Byggahus.se

Är det farligt att jorda sig själv

 1. M
  Medlem · 9 inlägg
  När jag dammsuger i källaren med foppatofflorna på så blir jag väldigt uppladdad. Jag gissar att dammsugarens borst mot betonggolvet skapar en statisk laddning, och eftersom jag med mina foppatofflor är isolerad så blir jag uppladdad.

  Jag ogillar den känslan, och våndas över den kommande stöten som jag vet väntar så fort jag rör något annat som är ledande.

  Min lösning på det hela har varit att ta en lång koppartråd (1,5mm FK i det här fallet) där jag tvinnar ena änden runt jord-flärparna som sticker ut i ett eluttag, och andra änden på koppartråden håller jag mellan min hand och dammsugarens metallrör. Jag tycker det fungerar bra, men jag oroar mig över en sak:

  Kan det här vara farligt? Om det sker ett elfel i någon jordad produkt i hemmet samtidigt - Kan jag då få en stöt eftersom jag är kopplad till jorden?
   
 2. Immobil
  Medlem · 9 936 inlägg
  Vore det inte lättare, att hoppa ur tofflorna när du ska dammsuga? :thinking:
   
 3. MariaiÖstergötland
  Medlem · 1 031 inlägg
  Det här måste ju vara dagens roligaste trådstart. :crysmile: Jag ondgör mig alltid över sladdhelvetet till dammsugaren, som fastnar överallt, och du är dessutom invirad i koppartråd?! Alternativet som jag ser det är att dammsuga med andra skodon på fötterna. :thinking:
   
 4. M
  Medlem · 9 inlägg
  När golvet är skitigt och kallt är det skönt att ha något på fötterna. Jag har testat med ett annat par tofflor med samma resultat. Golvet är även målat med någon färg, kanske är den också isolerande.

  Men ibland hamnar jag i andra situationer där jag gör något som gör att jag blir uppladdad och därför skulle vilja jorda mig själv. Kan man få en stöt via jorden i eluttaget om ett elfel sker någon annanstans i huset?
   
  • Laddar…
 5. Henningelvis
  Medlem · 126 inlägg
  Jag tycker att lösningen att ha ena änden av en koppartråd i närheten av ett eluttag för att sedan hålla i den andra änden när man dammsuger verkar mycket obehagligare än att ta av sig foppatofflorna.
   
 6. I
  Medlem · 1 372 inlägg
  Kan du inte hålla en glödlampa i andra handen som förbrukar din uppladdning ? :crysmile: Ta ett foto snälla !
   
 7. L
  Medlem · 88 inlägg
  Aldrig bra att jorda sig själv utan en impedans på någon Mohm mellan. Jorda dammsugarens rör istället.
   
 8. A
  Medlem · 950 inlägg
  Blir det samma om du dammsuger barfota.
  Om det inte blir det så kan du göra tofflorna lite ledande
   
  • Laddar…
 9. M
  Medlem · 9 inlägg
  I praktiken så är det ju dammsugarens rör som blir jordat då kabeln ligger mot metallröret fastklämd med hjälp av min hand.
   
 10. Alfredo
  Besserwisser · 10 082 inlägg
  Det som inte dödar det härdar! :cool: Byt skodon eller stå ut är mitt förslag. Känns som en lösning på ett ickeproblem att börja ansluta sig själv till ett eluttag. Kanske inte farligt i sig men ändå ganska udda.

  Ska du jorda dig så föreslår jag i så fall ett antistatarmband.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot from 2021-01-13 11-03-29.png


  Används normalt för att skydda känslig elektronik från farliga uppladdade människor.
   
 11. G
  Medlem · 13 inlägg
  En lösning på problemet kan vara att köpa skor med antistatisk sula.
   
 12. useless
  Lök. · 18 257 inlägg
  Tryck i några spikar i tofflorna så du får bra kontakt mellan foten och golvet.
   
 13. rickardg
  Medlem · 633 inlägg
  På ett tidigare jobb hade jag problem att jag blev superuppladdad hela tiden och fick en stöt varje gång jag tog i ett dörrhandtag (värjordade iom elektriska lås), jag löste det genom att ladda ur mig mot dörrhandtaget genom en ring på fingret vilket gjorde att gnistan gick mellan ringen och dörrhandtaget och strömmen från ringen till fingret fick en stor yta att ledas över så urladdningen blev smärtfri...

  så du kan ladda ur dig när du dammsugit färdigt genom en metallbit som tex en nyckel eller liknande som du nuddar en jordad yta med

  En bättre lösning är annars att du kan skaffa dig ett par ESD-tofflor gjorda för folk som jobbar med elektronik -produktion/-utveckling, de är elektriskt ledande så du får potentialutjämning mot golvet hela tiden och inte blir uppladdad (och se till att hålla ESD-tofflorna rena på undersidan annars fungerar de sämre). ESD-tofflor har alltid en gul ESD-symbol på sig, se bild nedan för att man ska se att de har den funktionen inbyggd. Dock kan golvet ha en annan potential än jord så man kan bli lite uppladdad ändå om man inte står en jordad yta men din uppladdning bör bli avsevärt mindre.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-13_11-8-23.png
   
 14. T
  Medlem · 2 574 inlägg
  Förstår problemet även om det är rätt komiskt också. :rofl: Rickards lösning med en ring ger mig en idé: Om du när du är klar med dammsugningen sätter dammsugarröret mot något jordat föremål i närheten - en vattenkran, ett element eller liknande så borde du bli jordad utan den obehagliga stöten.
  Kan inte tänka mig att din lösning skulle vara farlig egentligen men risken kanske finns.... Och gör du som ovan beskrivet slipper du ju hålla koll på jordtråden.
   
  • Laddar…
 15. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · 17 973 inlägg
  Jag tycker ju att detta problem borde lösas av dammsugaren. Hade de varit skyddsjordade så hade de kunna jorda bort denna statiska elektricitet själv. Jag undrar om @Martin Lundmark har någon input här då det också är ett EMC-problem - du riskerar förstöra annan elektronik med elektricitet från din kropp!

  Du kanske vill ha svar på den här frågan också. Det som utsätter dig för fara är om du håller i skyddsjord (t.ex höljet på skyddsjordade apparater) och moder jord samtidigt. I detta fall skyddsjordar du dig enbart. Med fopporna på har du ju ingen kontakt med jord. Det ska va om du råkar ta i något som har direkt kontakt med jord under dammsugningen. (Det var då du förr fick en stöt av dammsugarens statiska elektricitet.)