycket fuktig mark och hans fiskespö kommer åt en luftledning

  2014
  - man omkommer då han kommer åt en skruv som penetrerat ett strömförande vägguttag på andra sidan väggen och samtidigt höll i ett vattenrör med andra handen

  2016
  - 87-årig man omkommer då han tar i ett strömförande hölje till sladdvinda, stödde sig mot vattenrör med andra handen

  att krama din jordkabel är ekvivalent med att stå på en regntyngd sjökant eller att hålla sig i ett vattenrör

  det finns alternativa och säkra alternativ som redan nämnts i tråden
   
 8. M
  Medlem · 209 inlägg
  Hej,

  Frågan om ESD (ElectroStatic Discharge) har jag mött inom elektronikindustrin, industrianläggningar, utbildning och sjukvården.

  Om man söker på nätet med ”ElectroStatic Discharge” eller ESD kan man hitta olika lösningar som används inom dessa områden.

  Inom sjukvården, där ESD både kan störa (förstöra) känslig medicinsk elektronik och t.ex. tända eld vid användning av vårdsprit, har man ett antal utrustningsdetaljer, som t.ex. ESD-skor, rullbord, kläder etc. samt potentialutjämning och halvledande golv.

  Jag skulle spontant tro att skorna skulle kunna hjälpa men det förutsätter nog att golvet inte uppträder som en isolator.
   
 9. O
  Medlem · 113 inlägg
  • Laddar…
 10. nordmarken
  Medlem · 25 inlägg
  kan man inte bara använda ett par vanliga handskar som isolerar dig från damsugaren? alt ESD-Handskar?
   
  • Laddar…
 11. 5
  Medlem · 1 376 inlägg
  Dock så skall apparater (datorer tv-apparater etc.)vara testade för att klara statisk elektricitet på 14000v (siffran är nog högre, minns inte riktigt)
  Det var iaf vad jag fick veta du jag gick en EMC-utbildning.
   
 12. Tomtom79
  Medlem · 923 inlägg
  Har samma problem när jag kör med grovisen på betonggolv med betongdamm på. Slipade och hade mig i somras och när jag dammsög upp det fick jag riktigt obehagliga stötar med jämna mellanrum.

  Det finns ju förstås dammsugare med antistatisk slang, Boschs slang är inte svart utan blå-grön-aktig. Tyvärr så kostar slangen ett par tusen men får väl erkänna att en sådan står på önskelistan när vår gamla grovis ger upp. Får väl ta och testa det där tipset som Olle61 hade, dock känns det sådär att ha en lång koppartråd i slangen på en grovdammsugare, känns som att den kommer slitas av och/eller trassla in sig i skräpet och orsaka stopp istället.
   
  • Laddar…
 13. N
  Medlem · 43 inlägg
  Sätt jordfelsbrytare oxå tofflorna
   
 14. Jimmyleandersson
  Medlem · 4 inlägg
  Skorna är nog att föredra då det räcker med att få slangen mot benet för att det ska smälla till ordentligt, har själv haft samma problem i garaget men det försvann efter jag behandlade betongen med Betsil som har en antistatisk effekt.
   
 15. N
  Medlem · 175 inlägg
  På sjukhuset använder vi jordade tofflor. Finns många märken, t ex: https://www.birkenstock.com/se/antistatisk/home-professional-characteristics-antistatic.html